Hopp til hovedinnholdet

Jeg har strengere grenser enn vennene mine.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år som lever i et ganske stressende generasjon. Jeg har sliter veldig med mange ting. Jeg er en av de populære, men jeg får aldri lov til å dra på fester og slikt. Foreldrene mine ønsker at jeg skal gjøre det bra på skolen, og jeg prøver mitt beste, men jeg vet det ikke er bra nok for dem. I tillegg får jeg aldri lov til å dra ut alene med venner, for de er så overbeskyttende. Liksom jeg er født og oppvokst i dette landet og likevel stoler de ikke nok på meg. Jeg skjønner at de kan bli beskymret, men når jeg ikke ikke får lov til å dra på bursdagsfesten da er det no. I tillegg så tror de at ALLE på denne alderen drikker. Jeg fikk lov til å dra EN gang og det skjedde ingenting, men likevel så lar de meg ikke dra flere ganger. Det er veldig stressende, for vær helg ser jeg folk legge ut på Snapchat at de koser seg med venner ogsånne ting. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no.
 
Jeg forstår godt at du har det vanskelig nå. Det er helt normalt at du vil være sammen med vennene dine, og at du blir lei deg og føler deg utenfor når du ikke kan være med. Det å sitte hjemme og se andre ha det gøy på Snapchat er en skikkelig vond følelse.
 
Du forteller at foreldrene dine beskytter deg mer enn det som er nødvendig. Det høres ut som om foreldrene dine ikke vet så mye om hvordan ungdomsmiljøet du er i  er, og at de derfor er redde og tror at det er mye rus blant vennene dine. Det kan føles veldig urettferdig når du ikke blir trodd på at du kan takle ansvaret med å være på fest. Samtidig er det normalt at ungdom tester ut grenser, venner, kjærester, sex og sånt for å finne ut av hvem de er egentlig. Når man har det for strengt hjemme kan det gjøre at man føler seg dårlig, blir nedfor og kan streve på skolen med konsentrasjon. Opplever du noe av dette?
 
Jeg tenker at jeg vil foreslå tre ting for deg. Det ene er å gå til minoritetsrådgiver eller helsesøster på mandag og fortelle hvordan du har det og hva du ønsker at var annerledes. Det andre er at du og den voksne på skolen som du snakker med kan legge en plan for å hjelpe deg. Det høres ut som om foreldrene dine trenger informasjon om hva som er normalt for en norsk ungdom, de trenger å forstå hvordan det påvirker deg å bli holdt utenfor, og de trenger å se at vennene dine og du er til å stole på. Kan du invitere noen venner hjem slik at foreldrene dine kan bli kjent med dem og høre litt fra dem hva de gjør og ikke på fest? Kan foreldrene dine få numrene til noen av foreldrene til vennene dine slik at de kan bli kjent med de og bli beroliget? Sammen med for eksempel helsesøster kan du avtale med foreldrene dine at du skal få litt og litt mer frihet, slik at du viser dem flere ganger at du kommer hjem (litt før) tiden dere har avtalt, at du svarer på telefonen om de ringer deg, og du ikke bruker rus. Etter hvert vil alt dette gjøre at foreldrene dine blir mer trygge slik at du får mer frihet, slik du trenger og skal ha. Denne prosessen vil kunne ta tid, gjøres sakte og med respekt for deg og dine foreldre sammen med helsesøster, slik at det ikke blir dramatisk for noen av dere.
 
Hvis du er redd for vold eller trusler hjemme må du fortelle dette på skolen slik at du får støtte, og hvis du blir redd må du ringe til politiet. Les under om negativ sosial kontroll, og vit foreldre som kontrollerer veldig strengt bryter norsk lov, og må få hjelp til å være foreldre på en annen måte.
 
Jeg ønsker deg masse lykke til!
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet