Stipend og lån til utenlandsstudier

Både videregående-elever og studenter kan få støtte til skolegang i utlandet. Se hvilke krav som gjelder, og hvor mye du kan få her.

Sist oppdatert: 11.08.2022 Av: Redaksjonen, ung.no i samarbeid med Lånekassen

UTFORSK VERDEN: Om du vil studere i utlandet er det greit å vite om, og hvor mye, du kan få i stipend og lån. (Foto: Stas Knop/Pexels)

Du kan få lån og stipend fra Lånekassen til å ta deler av, eller hele utdanningen din i utlandet. Dette gjelder både elever på videregående, og studenter på høgskole og universitet.

Stipend og utveksling på VG2

Hvis du skal på utveksling det året du ellers ville gjennomført andre året på videregående, kan du få støtte fra Lånekassen.

For skoleåret 2022-2023 kan du få et utstyrsstipend på 1 118 kroner, borteboerstipend på 4 979 i måneden, og et reisestipend mellom 933 og 5 078. Disse beløpene gjelder for deg som skal på utveksling i et land utenfor Norden.

Skal du ta høyere utdanning i utlandet?

Du kan få det samme i lån som studenter som studerer i Norge. For studieåret 2022-2023 er dette 128 887 kroner for deg som studerer på fulltid. Inntil 40 prosent av dette lånet kan bli gjort om til stipend, hvis du oppfyller visse krav. Mer informasjon om stipend og studier i utlandet finner du på Lånekassens nettsider.

Det er flere situasjoner der du kan få mer i lån og stipend. Blant annet kan du få mer i stipend for å studere i enkelte land, du kan få støtte til språkkurs, stipend som skal dekke deler av reisen til studiestedet, og du kan få utvidet stipend til å dekke skolepenger ved enkelte universiteter og høgskoler.

Hvis du skal på utveksling, må utvekslingsoppholdet være en godkjent del av graden du tar i Norge.

Når du tar hele graden din i utlandet må du sende dokumentasjon til Lånekassen både før du begynner på studiet, mens du studerer, og etter at du er ferdig med utdanningen.

Frist for å søke om lån og stipend

Du må ha en skoleplass/studieplass før du søker om lån og stipend. Fristen for å søke er 15. november for høstsemesteret, og 15. mars for vårsemesteret. Hvis du søker på høsten, kan du søke for hele skoleåret. For å søke må du logge inn på lanekassen.no.

Har du andre spørsmål om utenlandsstudier? Husk at ANSA har mye god informasjon til deg som ønsker å studere i utlandet. På deres nettside kan du også lese mer om stipend og andre støtteordninger for utenlandsstudier.

UTFORSK VERDEN: Om du vil studere i utlandet er det greit å vite om, og hvor mye, du kan få i stipend og lån. (Foto: Stas Knop/Pexels)
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Stipend og støtte

Les mer

Studier i utlandet

Les mer

Høyere utdanning

Les mer

Utdanning

Les mer