Vil du slutte å snuse?

Det er vanskelig å slutte med snus, men det er mulig. Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du en slutteoppskrift.

Sist oppdatert: 29.11.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).
SLUTTE? Er du motivert for å slutte å snuse, har vi tipsene som kan hjelpe deg.

1. Bygg opp motivasjonen

  • Tenk gjennom hvorfor det er viktig for deg å slutte å snuse.
  • Kanskje er du lei av å være avhengig, har dårlig råd, eller er forelska i en som ikke liker at du snuser?
  • Skriv ned alle argumentene for å slutte sånn at du ikke glemmer dem. Vær så konkret som mulig: ikke skriv «penger», men akkurat hvor mye du vil spare eller hva du vil gjøre med pengene. For eksempel «hvis jeg slutter kan jeg ta med en venn på kino hver uke» eller "reise til London i sommer".
  • Heng opp arket med motivasjonen et sted du vil se det hver dag, og lagre det på mobilen.
MOTIVASJON: Last ned Slutta-appen så får du gode råd både før og etter du har slutta!

2. Bestem deg for å slutte

Dette tipset virker kanskje selvsagt, men det må gjøres. Bestem deg for at du skal slutte!

Når du virkelig bestemmer deg, er det lettere å holde ut det som kan bli vanskelig. Bestem nøyaktig tidspunkt for når du skal ta din siste snus. Skal det skje i morgen, eller neste tirsdag, eller tok du din siste snus i går? Datoen bør ikke være lenger frem i tid enn et par uker.

Du kan gjerne fortelle venner og familie at du har bestemt deg for å slutte - det styrker forpliktelsen til å gjennomføre. Fastlege eller helsesykepleier kan også støtte deg.


Kanskje kjenner du noen som også har lyst til å slutte. Det kan være god støtte i å ha en venn som holder på med den samme utfordringen samtidig.

3. Legg en plan for å holde ut den første tida

Hva skal du si?

Planlegg hva du skal si hvis noen spør om du vil ha en snus. Øv deg på å si «nei, jeg har slutta», eller "jeg har ikke lyst på akkurat nå".

Når kommer suget?

Tenk etter hvilke mennesker, følelser, steder og situasjoner som gir deg lyst på snus. Kanskje det er noen ting du vil velge å unngå den første tiden? Samtidig vil det alltid være ting du forbinder med snus som du ikke kan kontrollere. Øvelse gjør mester. Jo oftere du gjør noe uten å snuse, jo raskere blir du vant til ikke å snuse i den situasjonen.

Du kan øve deg i tankene. Lukk øynene og se for deg at du er i en situasjon som trigger suget etter snus. Se så for deg at du ikke snuser. Når du er forberedt i tankene, blir det lettere å gjennomføre i praksis.

Abstinenser

De fleste får abstinenser når de slutter. Abstinenser er ubehag i både kroppen og følelsene, som svette, hjertebank, konsentrasjonsproblemer, sterkt sug i magen, irritabilitet og hodepine. Det er forskjellig fra person til person hvordan de har det, men det som er viktig å vite er at abstinenser ikke er farlige, og at de går over.

Vær grei med deg selv mens det står på og be andre om å være snille og tålmodige med deg!

Avledningsmanøvre

Det er lurt å gjøre ting som tar oppmerksomheten bort fra abstinensene og tankene om snus: spill et dataspill, ta tre push ups, ring en venn, puss tenner, ta oppvasken, pust dypt fem ganger, sjekk Slutta-appen, spis noe…du kommer sikkert på andre småting som tar et par minutter.

Det er bra å være fysisk aktiv og gjerne svette litt. Trening gir hjernen påfyll av belønningsstoffer den er vant til å få fra nikotin.

Pass også på at du spiser ofte og får i deg væske så du holder blodtrykket og blodsukkeret stabilt.

Alternativ til snus

Mange savner smaken og det å ha noe under leppa. Kjøp gjerne inn drops eller tyggis med sterk smak. Noen legger fersk ingefær under leppa fordi de liker at det svir litt i tannkjøttet. Andre kjøper tobakksfri snus i noen uker. Da deler de opp slutteprosjektet ved å først kutte ut nikotin, og så kutte ut vanen med snus under leppa. Tobakksfri snus inneholder ikke kreftfremkallende stoffer eller avhengighetsskapende nikotin.

Det finnes legemidler som er laget for røykeslutt, men de kan sannsynligvis også hjelpe ved snusslutt. Hvis du skal bruke legemidler, er det lurt å teste det ut før du slutter sånn at du vet hva slags effekt de gir.

Nikotinlegemidler kan kjøpes uten resept og det finnes et produkt som ligner på porsjonssnus. I tillegg finnes plaster, tyggegummi, sugetabletter, inhalator og munnspray.

I matbutikker er det 18 års aldersgrense, men på apotek kan farmasøyter selge nikotinlegemidler til mindreårige hvis de vurderer at det er nødvendig.

Det finnes piller man kan få på resept på hos fastlegen (champix og Zyban. Disse er ganske dyre og gis kun til voksne.

4. Belønn deg selv

Planlegg en premie, eller flere små premier, til deg selv. Du kan belønne deg selv for å være snusfri i én dag, eller én uke, eller én måned. Du bestemmer fritt når du skal belønnes og hva belønningen skal være. En gjennomsnittlig snuser bruker 15 000 kroner i året på snus, så når du slutter får du kanskje råd til å kjøpe deg noe du har lyst på?

Du kan også gi deg selv premier som ikke koster noe, for eksempel kan du «spare» på tv-serieepisoder til den dagen du får belønning, eller du kan lage en avtale med en venn, eller noen i familien, om at dere skal gjøre noe hyggelig sammen når du har nådd et visst antall dager uten snus.

Alternativt kan du planlegge en straff for å sprekke. Mange har nytte av å inngå veddemål sånn at de har ekstra mye å tape på å sprekke.

5. Ikke prøv å snuse igjen

Dette tipset gjelder for fremtiden. Når du først har slutta, så bør du ikke prøve å snuse igjen. Det er helt vanlig å få lyst til å sjekke hvordan det er når det er lenge siden sist. Man har sikkert gode minner om det å røyke eller snuse og glemmer å tenke på de dårlige?

Mange tror at de kan ta seg en røyk eller snus på fest uten å bli avhengige igjen, men det er en risiko å ta. De færreste klarer å kontrollere avhengigheten sin. Hvis du blir avhengig igjen, må du slutte på nytt. Det er slitsomt og unødvendig.

Lykke til!

Prøv Slutta-chatbot'en. Han snakker deg til fornuft når du er sprekken nær!

Fakta

Avhengighet

Se Helsedirektoratets kampanjefilmer om ungdom og avhengighet:

"Avhengig av ruccola" (1 minutt)


"Avhengig av hermetikkboks" (1 min.)

Slutta-appen

teller hvor lenge du er uten snus og hvor mye du har spart. Den gir informasjon om helse og sender deg oppmuntrende ord.
Last ned Slutta-appen her.Chatbot'en for snusslutt

Prøv også Slutta-chatbot'en. Han snakker deg til fornuft med motiverende meldinger i messenger når du holder på å sprekke.

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).
SLUTTE? Er du motivert for å slutte å snuse, har vi tipsene som kan hjelpe deg.

Fakta

Avhengighet

Se Helsedirektoratets kampanjefilmer om ungdom og avhengighet:

"Avhengig av ruccola" (1 minutt)


"Avhengig av hermetikkboks" (1 min.)

Slutta-appen

teller hvor lenge du er uten snus og hvor mye du har spart. Den gir informasjon om helse og sender deg oppmuntrende ord.
Last ned Slutta-appen her.Chatbot'en for snusslutt

Prøv også Slutta-chatbot'en. Han snakker deg til fornuft med motiverende meldinger i messenger når du holder på å sprekke.

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Tobakk

Les mer

Rusmidler

Les mer