Hva skjer på et overgrepsmottak?

Hvis du du har opplevd et seksuelt overgrep, bør du ta kontakt med et overgrepsmottak så raskt som mulig. Der får du medisinsk hjelp og veiledning.

Jente får trøst (colourbox.com)
HJELP: På et overgrepsmottak blir du tatt godt vare på. De vil både sikre spor og hjelpe deg med å takle det du har vært gjennom. Foto: Colourbox

Etter et seksuelt overgrep, er det viktig å komme seg tidlig til et overgrepsmottak for å sikre spor. Det er viktig at du venter med å dusje eller vaske kroppen til etter du har vært på overgrepmottaket, og at du legger klærne du hadde på deg i tørre poser og tar dem med.

Du kan dra til overgrepsmottaket selv om du er usikker på om du har opplevd var et overgrep, og du får hjelp uansett om du ønsker å politianmelde overgrepet eller ikke.

Selv om det ideelle er å ta raskt kontakt med overgrepsmottak eller annet helsetilbud, kan du også ta kontakt om det har gått lang tid.

Dette skjer på overgrepsmottaket

 • Du møter spesialutdannede personer som tar godt vare på deg og snakker med deg.
 • Du får tilbud om undersøkelser og kan si nei. Alt er frivillig.
 • Det kan bli undersøkt om du er påført seksuelt overførbar smitte.
 • Du kan få nødprevensjon som beskytter mot graviditet.
 • Du får hjelp hvis du trenger å snakke med noen om det du har opplevd. Det kan være samtaler med psykolog, sosiolog eller henvisning til videre legebehandling eller andre i hjelpeapparatet.
 • Du får hjelp til å skaffe gratis bistandsadvokat om du ønsker det.
 • Biologiske spor, merker og skader blir undersøkt og dokumentert. Dette er nødvendig for å sikre spor til en eventuell anmeldelse og etterforsking.
 • Du kan få hjelp til å kontakte politiet for en anmeldelse

De ansatte har taushetsplikt

Personene på mottaket har taushetsplikt, og undersøkelsen blir mellom deg og helsepersonellet. Bevismateriale fra undersøkelsen gis ikke til politiet uten skriftlig samtykke fra deg. Bevisene lagres på mottaket i to til seks måneder.

Her kan du finne ditt nærmeste overgrepsmottak.(Du må krysse av i boksen "overgrepsmottak" under overskriften "Type tilbud" til venstre.)

Hvis det er langt til nærmeste mottak, kan du ringe legevakten 116 117 for å få vite hvor du skal dra. Du trenger ikke henvisning til overgrepsmottaket, og tilbudet er gratis.

Ring eller bare møt opp

Du kan enten ringe til overgrepsmottaket på forhånd, eller bare møte opp uten noen avtale. Hvis du vil kan du ta med deg en venn.

De som jobber ved overgrepsmottaket er leger, sykepleiere og sosionomer. De ansatte har taushetsplikt og kan derfor ikke dele opplysninger om deg med andre uten at du gir tillatelse til det, eller det er fare for liv og helse.

dinutvei.no kan du se film om hva som skjer på overgrepsmottaket.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 11.11.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Jente får trøst (colourbox.com)
HJELP: På et overgrepsmottak blir du tatt godt vare på. De vil både sikre spor og hjelpe deg med å takle det du har vært gjennom. Foto: Colourbox

Fakta

KORT FORTALT:

 • Du trenger ikke henvisning til overgrepsmottak. Tilbudet er gratis.
 • Du kan enten ringe på forhånd, eller bare dukke opp.
 • Vent med å dusje og vaske deg til etter du har vært på mottaket.
 • Du får snakke med personer som hjelper deg og tar vare på deg.
 • Alle undersøkelser er frivillige.
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox