Lei av søskenkrangel?

Her er noen tips til hva du kan gjøre for å krangle mindre med dine søsken.

Jente som har snudd ryggen til en gutt.
KRANGEL: Krangler du stadig med broren eller søsteren din? Her får du noen gode tips som kan være verd å tenke over før du starter krangelen. Foto: Colourbox.

Det er helt vanlig å krangle med søsken, men det kan være slitsomt og vondt hvis det skjer ofte.

Tips for å unngå å krangle med et søsken:

  • Hvis et søsken prøver å terge deg, og du merker at du begynner å bli sur – gå et annet sted.
  • Tell til tre, pust rolig inn og ut og spør deg selv: «hjelper det hvis jeg sier eller gjør noe slemt tilbake?»
  • Hvis du ofte havner i krangel med et yngre søsken, husk på at du kan være en god rollemodell ved å ikke la deg hisse opp så lett.
  • Det å starte en krangel eller være mye sint kan være et tegn på at man ikke har det noe bra. Kanskje du kan prøve å snakke med søskenet ditt om noe er i veien hvis hen stadig vil krangle?
  • Du kan prøve å gjøre flere hyggelig ting med søskenet ditt når dere er venner. Det er vanskeligere å krangle med en man har det hyggelig med!

Slik viser du respekt og er raus med ditt søsken, noe som kan gjøre at dere ikke blir like fort sinte på hverandre – og at dere krangler mindre. Det er ikke alltid så lett å bruke tipsene når man står midt i situasjonen, men det er noe du kan øve deg på.

Husk at det er foreldrene dine sitt ansvar å stoppe kranglingen hvis det blir for mye av det. De skal beskytte barna sine mot mobbing og plaging, selv om det er søsken som står bak.

Hvis du vil snakke med foreldrene dine om det bør du ta samtalen når søskenet ditt ikke er der, og når dere har god tid. Du kan lese mer om hvordan snakke med foreldre om vanskelige ting i denne artikkelen:

Sjalusi og forskjellsbehandling

Søsken kan ofte være sjalu – og ofte handler det om oppmerksomhet. Småsøsken får ofte mer oppmerksomhet fordi de trenger mer hjelp. Som storebror eller storesøster kan man da føle at man ikke blir like mye sett, eller at man blir forskjellsbehandlet. Det kan være en kjip følelse som kan gjøre at man krangler med søsken.

Hvis dette gjelder deg kan det være lurt å minne deg på at du og søskenet ditt er forskjellige og at foreldrene dine behandler dere ulikt fordi dere har ulike behov. Kanskje krever foreldrene dine mer av deg enn av et småsøsken? Det kan være bra, for det betyr at de tror på deg og stoler på deg. Men det kan også hende de legger for mye ansvar på deg, og da bør du si ifra til dem om det.

Kan handle om å ville markere seg i familien

Husk at krangling og sjalusi også kan komme av et behov for å markere seg i familien, og at det ikke trenger å ha noe med deg å gjøre. Kanskje dere begge har et behov for dette og derfor ofte blir uenige og krangler? Hvis du har dette i bakhodet neste gang et søsken prøver å terge deg er det kanskje lettere å ikke velge å gå inn i krangelen.

Oftere krangler hvis alt ikke er så bra

Hvis noen i familien er syke eller ikke har det så bra, kan alle bli mindre tålmodige. Da er det lettere at en krangel starter. Det er jo også sånn at man ofte tar seg sammen når man er borte, men ikke orker det hele tiden, og da blir det hjemme man tar det ut, og blir lettere irritabel og sint.

Den som starter en krangel, er jo gjerne den som ikke har det så bra selv av en eller annen grunn. Og man har kanskje tålmodighet med venner som ikke har det så bra, men ikke med søsken.

Det positive med søskenkrangel

De fleste søsken krangler, og det er faktisk noe positivt med det også. Når du krangler med søsken lærer du underbevisst om å forhandle, ta hensyn og om det å bli venner igjen.

Det kan være en måte å øve seg litt på konflikter og konfliktløsning på. Når man er i familie tåler man dessuten ofte å krangle mer, uten at man blir uvenner for livet.

Vold er aldri greit!

Selv om søskenkrangel kan være fint og lærerikt er det noen viktige grenser. Det er ikke lov å slå, trakassere, plage eller mobbe søsken. Søsken skal behandle hverandre med respekt akkurat på samme måte som man gjør med andre. Mange har funnet seg i mye plaging fra andre søsken. Det er viktig å si ifra hvis du ikke har det bra i familien på den ene eller andre måten.

Hvem kan hjelpe deg?

Prat med familien din – lag gjerne regler og avtaler for hvordan dere skal ha det sammen.

Hvis det allikevel fortsetter å være vanskelig, er det mulig å få hjelp av andre. Det går an å ta kontakt med et familievernkontor, med helsesykepleier på skolen eller på Helsestasjon for ungdom, eller med barnevernet.

Er du utsatt for vold fra søsken, eller er redd for det, kan du ta kontakt med Alarmtelefonen 116 111, eller på chat.

Fakta

Hva kan hjelpe?

Skrevet av Familieterapeut i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 23.11.2020

Offentleg og kvalitetssikra
Jente som har snudd ryggen til en gutt.
KRANGEL: Krangler du stadig med broren eller søsteren din? Her får du noen gode tips som kan være verd å tenke over før du starter krangelen. Foto: Colourbox.

Fakta

Hva kan hjelpe?

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere?

Far som holder rundt sønnen sin.

Er du bekymra for et søsken?

Det kan være vanskelig å ha en søster eller bror som for eksempel er sint og slår, virker veldig trist eller trekker seg mye tilbake for seg selv. Hvordan kan du forstå det, og hva kan du gjøre med det?

Jente som ser bekymret ut.

Du kan kontakte familievernet

Familievernet kan hjelpe deg med små og store problemer hjemme. De som jobber der er fagfolk med taushetsplikt.

Jente som gråter og som får trøst av sin søster.

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente