Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ei søster som er i et voldelig forhold, hva kan hun gjøre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har ei søster som er i et voldelig forhold.Han har brukt vold på henne og jeg tror ikkr det blir siste gang heller. De har 3 barn sammen og hun er redd for å flytte vekk pga. han kan skade henne/barnet ovs. Hva kan hun gjøre? Hva slags hjelp kan hun får? Hva kan jeg gjøre for henne? Mvh Ei som trenger råd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det du forteller om her, er dessverre ikke et uvanlig problem. Mange som lever i voldelige parforhold er redde for å flytte ut, pga at de de kan bli utsatt for ny vold.

 

Det er kjempeviktig at din søster får hjelp til å komme seg ut, og særlig viktig fordi det her er tre barn som lever med vold i familien ,noe vi vet er veldig skadelig for barn.

 

Jeg vil råde henne til å ta kontakt med hjelpeapparatet, det kan hun gjøre, uten at han får vite dette. Hun kan f.eks ta kontakt med nærmeste krisesenter, politiet, eller barnevernet på stedet der hun bor.

 

Krisesenter er et senter der man kan komme med barna sine, og bo en periode. Krisesenteret hjelper personer som har blitt utsatt for vold med beskyttelse, med å finne nytt hjem, med å sette i gang beskyttelsestiltak (kople inn politi, søke om besøksforbud og voldsalarm, bo på hemmelig adresse) for de som trenger det.

 

Dersom man har blitt utsatt for vold kan man reise til nærmeste krisesenter uten at den voldelige partneren får vite dette. Det kan være lurt å ringe til nærmeste senter først, og så kan man ta en taxi dit, og ankomme når som helst på døgnet. Alle krisesenter i landet har hemmelig adresse, og er et låst og sikret bygg, slik at alle skal kunne føle seg helt trygge.

For å finne ut hvor nærmeste krisesenter ligger, sjekk oversikt på denne nettsiden:

www.krisesenter.com/sekretariatet/kontaktliste.html


Krisesentrene samarbeider med politiet, og politiet er de som kan hjelpe til med beskyttelsestiltak som f.eks besøksforbud og voldsalarm. I tillegg trenger din søster kanskje å diskutere med politiet om hun ønsker å anmelde den volden som har skjedd. Politiet kan kontaktes på telefon 02800, eller på 112 dersom det er en nødsituasjon.

 

Din søsøter kan også kontakte nærmeste krisesenter, og komme dit for en eller flere samtaler på dagtid, uten å flytte inn - dersom hun i første omgang trenger råd og støtte, for å finne ut hvordan hun skal komme seg ut av volden.

 

Krisesentre samarbeider også med barnevernet, og i familier der det er barn, vil krisesenteret ta kontakt med barnevernet, slik at barnevernet kan hjelpe familien videre etter at de har flyttet fra krisesenteret til et nytt sted å bo.

 

Dersom din søster bor på et sted der det er et "Alternativ Til Vold"-kontor, er også dette et sted der man kan få hjelp. Alternativ Til Vold tilbyr samtaler til både voldsutøvere som vil slutte å bruke vold, og personer som har blitt utsatt for vold.

For å finne ut hvor Alternativ Til Vold holder til, se deres hjemmeside:

www.atv-stiftelsen.no

 

Du lurer også på hva du kan gjøre. Her tenker jeg at den største og viktigste delen av jobben er det din søster som må gjøre selv.

Men som hennes søster kan du kanskje hjelpe til med å finne informasjon om hjelp på stedet der hun bor. Men mest av alt kan du være hjelper ved å si at du er bekymret, at du tenker at volden er alvorlig, at du synes hun skal flytte vekk, og minne henne om at det beste for barna hennes er å leve i en familie der det ikke er vold, og at hun fortjener en ikke-voldelig mann som er trygg og behandler henne med respekt.

 

Håper dette svaret var til nytte for deg!

 
Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold