Åtte tips til russefeiringen

Russefeiring kan være både gøy og intenst! Men det er mange ting å huske på, så her er noen av våre tips til hvordan du tar vare på deg selv, og andre, gjennom feiringen.

Sist oppdatert: 01.03.2023 Av: Ungdomsredaksjonen, ung.no

Russ på sykkel i gata
TIPS: Mange gleder seg i lang tid til russefeiringa. Her er tipsene for deg som er russ i år, og for deg som planlegger i god tid.

Russetiden er noe mange gleder seg til, men det er lett å gå på noen smeller. For å få en trygg og god russefeiring, både for deg selv og andre, kan det være smart å ha visse huskeregler i bakhodet.

1. Pass på hverandre

I russetiden, og særlig på de større arrangementene, er det fort gjort å miste hverandre. Så si alltid fra til de du er med hvor du går, pass på hverandre og ha som hovedregel at dere ikke lar hverandre gå alene.

Et smart tips er å dele posisjon med hverandre når dere er ute, enten på messenger, snap eller "Hvor er?". Da kan dere alltid ha god oversikt over hvor alle er.

Mange kan ta dårlige valg når de drikker alkohol, så pass på hverandre og si fra hvis du har en venn som oppfører seg dumt.

2. Vis omsorg og vær inkluderende!

Vær gode mot hverandre. Russetiden inneholder mye gøy, men det er mange som syns at det er vanskelig og har mange forventninger knyttet til feiringen.

Tenk på hvordan du vil passe på at medelevene dine har det bra. Dette er den siste tiden sammen med mange av de andre på skolen din, så nå er kanskje tiden inne for å invitere litt flere med på vorset?

Det koster så lite å løfte blikket, se andre og inkludere noen utenfor gjengen din - men kan gjøre russetiden til noen andre så utrolig mye bedre!

3. Ikke frys

Vis respekt for været og sjekk værmeldingene før du legger ut på fest. Mai er en ustabil værmåned i Norge, og det kan fort bli kaldt på sene netter i russetiden, selv om det var varmt på dagtid.

Frysing kombinert med alkohol og lite søvn kan kjapt bryte ned immunforsvaret, og det er vel ikke særlig gøy å ha influensa hele russetiden?

Tips: Ha på ull under russedressen og ta med en ekstra genser som du knyter rundt livet - så holder du deg varm!

4. Lytt til kroppen

Hvis du føler deg trøtt eller for full, legg deg. Alle har ulik alkoholtoleranse, og denne kan være ulik fra dag til dag. Det er ikke så gøy å ha drukket for mye, verken for deg selv eller andre rundt deg.

Russetiden er lang, og det er ikke meningen at du skal få med deg alt som skjer. Hvis du skal kjøre hardt på hele tiden, blir det slitsomt i lengden.

Det er bedre å spare på kreftene og være opplagt til neste dag enn å presse kroppen til å holde det gående, og da kommer du til å kose deg mer på neste fest. Det er ingen skam i å ta seg en hviledag!

5. Ta med ørepropper

Volumet på musikken under russefeiringen er ofte skikkelig høy, og for høyt volum kan faktisk skade ørene dine for godt.

Noen får hørselstap, mens andre blir plaget med øresus. Når hørselen din først er skadet, finnes det ingen kur. Derfor er det ekstremt viktig at du gjør det du kan for å motvirke det. Her er tre enkle råd:

  • Bruk ørepropper! Dette er det viktigste virkemiddelet for å unngå varig hørselsskade. Skumpropper gir nødvendig beskyttelse, men du kan også få kjøpt litt dyrere ”musikkpropper” som beskytter, men samtidig lar deg få fullt utbytte av musikken. Ikke ta ut proppene der lyden er høy.
  • Ta jevnlige pauser fra musikken og la ørene få hvile. De blir slitne de også.
  • Ikke stå for nært høyttalerne. Det gjør vondt og risikerer å ødelegge hørselen din.

6. Ikke glem skole

Ikke la russetiden ødelegge for fremtiden din - husk at du har skole også. Kanskje trenger du gode karakterer for å komme inn på drømmestudiet? Sørg for at du setter av nok tid til å lese til prøver og eksamener.

7: Følg alltid loven

Tenk så kjipt det er om du blir hindret i å reise til utlandet eller ikke får en jobb på grunn av noe teit du gjorde i russetiden. Vær fornuftig – det vil lønne seg.

8: Senk forventningene

Ikke ha altfor høye forventninger til russetiden. Mange begynner å bygge opp forventninger til hvordan russefeiringa skal bli allerede i førsteklassen på VGS. Ofte blir ikke alt som du har sett for deg, så prøv heller å tenke at feiringen er hva du gjør den til selv. Og husk at det ikke MÅ være gøy å være russ 24 timer i døgnet.

Bruk tiden på samhold og å ha det gøy en siste tid med vennene dine. Det blir aldri helt slik man har tenkt, så det gjelder å gjøre det du kan ut av situasjonen du havner i og ikke la skuffelsen bli for stor om noe ikke går som planlagt.

Ting kan føles stort der og da, men husk at det meste av drama går over, og det som skjer i russetiden ofte ikke er så veldig viktig noen måneder senere.

Håper du får en fantastisk russefeiring!

Russ på sykkel i gata
TIPS: Mange gleder seg i lang tid til russefeiringa. Her er tipsene for deg som er russ i år, og for deg som planlegger i god tid.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider