Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Synes du foreldrene dine er for strenge, at dere krangler for mye, eller at du bør få bestemme mer? Her er noen tips til deg.

Gutt som holder hodet i henda, ser fortvila ut.
ÆRLIGHET: Husk at det sjelden er helt klare svar på problemer man har hjemme, det er viktig å være åpen og ærlig. Blir problemene for store, bør man søke hjelp av noen utenfor. Foto: Unsplash / Adrian Swancar

Som ungdom er du i en alder der mye skjer, og kanskje har du forandret deg uten at du selv har merket det?

Hvis du oppfører deg annerledes nå kan det gjøre det vanskeligere for foreldrene dine å forstå deg. Det kan gjøre at man misforstår hverandre, at man krangler mer enn før og at foreldrene dine setter grenser som du synes er for strenge.

Tips til deg som vil bestemme mer selv

Jo mer voksen du blir, jo mer selvstendig blir du også. Da er det naturlig hvis du kjenner at du vil bestemme mer, som for eksempel hvor sent du skal få være oppe og hvem du skal henge med.

Dette kan være uvant for foreldrene dine, som fra du var barn er vant til å bestemme det meste som har med deg å gjøre.

Men foreldrene dine bør ikke lenger følge med på alt du gjør og bestemme alt over deg. Noen tips til deg som vil bestemme mer er derfor å:

  • Vise at du er til å stole på, for eksempel ved å holde avtaler du har med foreldrene dine. Da får de tillit til deg, og de kan synes det er greit å gi deg friere tøyler.
  • Spørre om det du vil bestemme mer over når det er rolig hjemme og dere er venner. Starter du samtalen når de er stressa eller er opptatt med andre ting kan det bli krangling og uro fordi fokuset er et annet sted.
  • fortelle hvordan det føles for deg. Kanskje de ikke har tenkt over at du synes at du bestemmer for lite over ditt eget liv?
  • Tenke godt gjennom hvilke argumenter du vil få fram for at de skal forstå din side av saken. Hvis de voksne forstår at dette er noe du har tenkt over og har gode argumenter for, er det lettere for dem å si ja.
  • Være villig til å forhandle hvis de voksne er uenige med deg. Å møtes på halvveien er vel bedre enn å ikke få til noen avtale i det hele tatt?
  • Hvis du mener vennene dine har mye friere regler enn deg kan du be foreldrene dine snakke med foreldrene til vennene dine om det. Kanskje de får noen nye tanker etter en sånn samtale?

Husk at det å ha litt strenge foreldre ofte er et tegn på omsorg – at de bryr seg om deg og vil beskytte deg.

Det er ikke sikkert de voksne vil gå med på dine forslag, selv om det er en rolig samtale. Men du bør allikevel prøve. Da får foreldrene dine sett at du kan tenke selvstendig og at du kan argumentere godt for deg – og en god samtale kan forandre de voksnes mening!

Slik kan du roe ned en krangel

Mange ungdommer skriver til oss om at de opplever mye krangling hjemme. Ofte starter samtalen rolig, men så ender det likevel i en krangel.

Foreldre kan føles umulig å snakke til, og følelsene for begge parter kan ta overhånd og man kan bli sinte og rope eller skrike til hverandre. Da er det ingen som hører på hverandre, og man kan bli redd hvis krangelen blir voldsom. Hvis man er både sint og redd klarer man ofte ikke å tenke like klart, og da hører man enda mindre etter. Noen tips for å roe ned en krangel er å:

  • trekke deg vekk fra krangelen hvis den blir voldsom
  • trekke pusten og la tankene komme litt på plass før du fortsetter
  • prøve å starte samtalen igjen når alle har roet seg ned
  • Ta opp samtaler om grenser og regler igjen når dere er venner

Føler du deg dårlig etter en krangel?

Når du krangler får du markert deg og vist hva du mener, men du kan også få dårlig samvittighet etterpå. Dårlig samvittighet trenger ikke å være noe galt – det hjelper oss til å ikke si eller gjøre ting vi angrer på etterpå.

Men pass på at du ikke grubler for mye over ting du har sagt eller gjort – det kan bli til en negativ spiral som ikke gjør noen noe godt. Å si unnskyld etter en krangel kan hjelpe mye hvis du har dårlig samvittighet.

De voksne er urettferdige mot meg – hva kan jeg gjøre?

Hvis de voksne gjør forskjell på deg og dine søsken så kan det være gode grunner til det. Det kan hende søsknene dine trenger noe annet enn det du trenger, eller at de har en avtale med foreldrene dine som du ikke kjenner til, eller har noe med. Også søsknene dine har krav på privatliv.

Hvis du føler at du blir urettferdig behandlet bør du snakke med foreldrene dine om det. Her gjelder de samme tipsene som allerede er nevnt, som å ta samtalen når dere har god tid og å tenke gjennom hva du vil si før dere starter samtalen. Det er lurt at du husker noen eksempler på når de voksne var urettferdige. Da kan du fortelle om det fremfor å si at de 'alltid' er urettferdige – for det er det sjelden noen som er.

Husk at de voksne fortsatt både har rett og plikt til å bestemme og passe på deg så lenge du ikke er myndig (18 år gammel). Men som du kan lese om i denne artikkelen om Barneloven, så får du gradvis flere og flere rettigheter jo eldre du blir.

Når du bør søke hjelp

Noen ganger går krangling over i fysiske slag, spark, dytting eller innesperring. Da er grensene trådd over, og de voksne gjør ulovlige handlinger. Også trusler om det er ulovlig. Det er viktig for deg selv og din fremtid at du sier ifra hvis du har det sånn, for slik skal ingen måtte ha det. Hvis dette gjelder deg kan du:

Fakta

Trenger du hjelp, eller noen å snakke med?

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 28.06.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Gutt som holder hodet i henda, ser fortvila ut.
ÆRLIGHET: Husk at det sjelden er helt klare svar på problemer man har hjemme, det er viktig å være åpen og ærlig. Blir problemene for store, bør man søke hjelp av noen utenfor. Foto: Unsplash / Adrian Swancar

Fakta

Trenger du hjelp, eller noen å snakke med?

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hva er det vanlig å ha ansvar for?

Mange forventer mer av deg nå som du er ungdom og det kan kjennes befriende, men også skummelt. Hvor bør grensen gå?

Gutt og jente som lager mat sammen på et kjøkken.

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Vi gir deg ti tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Mor og datter som snakker sammen.

Dårlig samvittighet

Har du gjort noe du angrer på? Skyldfølelse er vond å bære på. Men samvittigheten vår kan også være til god hjelp.

DÅRLIG SAMVITTIGHET? Husk at samvittigheten din er en god ting, og at det er bra den virker. Foto: Colourbox

Er du bekymra for et søsken?

Det kan være vanskelig å ha en søster eller bror som for eksempel er sint og slår, virker veldig trist eller trekker seg mye tilbake for seg selv. Hvordan kan du forstå det, og hva kan du gjøre med det?

Jente som ser bekymret ut.

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere?

Far som holder rundt sønnen sin.

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente