Hopp til hovedinnholdet

Hva vil det si at et argument er troverdig?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

hei hva vil det si at et argument er troverdig??' hilsen en sterk mann som heter et navn

Besvart 05.11.2018 21:04
 

Svar
Hei, gutt 19. 

Litt usikker på om du spør på grunn av nysgjerrighet, eller om du spør fordi dere jobber med retorikk på skolen. 

Kort fortalt: Et troverdig argument betyr at et argument/en påstand virker sannsynlig/ekte/pålitelig/sant. 

Troverdighet kan knyttes til den som uttaler seg. Feks. er det ikke så troverdig om jeg (som lærer) uttaler meg i media om  hjertetransplantasjon, ettersom jeg ikke kan noe innenfor dette fagfeltet. Det fremstår derimot mer troverdig dersom jeg uttaler meg om skolepolitikk eller norsk litteratur, ettersom jeg her har mer erfaring og kunnskap. 

Troverdighet knyttes ofte også til selve argumentene. Dette blir ofte satt i sammenheng med det som innen retorikk (talekunst) kalles logos. Logos handler om at argumentene skal være logiske/fornuftige. For å oppnå dette er det ofte lurt at man underbygger argumentasjonen sin med fakta/statistikk/sitater fra fagpersoner. Feks. Kan man si at "ungdommer sliter mer psykisk i dag enn tidligere". Dette er et tydelig argument, men for å gjøre det mer troverdig burde man her underbygge argumentet: "Ungdommer sliter mer psykisk i dag enn tidligere, dette bekrefter en Ungdata-rapport, som viser at de psykiske plagene hos ungdom fortsetter å øke". Eksempelet er inkludert for å vise hvordan argumentasjonen kan bli mer tydelig - Og desto mer tydelig argumentasjon, desto mer troverdig blir man også når man uttaler seg om en sak. 

 

Jeg håper du forsto mer nå, og at argumentene mine var tydelige nok ;) 

Lærer på videregående skole, i samarbeid med ung.no. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan diskutere på nett?

Amalie Olsen, hatefulle ytringer.

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet