Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ikke bruke hijab, men mamma mener jeg må. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei , jeg eren jente på 15 , å foreldrene mine er skilt eg bor med morn min som etter tid ble veldig religiøs å ganske dømmende med de som ikke bruker hijab, for å være ærlig jeg var i hjemmelandet mitt i mange år å har ikke bodd med mamma ,mama har totalt forandret seg , jeg pleide å bruke hijab da eg va i hjemmelandet mitt , det er fordi at alle brukte den men da eg kom tilbake tilNorge , føler jeg meg annerledes pga , for mamma er det vanskelig å skjønne hvordan det er være tenåring her i Norge , hun sier jeg skal ringe familien vis du går med "moderne klær " som bukse osv noen ganger så skriker hun på meg pga den ! Å jeg føler meg så tungt ved å ha den på meg , jeg tror ikke det skulle ha blitt så tungt vis det hadde vært mitt valg.Men det er jo ikke å det erdsom gjør meg ekstra vanskelig , mamma bryr seg mest Om hva andre somalisk damer syns om meg å hun sammenligner meg med andre jenter alltid , plssss hjelp meg med å finne ut hvordan eg kan fortelle hun eg ikke vil bruke den

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no. 

Det er veldig bra at du ber om hjelp i denne situasjonen, som jeg forstår godt at er vanskelig for deg. 

Jeg er helt enig i det du selv tenker om klær og hijab.  Du har rett til å velge selv hvilke klær du vil ha på deg. Ingen har rett til å tvinge deg til å gå med hijab om du ikke ønsker det selv. Det å velge å gå med hijab er noe man kan gjøre dersom det føles riktig for en selv. Man kan gå med hijab av mange grunner, som at det er tradisjon i familien eller at man ønsker å gå med den som et løfte mellom seg selv og Allah. 

Jeg skjønner at det er vanskelig for deg å bo sammen med mamma siden du ikke kjenner henne så godt, og fordi dere har ulike tanker om hva som er riktig for deg. Jeg vil oppfordre deg til å ta kontakt med en voksen på skolen som du stoler på. Det kan være helsesøster, rådgiver, sosiallærer, minoritetsrådgiver eller kontaktlæreren din. Det er viktig at du får snakket med noen om dine følelser og tanker slik at du ikke er helt alene om dem. Den voksne kan også hjelpe deg med å snakke med mamma, eller å forklare hvordan du har det for mamma. Dette kan du eventuelt avtale med den voksne selv.

Hvis det skulle bli veldig vanskelig hjemme kan du alltid kontakte barneverntjenesten, som har som oppgave å hjelpe barn og unge. Her kan du lese om tips når du lever med flere kulturer og her finner du også oversikt over hvor du kan få hjelp?

 

Jeg ønsker deg all lykke til.

Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet