Du har ingen rett til å flytte hjemmefra før du er myndig (fylt 18 år). Men er du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte, er det ingen lov som hindrer deg.

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)
KLARE DEG SELV: Du kan ikke flytte hjemmefra før du er 18 år uten dine foreldres tillatelse. Er foreldrene dine enige i avgjørelsen om å flytte ut kan du gjøre dette så lenge foreldrene dine hjelper deg med penger.

Barneloven sier at foreldre skal gi barn større selvbestemmelsesrett i takt med dets alder. Foreldrene skal altså legge stor vekt på hva du selv mener jo eldre du blir. Dette kan du lese mer om i artikkelen vår om barneloven.

Foreldreansvar

Likevel har foreldre et foreldreansvar og et forsørgeransvar for deg fram til du fyller 18 år og er myndig. Det betyr at det er de som har det siste ordet hvis dere er uenige om du kan flytte hjemmefra eller ikke.

Forsørgeransvar

Hvis foreldrene dine er enig i at du kan flytte hjemmefra, har de fremdeles et forsørgeransvar frem til du er 18 år. Det betyr at de må hjelpe deg med penger til nødvendige ting - på samme måte som de ville gjort hvis du bodde hjemme.

Snakk om hvorfor du vil flytte

Hvis foreldrene dine ikke vil at du skal flytte ut, er det viktig at du snakker med dem om hvorfor du ikke vil bo hjemme lenger. Kanskje er det ting de ikke er klar over som dere sammen kan finne en løsning på. Husk å legge fram saken din på en rolig og gjennomtenkt måte, da er det lettere å bli hørt. Skriv gjerne ned noen notater så du husker hva du vil si, og ikke glem å høre på hvilke argumenter foreldrene dine har.

Vi har en fin artikkel som heter "Hvordan snakke med vanskelige foreldre" som kan være lur å lese først.

Søk hjelp sammen

Dersom du og foreldrene dine ikke får det til, kan dere be om en time hos et familievernkontor (du finner oversikt på Bufdir.no) eller at du snakker med utekontakten der du bor. De kan hjelpe dere med å finne en løsning sammen. Familievernkontorene har veldig god erfaring i dette.

Kontakt barnevernet

Dersom ingenting hjelper kan du ta kontakt med barnevernet der du bor. Barnevernets jobb er å hjelpe til slik at du får den omsorgen og hjelpen du trenger.

Husk dette hvis du flytter ut

Det er viktig å tenke på at de som er under 18 år ikke kan inngå en leiekontrakt av bolig alene. Da må du få hjelp av foreldrene dine.

Dessuten koster det mye penger å bo alene. Husk at det må betales regninger for blant annet hybel, strøm, mobil, mat og klær. Ung.no har en artikkel om hva det faktisk koster å bo for seg selv.

Bostipend

Du kan få bostipend fra Lånekassen hvis du går på videregående skole. Forutsetningen er at du ikke bor sammen med foreldrene dine, og du må i tillegg oppfylle minst ett av følgende krav:

  • Skolen din ligger 40 km eller mer fra foreldrehjemmet
  • Reisetiden mellom hjem og skole er tre timer eller mer tur-retur
  • Det er spesielle forhold som gjør at du ikke kan bo hjemme

Spesielle forhold må kunne dokumenteres av PP-tjenesten, psykolog, familiekontor, sosialkontor eller liknende.

Sjekk om du kan få stipend (og hvor mye) hos Lånekassen.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 29.06.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)
KLARE DEG SELV: Du kan ikke flytte hjemmefra før du er 18 år uten dine foreldres tillatelse. Er foreldrene dine enige i avgjørelsen om å flytte ut kan du gjøre dette så lenge foreldrene dine hjelper deg med penger.

Fakta

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hva koster det å bo?

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Vi gir deg ti tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Mor og datter som snakker sammen.
Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox