Spørsmål eller bekymringer om rus?

Er du nysgjerrig på ulike rusmidler? Vil du bli rusfri? Eller har noen i familien din et rusproblem? Da er det hjelp å få.

Sist oppdatert: 30.06.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

Jente som ser ned på et speil med piller på.
HJELP: Husk at det er hjelp å få hvis du eller noen i familien din har et rusproblem. Foto: Unsplash.

Nysgjerrig på rus og rusmidler?

Chatte med noen:denne siden har vi samlet ulike chattetjenester som du kan kontakte anonymt om rus.

RUSinfo: Du kan chatte, ringe eller sende spørsmål til RUSinfo anonymt om alt som har med rus og rusmidler å gjøre. De har også mye informasjon om ulike rusmidler på sin nettside.

Dopingkontakten: Hvis du vil snakke med noen om doping kan du ringe, chatte med eller lese spørsmål og svar på dopingkontakten sin nettside.

Les våre artikler: Vi har også en egen temaside her på ung.no om rus. Der finner du informasjon om ulike rusmidler, avhengighet og mye mer.

Fant du ikke noe som passet?Du kan alltid sende inn spørsmål til oss anonymt, der du forklarer hva du ønsker mer informasjon om. Da vil du få svar fra fagfolk, senest innen syv dager.

Få hjelp hvis du vil bli rusfri

Helsestasjon: Helsestasjon for ungdom er gratis, og finnes i de aller fleste kommuner. Der kan du få hjelp og veiledning om blant annet rusproblemer. De som jobber der har taushetsplikt, og du kan som regel møte opp uten å bestille time.

Fastlegen din: Fastlegen din kan hjelpe deg hvis du har et problem med rus, og kan blant annet henvise deg videre til hjelp, som avrusning, hvis du har behov for det. Fastlegen har taushetsplikt og når man er over 16 år kan ikke legen si noe til foreldrene dine uten samtykke fra deg.

RUSinfo: RUSinfo kan også hjelpe deg med å bli rusfri. Du kan enten chatte med dem, ringe dem, eller sende inn spørsmål til dem helt anonymt. De har også laget en side med oversikt over hvordan du kommer i gang med å slutte med ulike rusmidler.

Apper og andre tips:

  • «HAP»-appen kan være nyttig hvis du vil slutte med cannabis. Der kan du blant annet se oversikt over hvilke abstinenser du kan få, og motivasjon til å fortsette å være uten.
  • «Heia meg» er en app for deg som vil starte endringer i livet. Den gir deg daglige heiarop og nyttige triks som gjør endring lettere.
  • «Drikkevett» er en app fra RUSinfo som hjelper deg med å få bedre kontroll på alkoholbruken din.

Fant du ikke noe som passet? Du kan alltid sende inn spørsmål til oss anonymt, der du forklarer situasjonen din. Da vil du få svar fra fagfolk på hva du kan gjøre.

Rusproblemer i familien

BaRsnakk: Hos Barnsakk får du chatte helt anonymt med voksne som har vokst opp med rusproblemer i familien.

Blå Kors Kompasset: Her blir du møtt av terapeuter som vil snakke med deg om dine følelser, tanker og opplevelser, etter å ha vokst opp i et hjem med rus. Tilbud er gratis, og for unge mellom 14 og 35 år.

RUSinfo: som pårørende kan du også kontakte RUSinfo anonymt om alt som har med rus og rusmidler å gjøre. De kan du ringe, chatte med eller sende inn spørsmål til.

Fant du ikke noe som passet? Du kan sende inn spørsmål til oss der du forklarer familiesituasjonen din. Da vil du få svar på det du lurer på fra fagfolk senest innen syv dager.

Hvis det er akutt og du trenger hjelp nå

Hvis noen du kjenner f.eks. har drukket seg bevisstløse, ta dem med til nærmeste sykehus eller ring ambulansen 113.

Alarmtelefonen for barn og unge (116 111): Blir du utsatt for omsorgssvikt, overgrep eller vold? Eller kjenner du noen som har det sånn? Ring eller chat anonymt med alarmtelefonen.

Forgiftet? Giftinformasjonen er det nasjonale rådgivnings- og kompetanseorganet vedrørende akutte forgiftninger og forgiftningsfare. Du kan ringe 22 59 13 00, hele døgnet.

Fakta

Mer hjelp på ung.no

Du kan stille spørsmål på ung.nos spørretjeneste om alt som har med rus å gjøre, også om du sliter med at de hjemme ruser seg.

Still spørsmål: ung.no/oss

Jente som ser ned på et speil med piller på.
HJELP: Husk at det er hjelp å få hvis du eller noen i familien din har et rusproblem. Foto: Unsplash.

Fakta

Mer hjelp på ung.no

Du kan stille spørsmål på ung.nos spørretjeneste om alt som har med rus å gjøre, også om du sliter med at de hjemme ruser seg.

Still spørsmål: ung.no/oss

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Rusmidler

Les mer

Cannabis

Les mer