Hopp til hovedinnholdet

Anmelde vold og trusler?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. jeg viste ikke hva jeg skulle velge på kategeori .. Jeg har ett stort problem her, jeg bor i Oslo og er 19 år gammel, jeg har en storebror på 25 som har dopet seg siden han var 12 år, siste året så har han fått en sønn, men har ikke kontakt med sønnen sin, jeg derimot tar kontakt med onkelbarnet mitt og har god kontakt med moren og slekten til onkelbarnet mitt på moren sin side. broren min har kommet med opptil flere drapstrusler, vold episoder med meg, jeg har noe bevis på det meste, men ikke mye.... han er nå redd for at jeg skal anmelde han eller saksøke han, og sa til meg at om jeg varsler noen om noe som helst, så skulle han sende folk på alle jeg var gla i, og fortelle de jeg er gla i at det er min feil, han skulle la meg lide, og til slutt drepe meg, og jeg tror på disse truslene ettersom sist jeg møtte han så sprang han etter meg med ett balltre og ropte at han skulle drepe meg fordi jeg ikke ville snakke med han. jeg lurer på hva jeg skal gjøre, skal jeg anmelde/saksøke han ? og om jeg gjør det, vil jeg da få en beskyttelse av politi ? jeg er trossalt redd for mitt eget liv, for jeg vet at han er i stand til det, han har song et flere år i fengsel for andre ting og enesten som har kontakt med han i familien er moren vår, og hva inneberer det og saksøke eller anmelde noen ? jeg har noen vitner på meste av sakene men jeg trur ikke noen tør og stille opp som vitne mot han, fordi de vet hva han kan gjøre... hvor god beskyttelse vil vi evnt få av politi ? og hva om sakene blir henlagt ? vil han da gå fri og jeg uten beskyttelse ? og jeg lurer også på hvilke "våpen" jeg kan gå med lovlig, dersom noe skulle hende, når jeg sier våpen så tenker jeg mer på våpen uten våpentillatelse, og jeg tenker på slagvåpen som balltre, knokejern, kniv,pepperspray og våpen i den slags, har nå kjøpt meg en voldsalarm, og er så redd at jeg vil kjøpe meg noen våpen til selvforsvar, så finnes det noen våpen av den slags som jeg kan bære lovlig ? og hvor får jeg isåfall kjøpt disse ? mvh livredd gutt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I og med at de truslene og hendelsene du beskriver er såpass alvorlige syns jeg at du bør vurdere å anmelde ham. Jeg skjønner godt at du er redd ham, det hadde jeg også vært, men det blir vel neppe bedre selv om du ikke anmelder ham? Trusler og vold er forhold som kan straffes etter straffelovens regler.

Det er ikke slik at du må kunne bevise at han har fremsatt trusler eller utsatt deg for vold for at du skal kunne anmelde ham. Det er politiet som må finne ut av om det er nok bevis til at det eventuelt kan tas ut tiltale mot broren din. Dersom saken blir henlagt vil broren din gå fri.

Å anmelde noen vil kort sagt si at du melder fra til politiet om at du mener du har blitt utsatt for en straffbar handling. Etter at du har levert en anmeldelse er det opp til politiet å etterforske saken og avgjøre om det kan tas ut tiltale mot broren din eller ikke.

At man saksøker noen innebærer at man går til retten med et krav mot en annen, for eksempel et erstatningskrav. Ut fra det du beskriver er det ikke aktuelt å saksøke broren din. Det aktuelle her er å eventuelt anmelde ham.  

Politiet kan hjelpe mennesker som er utsatt for trussel om vold med beskyttelsestiltak. Dette er for eksempel besøksforbud (det betyr at han får beskjed om at han ikke har lov til å oppsøke deg, og at du kan gi beskjed til politiet straks dersom dette skjer, og at de da vil gripe inn - fordi han da har gjort noe ulovlig). Man kan også søke om å få voldsalarm av politiet.

Det er etter norsk lov ikke tillatt å bære våpen på offentlig sted. Dette gjelder selv om du har lyst til å bære våpen til selvforsvar. Å bære kniv eller et annet skarpt redskap er brudd på straffeloven § 352 a. 

Flere av våpnene du nevner er forbudt etter norsk lov. Du kan lese mer om dette i våpenforskriften § 9. 

Det er lov til å bære kniv på offentlig sted dersom man har en "aktverdig" grunn. At man kan bli utsatt for vold er ikke regnet som en aktverdig grunn. Hvis du tar med deg våpen av noe slag når du går ut døra hjemme risikerer du derfor selv å bli straffet for å bryte loven. 

Til slutt vil jeg nevne at hvis du skulle bli angrepet/overfalt har du lov til å bruke makt for å avverge angrepet. Det er dette som kalles nødverge. Du har rett til å forsvare deg, men du har ikke lov til å bruke mer makt enn det som er nødvendig for å stoppe angrepet. Bruker du mer makt enn det som er nødvendig for å stoppe angrepet risikerer du å selv bli straffeforfulgt. Du kan lese mer om nødverge her.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold