Hopp til hovedinnholdet

Er det regler for hvilke klær man kan ha på på skolen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Veit ikke om dette spørsmålet hører hjemme her, men jeg prøver meg. Har lærerne lov til å si noe om det jeg har på meg på skolen? Altså jeg vet at man skal ta av seg hodeplagg før man går inn, sko osv. Men en dag hadde jeg på meg en magetopp og læreren min (dame) ba meg om å kle på meg... Har hun egentlig lov til å liksom si det til meg. At hun føler at jeg er lettkledd. Hun sa det ikke kun til meg? Hun sa det liksom foran alle... Men er det ikke min rettighet å uttrykke meg med klærne mine? Emo folk uttrykker seg med sine mørke klær.. "Søte" jenter har på kjole osv.. Ja altså alle har sin styl når det kommer til klær. Så har hun liksom lov til å si noe om jeg viste litt mage?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

- og takk for spørsmålet!
Du må nesten sjekke hva som står i skolereglementet for skolen din. Jeg vet ikke hva som står der, men om det skal være ulovlig å gå med visse antrekk på skolen så MÅ det stå der. Ellers kan skolen juridisk sett ikke straffe deg for noe de ikke har definert som ulovlig.

I utgangspunktet er det slik at elever kan gå de med de klær man ønsker, innenfor rimelighetens grenser. Noen klesplagg kan virke forstyrrende på undervisningen, og da kan læreren si noe på det. Og ja, det er nok være enkelte lærere som finner for eksempel bar mage og veldig utdypede topper for forstyrrende, men det kunne læreren eventuelt ha snakket litt med deg om privat og ikke foran hele klassen, som kan oppleves krenkende og det ville jeg tatt opp med læreren det gjelder hvis du klarer det. Men ut over dette skal ikke skolen mene noe om hvilke klær elevene skal gå med.

Elev- og lærlingombudet i Vestfold i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet