Hopp til hovedinnholdet

Bør det finnes grenser innenfor ytringsfrihet?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Det har skjedd mange ulykker i mange land. Så spørsmålet mitt er: Bør det finnes grenser innenfor ytringsfrihet? Jeg vil at det skal være men kan du gi meg eksempler på hva jeg kan si for å mot argumentere ytringsfrihet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Mange tror at ytringsfriheten er absolutt, men det er den selvfølgelig ikke. Begrensninger finnes i alle land, avhengig av landets egen lovgivning. I noen land er det ulovlig å snakke stygt om myndighetene, i andre kan det være ulovlig å snakke stygt om Gud. Og en hel haug med andre ting som det finnes lover mot.I Norge er det faktisk flere lover som setter begrensninger. Generelt kan man si at det finnes noen praktisk viktige, lovfestede unntak fra ytringsfriheten som forbudene mot å fremsette trusler, ærekrenkelser, privatlivskrenkelser, vedvarende trakassering og grovt pornografiske, diskriminerende og hatefulle utsagn.I skrivende stund har vi fortsatt enblasfemiparagraf som gjør det ulovlig å krenke eller håne en religion eller gud (Straffelovens §142: ulovlig å håne eller på en krenkende eller sårende måte vise ringeakt for en lovlig religion). Denne paragrafen er faktisk allerede vedtatt fjernet som en del av endringer i Straffeloven fra 2005, men endringen er ikke iverksatt. Tirsdag 10. februar vil det bli foreslått i Stortinget å fjerne loven uansett, og dette forslaget får mest sannsynlig flertall.I tillegg til blasfemiparagrafen har vi en såkalt rasismeparagraf som setter andre begrensninger (Straffelovens §135a: ulovlig å true, håne eller fremme hat, forfølgelse og ringeakt for noen på grunn av deres hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse, religion eller livssyn, homofile legning, leveform eller orientering, eller nedsatte funksjonsevne.)Håper dette kan være til hjelp, lykke til i argumentasjonen!

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet