5 gode tips til å slutte med snus eller røyk

Vil du slutte å snuse eller røyke, men sliter med å få det til? Her er tipsene som hjelper deg å lykkes.

Sist oppdatert: 03.10.2023 Av: Redaksjonen, ung.no

En mann sikler over en stabel med snusbokser.
GÅR OVER: Selv om suget etter nikotin kan være sterkt, er det som regel verst de første dagene uten. Illustrasjon: Endre Hesthagen/ung.no

Når vi vil slutte med en uvane, er det lett å falle tilbake til å gjøre som vi alltid har gjort. Og det kan kjennes ekstra vanskelig når kroppen har blitt avhengig av noe.

Men det er absolutt mulig å få til!

Her får du tipsene som hjelper deg å lykkes å slutte med snus eller røyk.

1. Bli motivert

Når du vil noe, så er det gjerne en god grunn til det. Hvorfor er viktig for deg å slutte med snus eller røyk?

Kanskje har du dårlig råd, er lei av å være avhengig, eller er forelska i en som misliker det?

Finn fram mobilen din eller et ark, og skriv ned alle grunnene dine for å slutte. Vær konkret. Hvis det er å spare penger for eksempel, kan du tenke på noe du har lyst til å bruke pengene på i stedet. Skriv det ned! For eksempel: "For pengene jeg sparer skal jeg reise til Barcelona neste sommer".

Lagre de motiverende setningene dine på mobilen, eller heng opp arket så du ser det hver dag.

2. Bestem deg for å slutte

Bestem deg for akkurat hvilken dag du skal ta din siste snus eller røyk. Skal det skje i morgen, eller tok du din siste i går?

Når du virkelig bestemmer deg, er det lettere å holde ut det vanskelige.

Fortelle gjerne noen andre at du har bestemt deg. Det kan motivere deg enda mer til å gjennomføre. Fastlegen eller en helsesykepleier kan støtte deg.

Å ha støtte fra en venn som går gjennom det samme som deg, kan også være supert. Da kan dere motivere hverandre.

Slutta-appen kan sende deg daglige motivasjonsmeldinger, og der du får blant annet se hvor mye penger du faktisk sparer på å slutte.

Logo for Slutta-app
Mobil-appnorsk bokmål

Slutta er en app som kan gjøre det lettere for deg å slutte med røyk og snus. Gjennom appen får du gode råd og tips, og daglige motivasjonsmeldinger.

Har du tenkt å slutte med snus eller røyk? Slutta-appen er klar til å hjelpe deg på veien.

Med Slutta-appen får du daglige motivasjonsmeldinger som kan hjelpe deg. Den gir også råd og tips, og en oversikt over tiden siden du slutta.

Helsedirektoratet er dataansvarlig for denne appen.

Faglig ansvarlig: Helsedirektoratet

3. Legg en plan

Før noen spør om du vil ha en snus eller røyk, er det lurt å planlegge i forkant hva du skal si. Du kan for eksempel si «nei, jeg har slutta», eller «jeg har ikke lyst på akkurat nå».

Spør deg selv når suget pleier å komme. Hvilke mennesker, følelser, steder og situasjoner gir deg lyst på snus eller røyk? Kanskje det fins noen ting du kan unngå den første tiden?

Du kan lukke øynene og se for deg at du virkelig er i situasjonen som trigger suget, uten at du tar en snus eller røyk. Da kan det bli lettere å gjennomføre i praksis.

Husk at øvelse gjør mester. Jo oftere du gjør noe uten snus eller røyk, desto raskere blir du vant til den nye vanen din.

Abstinenser går over

De fleste får abstinenser når de slutter. Det vil si ubehag i både kroppen og følelsene. Plagene kan komme som svette, hjertebank, konsentrasjonsproblemer, sterkt sug i magen, irritabilitet og hodepine.

Det er forskjellig fra person til person hvor store abstinensene er. Abstinenser er ikke farlige, og det går over.

Du kan be andre om å være ekstra snille og tålmodige med deg i denne perioden. Og husk: Vær grei med deg selv mens det står på!

Demp nikotinsuget ved å gjøre en aktivitet

Det er lurt å gjøre ting som tar oppmerksomheten bort fra tankene om snus eller røyk. Etter en tid med andre aktiviteter, forsvinner gjerne det verste suget.

Du kan for eksempel game i ti minutter, ta tre push ups, ta oppvasken, puste dypt fem ganger eller sjekke Slutta-appen.

Det er bra å være fysisk aktiv. Å trene gir hjernen påfyll av belønningsstoffer den er vant til å få fra nikotin.

Å spise ofte og få i deg væske, hjelper også. Da holder du blodtrykket og blodsukkeret stabilt.

Medisiner for snus- og røykeslutt

De fleste slutter uten hjelp. Men noen bruker legemidler som kan døyve abstinensene litt.

Legemidler som er laget for røykeslutt, hjelper sannsynligvis også ved snusslutt. Hvis du skal bruke legemidler, er det lurt å teste det ut før du slutter. Da vet du hva slags effekt de gir.

Nikotinlegemidler kan kjøpes uten resept. De finnes som plaster, tyggegummi, sugetabletter, inhalator og munnspray. Det finnes også et produkt som ligner på porsjonssnus.

I matbutikker er det 18 års aldersgrense. Men på apotek har farmasøyter lov til å selge reseptfrie legemidler til mindreårige hvis de synes det er nødvendig.

Det finnes piller å få på resept på hos fastlegen (Champix og Zyban). Disse er effektive, men ganske dyre.

Andre alternativer til snus

Mange savner smaken og det å ha noe under leppa. Kjøp gjerne inn drops eller tyggis med sterk smak. Noen legger fersk ingefær under leppa fordi de liker at det svir litt i tannkjøttet.

Andre kjøper nikotin- og tobakksfri snus i noen uker. Da deler de opp slutteprosjektet ved å først kutte ut nikotin og tobakk, og så kutte ut vanen med snus under leppa.

Tobakksfri snus uten nikotin inneholder ikke kreftfremkallende stoffer. Noen kaller det "juksesnus" eller urtesnus. Du kan lese mer om dette i vår artikkel om hvordan snus funker.

4. Belønn deg selv for å slutte

Å snuse og røyke er dyrt. Å røyke ti om dagen koster minst 20 000 kroner i året. En gjennomsnittlig snuser bruker 15 000 kroner i året på snus.

Hvordan kan du belønne deg selv for å være snusfri i én dag, eller én uke eller én måned? Planlegg små premier til deg selv!

Kanskje kan du «spare» på tv-serieepisoder du skal se når du er snus- eller røykfri? Eller kanskje du får råd til å kjøpe noe du har lyst på?

For noen fungerer det å planlegge en straff for å sprekke. For eksempel å inngå et veddemål, sånn at de har ekstra mye å tape på å sprekke.

5. Styr unna snus og røyk i framtida

Det er helt vanlig å få lyst til å sjekke hvordan det er å ta en snus eller røyk, når det er lenge siden sist. Kanskje har du "glemt" hvorfor du slutta, og hvordan det var å være avhengig.

Men når du først har slutta, er det lurt å holde seg - også på fest. De færreste klarer å kontrollere avhengigheten sin. Og hvis du blir avhengig igjen, må du slutte på nytt - og gå igjennom ubehaget på nytt! Det er slitsomt og unødvendig.

Lykke til!

En mann sikler over en stabel med snusbokser.
GÅR OVER: Selv om suget etter nikotin kan være sterkt, er det som regel verst de første dagene uten. Illustrasjon: Endre Hesthagen/ung.no
Logo for Slutta-app
Mobil-appnorsk bokmål

Slutta er en app som kan gjøre det lettere for deg å slutte med røyk og snus. Gjennom appen får du gode råd og tips, og daglige motivasjonsmeldinger.

Har du tenkt å slutte med snus eller røyk? Slutta-appen er klar til å hjelpe deg på veien.

Med Slutta-appen får du daglige motivasjonsmeldinger som kan hjelpe deg. Den gir også råd og tips, og en oversikt over tiden siden du slutta.

Helsedirektoratet er dataansvarlig for denne appen.

Faglig ansvarlig: Helsedirektoratet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?