Hopp til hovedinnholdet

Kan læreren ta mobilen min?

Jente med mobil (colourbox.com)

Mange som blir fratatt mobilen i timen mener læreren ikke har lov til det. Skolen sier noen annet. Hvem har rett?

Offentlig og kvalitetssikret
Jente med mobil (colourbox.com)

Kort sagt: Ja, læreren din har lov til å ta fra deg mobilen din hvis det forstyrrer undervisningen og så lenge ordensreglementet for skolen din sier noe om det. Det skal i så fall komme tydelig fram at lærerne har lov til å konfiskere mobiltelefoner og andre gjenstander reglementet forbyr å bruke på skolen. Reglene kan også omfatte skoletida generelt, f.eks. i friminutt og på skoletur.

 

Ordensreglement

I følge opplæringsloven § 9A -10 skal kommunen gi forskrifter om ordensreglement for den enkelte skole. I dette reglementet skal det blant annet gis regler om hvilke tiltak som kan brukes mot elever som bryter reglementet. Reglementet skal gjøres kjent for både elevene og deres foreldre, og du kan derfor be læreren din om å få se regelen han henviser til.

Dersom det står i ordensreglementet, kan skolen beslaglegge ulovlige gjenstander. Videre har skolen adgang til å beslaglegge utstyr og gjenstander dersom bruken av utstyret forstyrrer undervisningen.

Elevrådet, skolens skolemiljøutvalg og FAU (foreldrenes arbeidsutvalg) har rett til å være med å påvirke hvordan skolens ordensreglement og i dette tilfellet mobilregler skal se ut. Men til syvende og sist er det skolens ledelse som bestemmer dette og fører det inn i det gjeldene ordensreglementet for skolen din.

 

Ut skoledagen

Regelverket skal også si noe om hvordan elevenes mobiler skal oppbevares i løpet av skoledagen. Skolen din kan ikke beslaglegge mobilen din lenger enn ut skoledagen, og den har ikke lov til å ha et ordensreglement som sier at mobiler kan konfiskeres lenger enn dette. Ordensreglementet skal nemlig bare regulere skoletiden og skoleveien, og ikke kvelder og helger.

Hvis mobilen skulle bli ødelagt eller stjålet mens den oppbevares av skolen, må du sjekke om foreldrene dine har for eksempel en reiseforsikring som dekker dette. Skolen er lovpålagt å ha en ulykkes- og skadeforsikring for alle sine elever, men den gjelder kun personskade. Hvis du eller foreldrene dine ikke har en forsikring som dekker skade på dine eiendeler når du er på skolen, så må du ta opp med skolen om de kan dekke skaden.

Hvis skolen samler inn alle mobilene ved starten av timen eller skoledagen, så bør de ha en ordentlig måte å oppbevare de på, slik at det ikke bli skade på elevenes mobiler. Å samle mobilene i en bøtte eller eske, er ikke en god måte å gjøre det på. På noen skoler har man fått det som kalles mobilhotell, som er en vegghylle med egne hyller for hver enkelt mobil.

 

Godt læringsmiljø

Det er flere gode argumenter for at elever ikke skal bruke mobilen i timen - eller på skolen generelt. Skolene bruker flere ulike argumenter for hvorfor de ikke ønsker å ha mobilene i bruk på skolen. Et av argumentene er at en mobilfri skoledag skal forebygge mobbing, og gjøre at elevene får bedre kontakt med hverandre og får et tryggere skolemiljø.

Et annet argument er at mobilbruk i timen forstyrrer både den som bruker den og resten av klassen, og gir dårligere opplæring og læringsmiljø for hele klassen.

 

 

Hvis noen må få tak i meg på skolen?

Noen elever lurer på hvordan foreldre eller andre kan få tak i dem på skolen hvis det har skjedd noe hjemme eller de må gi en viktig beskjed. Du trenger ikke ha mobilen på deg for at de skal få varslet om slike ting, for de kan ringe skolen og gitt beskjed om at du f.eks. skal ringe tilbake. Du kan også gjøre en avtale med læreren eller skolen hvis det er en spesiell beskjed du venter på, så kan du få lov til å ha mobilen på deg akkurat den dagen.

 

Kilde: Elevombudene


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
afk
0
29.08.2018 08:42:13
Noen som vet hva som skjer når TLF blir stjålet fra kassa vi legger de i når vi kommer inn til time?
Forvirra lærerstudent
1
21.03.2018 09:11:13
Jeg forsøkte å finne Opplæringslovens § 2-9 nå, men den ble opphevet i fjor, og det vil jo da si at begrunnelsen i dette svaret ikke holder mål. Finnes det en ny paragraf som erstatter denne? (Red: Hei. Loven er flyttet, men er uendret. Ny paragraf er lagt inn i artikkelen.)
Jente (15)
1
08.01.2018 15:22:30
Hei! Jeg trenger svar!! Jeg har fått oppførsel lapp! Skal jeg gå ned i karakter eller er den en advarsel?? Får jeg komme i studiespesialisering eller kan jeg ikke komme inn pga jeg fikk oppførsel lapp! Jeg går i 9.trinn og har et halvt år til å flytte fra kor jeg bor til en annen plass i Norge. Men uansett hvis jeg flytter telles det ennå jeg fikk oppførsel lapp?
IKTISPOWER!
4
18.11.2016 20:51:27
Vel, here we go. Jeg personelig brukte ALDRI! telefonen på skolen og jeg hadde den heller aldri med. Men når de skal føre inn reglementer som gjør at du ikke får gjøre som du vil i friminuttet ditt så gikk de over streken. Jeg slo tilbake med å nekte og gi fra meg telefonen og få en anmerkning første halvår 10 trinn. Det gikk ganske langt, etter hvert så overså nesten alle lærere at jeg brukte mobilen. Noen ble veldig sinte og stoppet nestlederen på skolen min som var veldig opptatt. Jeg gikk bare, etter 5 min så ville han at jeg skulle gå ut av timen får å prate med han. Jeg sa jeg enten kan være her å lære noe eller du kan ta meg ut av timen men da drar jeg hjem for jeg har absolutt ingenting å snakke med deg om og du har ikke rett til å holde meg igjen om du gjør det så anmelder jeg deg. Jeg fikk være i timen og det gikk som det skulle. Finalen som var da rektor kjørte forbi meg i rullestol pga skade så satte jeg på en ISIS video og smilte i mens jeg så på, det var egentlig helt forferdelig men nødvendig for å slå hardt tilbake etter siste slag mot nestlederen, det beste var at hun ikke stoppet meg i det en gang. Hun bare kjørte inn på lærerværelset og jeg anså det som seier. Ja, men så kalte de inn foreldrene mine, de var fullt klar over at jeg gjorde det og de fikk ikke hindre meg i det. Hadde de konfiskert telefonen min ville jeg bare ikke gått på skolen den dagen. Men tilbake til poenget, moren min dro på møtet og kontaktlæreren min sa jeg var alltid grei og slik og forsvarte på en måte det jeg gjorde. Når jeg hørte dette så fikk så si halve skolen med seg at dette hadde skjedd. Uansett, de klarte ikke å ta i fra meg telefonen og om de prøvde så la jeg den i lommen og sa om de prøvde å ta den ut av lommen så anmelder jeg dem for ufrivillig fysisk kontakt. Egentlig så hadde jeg bare startet å forsvare meg selv ved å dytte dem unna og prøve og komme meg unna. Om de hadde prøvd å holde meg nede hadde jeg startet med hardere vold som å slå. Jeg har tross alt mye erfaring med boksing og det hadde ikke vært noe problem å slå ut en lærer siden de fleste er sveklinger, hadde større personer kommet hadde jeg prøvd å løpe eller faktisk ringt politiet i ettertid. Du har nå lest alt som skjedde første halvår 10 trinn for meg.
Anonymt
2
31.03.2016 18:45:41
Det er ikke lov å si at en elev har hatt en annen oppførselse enn det den har hatt. Det er faktisk i mot loven å si det. Man kan få veldig stor straff av det. Og siden hun var litt frekk mot deg kan læreren få større straff. Det er ikke det værste man kan være av å være frekk mot en elev men det med at læreren sa en løyn kan den læreren komme i fengsel hvis det hadde vært noe litt større enn oppførsel. Men det er fortsatt i mot loven. MVH ung.no
Anonymt
2
31.03.2016 18:29:35
Hei jeg vet mange andre har sendt inn like kommentarer som dette men, Idag så satt jeg og ventet på at mamma skulle hente meg. Ho skulle sende en mld når ho kom på skolen, så jeg skulle skjekke om ho hadde sendt mld det hadde ho ikke. Så kom det en lærer og så at jeg hadde en tlf i hånda. Ho sa at det ikke var lov med tlf så sa jeg at jeg bare skulle se om mamma hadde sendt mld fordi ho skulle hente meg ( sa det/alt på en høflig måte) så begynte ho å være frekk mot meg og sa jeg har bare lyst til å ta den tlf nå du gjør meg irritert og det sa ho på en frekk måte jeg sa unnskyldt ig det skal ikke skje igjen. (Ho gikk) og sa det til læreren min ho sa jeg hadde snakket frekt og uhøflig så ho lagde en mellom stor sak av det!! Er det lov å si usanne ting så det blir en liten sakt!!??
Rettighetene dine!
3
19.03.2016 21:06:23
Vel, skolen vår nekter oss å bruke telefonen i fri minuttet, selv om når de stopper meg og ber om telefonen min nekter jeg dem og ta den og legger den i lommen, og hvis de skal frata meg den så må de bruke fysisk makt, noe som de ikke har lov til utenom hvis jeg bruker fysisk makt på dem først eller på en annen elev. personlig brukte jeg aldri telefonen i i friminuttene før når de sa det var lov, men når de sa vi ikke fikk bruke dem i timen og måtte levere dem inn i et mobil og ikke fikk dem før slutten av dagen gikk de for langt. Kanskje dere syntes det er teit at jeg bruker mobilen bare på trass. Men jeg gjør det fordi de tar bort 1 av rettighetene våre og jeg vil alltid kjempe for flest mulig rettigheter på skolen. Hva syntes du? Burde jeg gi fra meg telefonen til læreren eller fortsette og kjempe i mot? Uansett hva dere sier så kommer jeg ikke til og gi den. Men uansett så er det greit om dere har noe og si.
Meg
2
07.02.2016 13:08:21
synest det er bra at vi har mobilforbud. Før tok folk bilder hele tiden, og jeg liker ikke å ta bilder, spessielt når jeg ikke vet det blir tatt bilde. Og nå kan jeg snakke med vennene mine på skolen ihvertfall, etter skolen er de bare på mobilen Desverre....
En som bryr seg
3
27.10.2015 20:17:43
På skolen min er det ikke lov med bruk av mobil. Hvis man har behov for mobilen etter skoletid (eller før) må den ligge avslått i sekken hele dagen.
Rettighetene dine!
2
19.03.2016 21:13:43
Du har rett til og bruke den i friminuttet, men ikke i timen får det går under forstyrring av undervisning og det gir dem rett til og ta den. Men du kan legge den i lommen og de har ingen rett til og ta den ut av lommen din, om de gjør det bryter de loven. Her har du et svar fra ung.no som beviser det. http://www.ung.no/oss/skolen/139277.html
HWS
10
27.10.2015 16:13:33
På skolen min har de regler som sier at 3. gangen telefonen blir tatt, må foreldrene hente den, viste seg at de egentlig ikke har lov til det, hvis foreldrene ikke har tid til å hente den
Rettighetene dine!
1
19.03.2016 21:11:28
De har lov til og ta telefonen din om du bruker den i timen et tips til deg er at du kan bare legge den i lommen og nekte dem og ta den (forvent en anmerkning) og om de prøver og ta den må de berøre deg som er i mot loven.(Her er et svar som sier at du ikke har lov til og bruke fysisk kontakt http://www.ung.no/oss/skolen/139277.html Men de kan ta på deg om du blir fysisk mot dem eller andre elever.

Spørsmål og svar

Kan jeg nekte å levere mobilen til et "mobilhotell" i timene?
Hei Først er jeg enig med deg at dersom det er et krav at alle elevene skal levere fra seg mobilen til et mobilhotell så bør det stå i ordensregl...
Mobilbruk på skolen - hva er lov?
Hei Takk for ditt spørsmål. Ordensreglementet mot bruk av mobiltelefon er til for å forhindre at elever bruker mobiltelefon i timene og forstyrrer...
Kan læreren holde oss igjen etter skoletid?
Hei Du opplever at derer som elever ofte blir holdt igjen etter at skoledagen er over. Som elev bør du regne med at det kan ta noen minutter å avsl...
Har skolen lov til å ta telefonen til en elev uten å gi den tilbake på slutten av dagen? Og i såfall kan man da ringe politiet ?
Hei Takk for din henvendelse, og beklager sent svar. Skolen har anledning til å beholde mobiltelefonene hvis dette er nedfelt i ordensreglementet ti...
Kan skolen inndra walkietalkien min?
Hei, takk for ditt spørsmål! I utgangspunktet kan ikke læreren inndra eiendeler fra elevene, med mindre skolereglementet gir dem mulighet til det....
Forbud mot mobil på skolen og ødelagt mobil - hvem sitt ansvar?
Hei Tusen takk for et bra spørsmål. Skoler skal ha et ordensreglement. Det står i opplæringslova § 2-9. Reglene er der for at alle skal ha de...
Læreren min nekter å utlevere telefonene våre på slutten av dagen. Bryter h*n loven?
Hei Takk for ditt spørsmål! Skolen kan ha felles regler for alle om at mobiler må oppbevares i et mobilhotell dersom det er nødvendig av hensyn ...
Har skolen lov til å ta mobilen i seks timer?
Hei Skolen har lov til å inndra mobiltelefoner eller oppbevare disse i løpet av skoledagen. Dette bør stå tydelig beskrevet i ordensreglementet. ...
Fikk en anmerkning jeg ikke fortjener, hva skal jeg gjøre?
Hei Takk for at du kontaktet oss i ung.no! Det er aldri gøy å få straff for noe man mener ikke er feil, så jeg skjønner at du er irritert over ...
Har skolen lov til å låse inne mobiltelefonen i et skap når vi er på skolen?
Hei Ja, skolen har lov til å samle inn mobiltelefonene i skoletiden. Det bør stå i ordensreglementet. Lykke til! Hilsen Elev- og lærlingombu...
Kan læreren gi anmerkning hvis vi ikke legger mobilen i et mobilhotell?
Hei Det er fullt lovlig å kreve at elevene legger mobilen i et mobilhotell i løpet av undervisningstimene eller evt hele skoledagen. Det som ikke e...
Kan skole innføre mobilhotell?
Hei Takk for din henvendelse! Det er flere skoler som etterhvert han innført en form for mobilhotell. Dette gjøres i stor grad fordi skolen ønsker...
En ekstra lærer tok telefonen min
Hei Står det i ordensreglementet at du ikke skal bruke mobilen i timen? Står det at lærerne har lov til å ta mobilen hvis du bruker den likevel? ...
Kan lærerne ta inn mobilen min?
Hei For at skoler skal kunne ta inn mobiler som her, skal det stå i ordensreglementet. Et ordensreglement er godkjent av flere parter, bl.a. foreld...
Kan man anmelde noen hvis de har tatt mobilen min og sett gjennom alt jeg har der ?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Jeg er ikke hundre prosent sikker, men jeg tror ikke det vil være grunnlag for en anmeldelse i denne saken.     ...
Vi skal ha mobilhotell på skolen. Hva skjer hvis det skjer noe med mobilene våre? Har vi rett til forsikring? Kan vi streike?
Hei Takk for din henvendelse! Så spennende at dere skal prøve ut mobilhotell og at dere i elevrådet har fått vært med på å bestemme hvordan det...
Mobiltelefonen er min eiendel, så kan skolen da bestemme at vi skal ha mobilfri skole?
Hei - og takk for spørsmål! Ja, skolens ledelse har anledning til å bestemme at dere skal ha mobilfri skole. Elevrådet, skolens skolemiljøutval...
Kan skolen beholde zippo lighteren min til foreldrene mine kan hente den?
Hei Som du sier, så har de fleste skoler et ordensreglement som gir dem lov til å kreve at du leverer inn en slik lighter. Hvis dette er din light...
Hvem erstatter mobilen hvis den går i stykker?
Hei Takk for et interessant spørsmål. Det blir tydelig for meg som leser det du har skrevet at- mobilene ikke er trygge nok i mobilskapet slik det e...
Se alle