Hopp til hovedinnholdet

Jeg er nasjonalist, ikke nasjonalsosialist (nazist), men dømmes som nazist.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, først må eg takke før at du gid å svare på så mange idiotiske spørsmål. jeg har nylig uttrykket meg selv nasjonalist, og siden har jeg blid kalt for nazist flere ganger, jeg tar ikke dette for mobbing, heller nazist en kommunist tbh., og disse kommentarene kommer for det meste fra venne mine, som respekterer valgene mine (en av dem er kommunist i tillegg, men det kommer ikke i veien for at hun er en av mine beste venner). det er bare det at det irriterer meg at folk ikke forstår at en nasjonalist og en nasjonalsosialist (nazist) er to forskjellige ting. eg førdrar ikke nasjonalsosialismen. i tillegg har kontaktlæreren begynt å behandle meg dårligere etter at eg kom ut som nasjonalist, mens kommunistene i klassen får ros når de sier sine politiske meninger, men jeg får tilsnakk og anmerkning hvits jeg sier mine. jeg ville egentlig ikke ha noe serlig til svar, jeg ville bare ha et synspunkt fra en som ikke kjenner meg og jeg ikke vet hvem er, som ikke kommer til å "dømme" meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei,

Takk for at du tar kontakt med Ung.no. Som du selv er inne på er det en viss forskjell på nasjonalisme og nazisme. Kort oppsummert er nasjonalisme å hegne om nasjonalstaten. Det kan du lese mer om på Store norske leksikon (SNL). Når det er sagt finnes det ekstreme utgaver av nasjonalisme, og nazisme regnes som en av disse. Nazisme kan du lese mer om på SNLSenter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret), eller på Antirasistisk Senter sin skolenettside, aldrimer22juli.no.

Når det gjelder kommunisme versus nazisme handler det i bunn og grunn om menneskesyn, enkelt sagt handler nazisme om rangering av mennesker (noen mennesker er mindre verdt enn andre), mens kommunisme som ideologi handler om fellesskap mellom mennesker (alle mennesker er like mye verdt). Dette kan du også lese mer om på SNL.

Hvordan man blir behandlet på skolen skal ikke ha noen begrunnelse i hvilken ideologi man har, men kan begrunnes i hvordan du oppfører deg og hva du uttrykker. Først og fremst skal du selvsagt vurderes ut fra et faglig perspektiv. Ideologier og politiske meninger kan også vurderes faglig. Hvis du uttrykker støtte til en ideologi som vurderer mennesker som mindre verdt, eller uttrykker deg på en måte som strider mot menneskerettighetene eller norsk lov, kan det vurderes faglig på en måte som gir deg tilsnakk og anmerkning. I verste fall kan det føre til anmeldelse og straff hvis det du uttrykker er hatefullt. Hva som regnes som ulovlig hatefullt kan du finne i straffelovens §185.

Håper dette var nyttig for deg, selv om du ikke ønsket noe særlig til svar. (Og det skal litt til før vi oppfatter spørsmål som idiotiske).

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Urettferdig behandlet på skolen? Dette kan du gjøre!

stoler på pultene (colourbox.com)

Blir du ikke sett i timene? Og får du dårligere karakterer eller flere anmerkninger enn du synes du fortjener? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å løse problemet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet