Hopp til hovedinnholdet

Bruk av pepperspray

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på et par spørsmål om bruk av spray. Vennligst svar så konkret som mulig. 1: Hvis man blir overfalt, hva er det lovlig å bruke? Pepperspray eller forsvarsspray? 2: Hva er aldersgrensen for bruk av spray? Er det 18 overalt? Eller 16, eller mindre også? 3: Hvorfor er spray tillatt for gutter/menn også? Det er jo ment til jenter/damer. Damer da, siden man må være 18 år (tror jeg). Men hvorfor er spray tillatt for menn også, og ikke kun for damer? En kvinne er jo mye, mye svakere enn en mann og har da mer sikkerhetsmessig behov for slik beskyttelse. 4: Er pepperspray/forsvarsspray et våpen eller et våpenlignende gjenstand? 5: Er bruk av slike sprayer omtalt som vold? 6: Er det lovlig å ha med sprayen på skolen, legen, teateret, kino, forestilling, konserter, butikken, ferie, reiser og turer, sportskamper og lignende? 7: Kan man bare ha med spray hvis man er alene? Kan man ikke ha det med hvis man går ut med flere? 8: En helt hypotetisk situasjon: Jeg tar med sprayen på skolen. Jeg tror jeg skal bli dødsoverfalt. Jeg tar fram sprayen, slik at den blir synlig. Men det viser seg at personen ikke skulle angripe meg, allikvel. En annen person ser meg holde sprayen i hånda. Er det ulovlig av meg å ta den opp ved feil bruk, hvis jeg ikke har sprayet? 9: Hva er konsekvensene? Kan man få boter/arrestasjon? Hvor mye bot/ hva slags arrestasjon og hvor lang?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Pepperspray omfattes av Våpenloven §§ 1 bokstav b og 3 bokstavene e-f. Dette betyr at det er ulovlig for privatpersoner å eie peppersprayvåpen eller beholdere med pepperspray uten tillatelse fra politiet.

 

Imidlertid finnes det andre typer forsvarssprayer som ikke inneholder pepperekstrakt fra chillipepper, som er godkjent av norske myndigheter. Disse sprayene trenger du ikke tillatelse fra politiet for eie, og det er heller ikke aldersgrense for å kjøpe dem. Man kan også fritt gå rundt med dem overalt.

 

Bruk av forsvarsspray mot en annen person er i utgangspunket ulovlig. Det vil vanligvis bli vurdert som en legemsfornærmelse etter straffeloven § 228. Strafferammen er bøter eller fengsel inntil 6 måneder.

 

Bruk av forsvarsspray kan likevel være lovlig, dersom det er foretatt i nødverge, jf. straffeloven § 48. Nødverge innebærer at man forsvarer seg selv eller andre mot et ulovlig angrep ved å foreta en ellers straffbar handling overfor angriperen. Skal nødvergen være lovlig, må forsvarshandlingen ikke overskride det som er nødvendig, og det må etter en totalvurdering ikke være grov ubalanse mellom angrepet og forsvarshandlingen. Nødvergesituasjonen opphører straks angrepet er avverget.

 

Gjerningsmannen skal bedømmes ut fra egen oppfatning av situasjonen i gjerningsøyeblikket. Dette betyr at hvis du tror at du blir overfalt, vil bruken av forsvarsspray mot den du tror angriper deg, ikke være straffbar.


juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold