Aldersgrense på snus, røyk og vape

Hvor streng er aldergrensen på vape, snus og røyk? Må du alltid vise legitimasjon? Kan du kjøpe på nett? Her er reglene for å kjøpe vape, snus og røyk.

Sist oppdatert: 11.10.2023 Av: Redaksjonen, ung.no

En ung person sitter i en stor røyksky
MYNDIG: I Norge er det 18-årsgrense for å kjøpe tobakksvarer i butikken og på nett. Foto: Steinar Engeland/Unsplash

Når du har fylt 18 år er du myndig og regnes som voksen. Da har du lov til å kjøpe alle lovlige produkter som inneholder tobakk og nikotin. Det vil si at du kan kjøpe både snus, røyk og vape (e-sigaretter).

Barn og unge under 18 år har ikke lov til å kjøpe snus, vape eller røyk i butikker eller på nett.

Må jeg alltid vise legitimasjon for å kjøpe snus eller vape?

Ja, du må vise gyldig legitimasjon hvis selgeren i kiosken eller butikken er i tvil om hvor gammel du er. Aldersgrense på vape, snus og røyk gjelder også i nettbutikker.

Hvis du bestiller vape fra en utenlandsk nettbutikk og får den tilsendt, kan det hende at du blir spurt om å vise legitimasjon når du henter pakken. Særlig hvis det er aldersgrense på vape i landet du handler fra. Da blir pakken merket. Den som selger varen har plikt til å kontrollere alderen til den som kjøper.

Noen butikker kan være strengere enn andre, men disse fire legitimasjonene skal alle godta:

  • Pass
  • Nasjonalt ID-kort
  • Førerkort
  • Bankkort med bilde og fødselsnummer

På ung.no kan du lese mer om hva som regnes som gyldig legitimasjon. Hvis du ikke kan vise gyldig legitimasjon, kan den som står i kassa eller mottar ordren nekte deg å kjøpe.

Kan jeg kjøpe snus og vape for venner under 18?

Ifølge loven har du bare lov til å kjøpe tobakksprodukter til deg selv og andre voksne over 18 år. Det vil si at barn og unge under 18 år, som vil at du kjøper vape, snus eller røyk for dem, ifølge loven må vente til de blir gamle nok selv til å kjøpe.

Voksne som kjøper snus, røyk og vape til mindreårige, risikerer å få en bot hvis det oppdages. Foreldre har heller ikke lov til å gi det til barna sine.

Er det lov å snuse og vape i skoletida?

Selv om du har fylt 18 år, er det ikke tillatt for elever å snuse i skoletida, heller ikke på skoleturer eller klasseturer. Det gjelder både på barne- og ungdomsskoler og på videregående. Hele Tobakkskadeloven/"Røykeloven" finner du på Lovdata.

Kan jeg kjøpe tobakksfri snus med nikotin?

Du må ha fylt 18 år for å kunne kjøpe tobakksfri snus med nikotin. I Norge selges dette kun på apotek som et legemiddel for å kunne slutte å røyke. I fremtiden skal det bli lov å selge tobakksfri snus med nikotin også på butikker i Norge. Hvilken dato dette blir lov, er ennå ikke bestemt.

Det er i dag heller ikke lov å ta med tobakksfri snus med nikotin fra utlandet. Det gjelder selv om du har fylt 18 år.

I vår artikkel om å reise med snus kan du lese mer om reglene for å ta med snus og røyk inn og ut av Norge.

Kan mindreårige selge snus og røyk i butikken?

Ja, selv om det fins en aldersgrense for å kjøpe vape, snus og røyk, kan unge under 18 år som jobber i en butikk, i en kiosk eller lignende stå i kassa og selge tobakk hvis en voksen tar på seg ansvaret.

En ung person sitter i en stor røyksky
MYNDIG: I Norge er det 18-årsgrense for å kjøpe tobakksvarer i butikken og på nett. Foto: Steinar Engeland/Unsplash

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider