Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg skrive dialekt på norskprøvene?

Jente 14 år
 

Spørsmål

eg Fant ikje noe passende tema så jeg tok bare ytringsfrihet. Men over til spørsmålet. Når jeg var liten altså frem til jeg vsr ca. 3 år bodde eg i nord Norge. Men så føtta me til Østlandet. Jeg veksla ettervært over tel østlandsdialekt. Dette er noe jeg angrer på nå i en alder av 14 år eller eg har angra på det i noken år men eg føle ikje at jeg bare plutselig kan bytte heilt måten å snakke på. Liksom det blir veldig rart om eg plutselig kjem på skolen en dag og prate heilt annerledes. Med mamma prate eg nordnorsk, mens med pappa prate eg østlandsdialekt. Men eg føle meg mye meir som meg sjøl når eg prate med ho mamma. Så det blir vel veldig rart om eg plutselig bytte heilt måte å prate med vennan mine? Noe annet æ også lure på e om det e lov til å skrive eg eller ikje f.eks. i norsken liksom? Fordi som dokker ser skriv eg litt rart litt blanding av dialekt og nynorsk? Eller noe. Men det æ lure på e om det e lov å skrive sånn i skoleoppgava f.eks.? Håpe på svar<33

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Vi skjønner godt at du lurer på dette. Dialekt og hvordan vi snakker er en sterk del av identiteten vår og hvem vi føler at vi er. Det fins ingen fasitsvar på dette, det er helt opp til deg å velge hvordan du snakker og hva du føler deg mest komfortabel med! Og du er nok ikke alene om å være litt "dialektforvirret", dette er det mange som opplever når du flytter mellom steder! Men det er til syvende og sist opp til deg, og hva du føler deg mest komfortabel med når du snakker.

Men på skolen er det litt annerledes: Når du skriver en skoleoppgave, må du bruke et av skriftspråkene, altså bokmål eller nynorsk. Da kan du ikke skrive ordene sånn som du selv vil, eller på dialekt. Det er lov når du snakker, men ikke skriftlig. Så snakk gjerne med norsklæreren din om dette, så får du høre hva læreren din selv sier. Men du må nok forholde deg til det offisielle skriftspråket :)

Lykke til! Du kommer til å finne ut av hva som passer deg best. Og snakk gjerne med læreren din :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet