Hopp til hovedinnholdet

Skjult kamera - er det lov?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, på skolen har vi et prosjekt der vi skal presentere eller lage en film om et aktuelt tema:-) Jeg har tenkt at vi kunne lage en slags undersøkelse om hvem som bryr seg om å hjelpe de som blir mobbet! Idéen er at vi skal sette opp skjult kamera, og skuespille en form for mobbing i offentligheten, og se hvem som bryter inn for å stoppe det! Men så lurte jeg på om vi har lov til å sette opp sånn skjult kamera, og skuespille mobbing?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. 

Jeg er ikke ekspert på dette feltet, men vet at man ikke bare kan sette i gang å filme folk i det offentlige uten å ha satt seg inn i hva som er lov eller ikke. Generelt sett kan man vel filme i det offentlige, men jeg vet ikke hvordan det er når man planlegger "en scene" som man ønsker at folk skal reagere på. Det kan være et inngrepen i personvernet. Dette blir jo gjort i flere tv-programmer, men jeg foreslår likevel at dere bruker litt tid på å sjekke ut om dette er ålreit eller ikke før dere setter i gang. 

Jeg vet at datatilsynet har mye info om dette. Blant annet denne: www.datatilsynet.no/Teknologi/Kameraovervaking/

Med vennlig hilsen,

Elev- og lærlingombudet i Oslo kommune

- i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Personvern - hvor går dine grenser?

Rødt kort (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg? Er det greit at de kan se nettloggen din eller kjenne til passordet ditt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet