Seks tips for å bli bedre i engelsk

Her har vi samlet noen tips til hvordan du kan bli flinkere i engelsk - og andre språk.

Sist oppdatert: 06.10.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

Lang snor med britiske flagg på rekke
ENGELSK: Ønsker du å bli bedre i engelsk, får du gode tips i denne artikkelen - alt fra pugging til å se på serier.

Kanskje følger du flere youtube-kanaler hvor de snakker engelsk, eller du spiller dataspill med ungdom fra andre deler av verden?

Engelsk er et språk du møter på i veldig mange sammenhenger i hverdagen, men likevel kan du føle deg litt utrygg når du selv skal skrive eller snakke på et fremmed språk.

Her har vi samlet tips til deg som ønsker å bli bedre i engelsk.

Ikke alle tips fungerer like godt for alle, så prøv deg fram litt for å finne ut hva som fungerer for akkurat deg. Mange av disse tipsene fungerer også dersom du skal lære andre språk.

1. Les og skriv så mye du kan

Mye lesing og skriving på skolen og fritiden vil gradvis gi deg bedre ordforråd, bedre skriftlige og muntlige ferdigheter, og bedre grammatikk.

Er det vanskelig å lese bøker? - Prøv tegneserier, ukeblader eller lettleste tekster på engelsk. Slike finner du på biblioteket, eller ved å spørre læreren din.

Husk at det viktigste ikke er å forstå absolutt alt du leser, men at du får med deg sammenhengen i handlingen.

Spør gjerne læreren din om å få levere inn noe av det du skriver for å få tilbakemeldinger. Rett opp feil som du ser at går igjen, slik at tekstene dine gradvis blir bedre og bedre.

2. Lær gjennom film, youtube eller spill

Å se filmer eller serier på engelsk uten norsk tekst kan være en fin variasjon når du lærer språket.

Velg filmer eller serier du synes virker spennende eller morsomme, så blir det lettere å følge med. Hvis det er vanskelig å få med seg hva som sies kan du slå på engelsk teksting.

Se på youtube-videoer, eller hør mye på musikk eller podcaster på engelsk. Dette kan være både underholdende og effektive måte å lære mer på.

For mange er også dataspill en viktig kilde til å lære engelsk.

3. Les høyt, og bruk språket

Øv på å lese og snakke engelsk høyt for deg selv, gjerne foran speilet. Prøv deg fram med uttalen og ikke vær redd for å gjøre feil. Du kan også lese høyt for noen i familien, venner eller andre du kjenner. Dette er god trening før framføringer og høytlesing i klassen.

Kanskje du og noen i familien eller en venn snakke litt engelsk sammen av og til? Avtal for eksempel at dere kun skal snakke sammen på engelsk i en halvtime.

Dersom du og din familie reiser på utenlandsferie er dette en god mulighet til å bruke språket du lærer deg. Den beste måten å lære språk på, er å øve seg i land der språket snakkes til daglig. Bestill maten din selv, spør om veien på egen hånd, gå innom turistinformasjonen og forklar så godt du kan, spør om hjelp i butikker osv.

Å dra på språkreise til et engelskspråklig land kan også være en gøy og opplevelsesrik måte å bli bedre på. Eller kanskje du kan snakke engelsk med engelsktalende folk på sosiale medier eller på annen måte over nettet.

Vær kreativ, og bruk alle anledninger til å snakke mest mulig engelsk.

4. Lær deg nye ord - og bruk ordbok

Vanskelig å pugge gloser? Heng opp ark med ordene du øver på over sengen, på kjøleskapet, på badet og andre steder der de er synlig. Ser du dem hele tiden, er det lettere å øve jevnlig hver gang du går forbi.

Bli kjent med ordbøker, enten fysiske bøker eller nettbaserte. Har du gode vaner for hvordan du bruker ordboken, er det lettere å lære seg nye ord underveis.

5. Følg med og vær aktiv i engelsktimene

Ta initiativ og vær aktiv i timene på skolen. Kanskje vil du føle deg litt flau i begynnelsen, men det blir garantert lettere etterhvert.

Husk: Det er lov å svare feil, eller bomme på uttalen av og til. Den eneste måten man virkelig kan forbedre uttalen på, er å bruke språket. Spør om hjelp fra læreren når du trenger det, og be om tips til hva du bør jobbe ekstra med i faget for å forbedre deg.

6. Språkhjelp på nettet

BBC har en nettside der man kan lære seg engelsk bedre. Du kan også google etter "lære engelsk gratis" og liknende, da får du opp en del nettsider som kan sjekkes ut.

Det finnes også flere apper hvor du kan lære flere språk. Et eksempel på en gratis app er Duolingo.

Fakta

Seks tips for å bli bedre i engelsk:

 • Les og skriv så mye du kan
 • Lær gjennom film/serier, youtube eller spill
 • Les høyt, og bruk språket
 • Lær deg nye ord - og bruk ordbok
 • Følg med og vær aktiv i engelsktimene
 • Bruk nettsider eller apper til å lære engelsk
Lang snor med britiske flagg på rekke
ENGELSK: Ønsker du å bli bedre i engelsk, får du gode tips i denne artikkelen - alt fra pugging til å se på serier.

Fakta

Seks tips for å bli bedre i engelsk:

 • Les og skriv så mye du kan
 • Lær gjennom film/serier, youtube eller spill
 • Les høyt, og bruk språket
 • Lær deg nye ord - og bruk ordbok
 • Følg med og vær aktiv i engelsktimene
 • Bruk nettsider eller apper til å lære engelsk

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?