Hopp til hovedinnholdet

Kjenner noen som blir slått hjemme. Skal jeg si ifra til noen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg kjenner noen barn som blir slått. De blir klapset "forsiktig" eller ikke hardt da på f.eks kinnet eller skulderen av en av foreldrene. Ellers har de det bra, som jeg vet. Telles det som å bli slått, og skal jeg si ifra til politiet eller/og barnevernet? Jeg skal selvfølgelig ikke bestemme hva som skal skje med de, men tror de får det best hvis det blir slutt på den ikke harde slåinga/klapsinga. Det jeg lurer på er om det er straffbart hvis det er "forsiktig" klapsing? Hilsen jente, 13.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei jente på 13 år!

 

Du sier at du kjenner noen barn som blir slått «forsiktig», for eksempel på kinnet eller på skulderen, og ellers har de det bra. Så spør du om du bør melde fra til politiet eller barnevernet om dette fordi du tror at disse barna får det bedre dersom det blir slutt på slåingen. Til sist lurer du på om dette er straffbart.

 

Jeg svarer på det siste først. Ja, det er straffbart å slå i Norge. Når du klapser noen på kinnet er det vanskelig å få til å bare klapse litt, slik at det ikke gjør vondt. Det skal ikke harde klapset til før du får fingermerker på kinnet, og jeg tenker at det er skikkelig ydmykende å bli slått i fjeset. Disse foreldrene kan lære andre måter å takle barna deres på, og dersom de får barna til å hære etter ved å bare «slå litt», kan de også lære andre, ikke straffbare måter å oppdra på og som får barna til å høre. Eksempler på dette kan være «time out», prate med barna slik at de forstår at de har gjort noe galt, og så videre. Dersom du forteller dette til barnevernet, så lan barnevernet bestemme om de vil undersøke saken eller sende familien til andre offentlige kontorer, som for eksempel familiesenter eller liknende, som kan hjelpe foreldrene å oppdra på en annen måte. Barnevernet kan også sende melding videre til politiet dersom det viser seg at foreldrene fortsetter å slå, eller la være å anmelde dersom de ser at foreldrene lærer andre måter å håndtere barna på. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på tlf. 116 111, så vil vi hjelpe deg videre med bekymringen din. Det er gratis å ringe, vi har åpent på kvelds- og nattetid i ukedagene, og hele døgnet i helgene.

 

Håper du kan bruke noe av det svaret jeg her gir deg.

 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold