Hvordan sier jeg opp leieavtalen?

Ønsker du å si opp leieavtalen din, men usikker på når og hvordan du skal gjøre det? Sjekk hva som er avtalt i leiekontrakten din, men også det som står i husleieloven.

SKRIFTLIG OPPSIGELSE: Det anbefales å si opp hybelen eller leiligheten på melding eller mail, slik at du har bevis på at du har levert oppsigelsen. Foto: Pexels

I leiekontrakten

Leietaker og utleier kan avtale i leiekontrakten hvordan oppsigelsen skal gjøres. Du må derfor lese kontrakten din og se om det står noe om oppsigelse der. Du er nødt til å følge den fremgangsmåten som står i kontrakten.

Her er noen eksempler på hva som kan være avtalt i en leiekontrakt:

  • Leietaker må si opp leieforholdet skriftlig.
  • Leietaker kan ikke si opp før leieforholdet har vart i 9 måneder.
  • Leietaker må finne ny leietaker før utflytting.
  • Leietaker kan ikke si opp leieavtalen.

Tidsbestemt eller tidsubestemt leiekontrakt?

Noen kontrakter er tidsbestemt, som vil si at det allerede fra starten av er avtalt når leieforholdet skal avsluttes. I slike tilfeller opphører leieforholdet av seg selv den dagen du og utleier har blitt enige om.

En tidsubestemt leiekontrakt har ikke en fastsatt opphørsdato, så her vil leieperioden vare helt fram til du (eller utleier) sier opp – enten muntlig eller skriftlig. Med mindre noe annet er avtalt i kontrakten, er oppsigelsestiden tre måneder. Oppsigelsestiden begynner fra den 1. i måneden etter at du har levert oppsigelsen.

I husleieloven

Dersom kontrakten ikke sier noe om hvordan oppsigelse skal skje, vil husleielovens regler bestemme hvordan leietaker sier opp leieavtalen. Denne sier for eksempel at:

  • Oppsigelsen kan gjøres muntlig eller skriftlig. Det anbefales imidlertid at leietaker leverer en oppsigelse skriftlig, for å bevise at oppsigelsen er sendt til utleier hvis utleier skulle si at den ikke er mottatt.
  • Du trenger ikke å fortelle utleier om grunnen for oppsigelsen.
  • Utleier kan ikke motsette seg leietakerens oppsigelse.

Fakta

Har du spørsmål om din rettigheter eller plikter som leietaker, kan du sende inn spørsmål på ung.no/oss. Leieboerforeningen svarer på spørsmål for ung.no der.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 18.09.2021

Offentleg og kvalitetssikra
SKRIFTLIG OPPSIGELSE: Det anbefales å si opp hybelen eller leiligheten på melding eller mail, slik at du har bevis på at du har levert oppsigelsen. Foto: Pexels

Fakta

Har du spørsmål om din rettigheter eller plikter som leietaker, kan du sende inn spørsmål på ung.no/oss. Leieboerforeningen svarer på spørsmål for ung.no der.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Dette må du vite om leiekontrakten din

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om leiekontrakt.

Nøkler i døra (colourbox.com)

Dette er ditt ansvar når du leier bolig

Når du leier bolig er det flere ting du har plikt til å gjøre. Her får du oversikt over noe av det du har ansvar for som leietaker.

Boligblokk. (www.colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente