Hopp til hovedinnholdet

Føler meg ikke hjemme verken hos mamma eller pappa

Jente 14 år
 

Spørsmål

Pappa og stemoren min har sex nesten HVER eneste kveld, og noen ganger på dagtid og. Jeg blir drittkvalm! Har prøvd å fortelle pappa det på en litt "forsiktig" måte, men da sier han bare at " de snur seg bare" og kommer med masse dårlige unnskyldninger, som om jeg skulle vært verdens dummeste. DE RESPEKTERER MEG IKKE! Jeg har flyttet mellom mamma og pappa flere ganger, men føler meg ikke "hjemme" hos noen av de. Mamma har økonomiproblemer, mens pappa, han er bare helt teit. Og hver gang han tar feil, nekter han å innrømme det. Han prøver alltid å stille meg i et dårlig lys, og det skal alltid være han som har rett. F.eks, hvis jeg spør om å få dra på shopping. Så sier han " nei, du sløser bare vekk pengene dine på tull " Så sier jeg " når har jeg gjort det da? " Så sier han " den gangen " Så sier jeg " NÅR? " Så sier han " nei, men du gjør det hvertfall. " Så går han. Det irriterer meg grenseløst!! Jeg misunner folk som har et godt forhold til foreldrene sine. Som kan sitte i bilen og snakke helt vanlig om hva som skjedde idag. Pappa spør meg aldri hvordan det går. Eneste han bryr seg om er å få seg selv til å virke bedre, smartere, og den eneste som kan ha rett. Hva skal jeg gjøre? Jeg orker ikke å bo på steder der jeg ikke "hører hjemme" . Jeg vil ikke bo med noen som ikke klarer å respektere meg. Og så blir han sur for INGENTING. Her om dagen, så spiste jeg litt av snopet hans ( jeg trodde det var til alle, siden det stod midt på kjøkkenet ) . Plutselig kommer han stormende inn i stuen og skriker " HAR DU SPIST OPP SNOPET MITT?! " og jeg bare " ja, men jeg trodde det var til alle? " (Jeg hadde ikke spist det opp engang, bare tatt litt av det!!) Så sa han " du er en liten drittunge du. " (kanskje han bare tuller med det, men jeg får jo høre det heletiden. hvor udugelig jeg er. at jeg er en drittunge. at jeg er lat. at jeg ikke klarer noen ting. det sårer meg! ) Og så sa jeg " du har no spist opp mitt flere ganger.. " Og han nektet for det, og sa at jeg ikke kunne gi han skylden for mine "feil" . Og han har faktisk spist mitt FLERE GANGER. Jeg har vurdert å bytte familie, men jeg vet ikke hvordan det fungerer. Jeg orker ikke å bo med han, men jeg kan heller ikke bo med mamma, pågrunn av økonomiproblemene hennes. Hva skal jeg gjøre? Og går det an å skifte familie? ( ikke post dette, sånn at alle kan lese, er dere snill! )

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei du.

 

Du spør om det går an å skifte familie. Noen barn må skifte familie fordi de ikke har foreldre som kan gi dem god nok omsorg, heldigvis er det ikke mange. Jeg sier heldigvis fordi det ikke er bra å skifte familie dersom man ikke må. De aller fleste barn og unge har perioder, spesielt i tenårene, hvor de ønsker å skifte familie. Det er en del av det å ”løsrive” seg, en del av det å bli ungdom/voksen. Disse ”periodene” går vanligvis over og ungdommen finner ut at egen familie ikke er så verst allikevel. Når en blir eldre vil en forstå at familien er viktig, de vil alltid være der og kan være gode å støtte seg til i vanskelige perioder.

 

Du forteller at det er mange problemer hjemme nå og at din far og stemor ikke vil høre på deg. Du skriver godt og jeg er sikker på at dersom du turde vise din far den mailen du har sendt til ung.no, så ville han lytte til deg på en annen måte. Det er ikke sikkert at han har skjønt hvordan hans oppførsel mot deg sårer deg. Kanskje du kunne vise mailen til din mor, så kunne hun snakke med din far, dersom du ikke tør. Ta en tjangs, prøv noe nytt og se hva som skjer.

 

Med hilsen

 

Alarmtelefonen for barn og unge116111

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet