Alle har en kjønnsidentitet

Kjønnsidentitet viser til vår opplevelse av hvilket kjønn vi er. Noen føler seg som kvinne eller mann, noen kan være både kvinne og mann, eller ingen av delene. De fleste identifiserer seg med det kjønnet de fikk ved fødsel, men ikke alle.

Sist oppdatert: 13.11.2023 Av: Redaksjonen, ung.no

Jente ser i kamera.
BESTEMME SELV: Du bestemmer selv hvilke ord som passer best for å beskrive din egen kjønnsidentitet. Foto: Lucas Quintana/Unsplash

Dersom du kjenner at kjønnet du ble registrert som ikke føles riktig, eller du ikke trives med det kjønnet du ble registrert som, er det du som har rett til å definere deg.

Mange er jenter/kvinner eller gutter/menn og en del er ikke-binære.

Det å være et annet kjønn enn det man ble registrert som ved fødsel er det mange som beskriver som å være trans, eller å ha kjønnsinkongruens.

Hva er kjønn?

Noen ganger brukes ordet kjønn som et ord for kjønnsorgan. I andre sammenhenger beskriver ordet kjønn hvordan du føler deg; som jente, gutt, eller noe annet. Kjønn handler om flere ting.

  • Kroppen og kjønnsorganene (kroppslig kjønn)
  • Kjønnet du selv føler deg som (kjønnsidentitet)
  • Klær og andre ting som har med utseende å gjøre (kjønnsuttrykk)
  • Kjønnet som står i passet ditt og annen legitimasjon (juridisk kjønn)

Alle har en kjønnsidentitet

Kjønnsidentitet viser til vår opplevelse av hvilket kjønn vi er. Det er opp til deg selv å definere hva som er riktig for deg.

Noen bruker ordet cis/cisperson/ciskjønnet om de som identifiserer seg med det kjønnet de ble registrert som ved fødsel.

«Cis»-begrepet blir også brukt for å gjøre det tydelig at alle mennesker har en kjønnsidentitet. En ciskvinne ble tildelt kjønn som kvinne ved fødsel og identifiserer seg som kvinne, og en cismann ble tildelt kjønn som mann ved fødsel og identifiserer seg som mann.

Noen kjenner at noe ikke er rett eller trives ikke med det kjønnet de ble registrert som ved fødsel.

Om du føler det passer for deg, kan du beskrive deg selv som en person som er trans, kjønnsflytende, skeiv eller at du har kjønnsinkongruens. Det er opp til deg selv å definere deg!

Bli tryggere i din identitet og kropp

For noen er det enkelt å vite hvilken kjønnsidentitet man har, og for andre er det vanskeligere å finne ut av.

Prosessen med å finne ut av kjønnsidentiteten din kan ta tid, særlig hvis du ikke har en kjønnsidentitet som stemmer med hva verden rundt forventer av deg. Det kan være at du rett og slett må prøve deg frem med ulike kjønnsuttrykk, navn og pronomen, for å finne hva du selv er mest komfortabel med og hva du trives med.

Hvis du føler at det kjønnet du er født med, ikke føles riktig, kan det være godt å snakke med noen. Det kan være helsesykepleier på skolen, noen på helsestasjon for ungdom, fastlegen din, eller en annen trygg voksenperson.

I denne artikkelen har vi samlet en oversikt over organisasjoner, nettsider, chat- og telefontilbud for deg som ønsker å snakke med noen om kjønn og identitet.

I samtaler med andre kan du få råd og veiledning om hvordan du kan bli tryggere i din identitet og kropp, og om hvordan du kan leve livet ditt som du selv vil.

Noen har behov for kjønnsbekreftende behandling for å ha det bra med seg selv og sin egen identitet og kropp.

Dette kan innebære samtale, veiledning, hjelpemidler, hormonell og/eller kirurgisk behandling, alt etter hva som er nødvendig for personen det gjelder.

Kjønnsnormer

Samfunnet har en forventning om at alle blir født som enten gutter eller jenter, og at vi ut fra dette skal oppføre oss og se ut på en bestemt måte og like visse ting. Dette kaller vi kjønnsnormer.

Men hvordan du velger å kle deg, hvilke interesser du har eller hvordan du velger å leve livet ditt har ingen sammenheng med hvilket kjønn du definerer deg som.

Det er du selv som eier din kjønnsidentitet og velger hvilket kjønnsuttrykk du trives best med. Husk at det kun er du som har fasiten på hvilken kjønnsidentitet og hvilket kjønnsuttrykk som kjennes riktig for deg.

Kanskje kjenner du på at navnet ditt ikke føles riktig, eller at det er et spesielt pronomen (for eksempel «han», «hun», «hen», «de/dem») du vil at andre skal bruke når de omtaler deg?

Hvem forelsker du deg i?

Uansett hvem du er, eller hvilken identitet du har, så forelsker du deg i den du forelsker deg i.

Uavhengig av hvem du er eller hvilken identitet du har så kan du blant annet være homofil, heterofil, bifil, eller aseksuell. Hvem du forelsker deg i handler om din seksuelle orientering, og ikke om din kjønnsidentitet.

Fakta

Trenger du noen å snakke med? Ønsker du å finne trygge og gode møteplasser?

I tillegg til disse telefon- og chattetjenestene finnes det andre organisasjoner som du kan kontakte:

Stengt

Kjønnsidentitet

Stengt

KjønnsidentitetSkeivForelskelse
Jente ser i kamera.
BESTEMME SELV: Du bestemmer selv hvilke ord som passer best for å beskrive din egen kjønnsidentitet. Foto: Lucas Quintana/Unsplash

Fakta

Trenger du noen å snakke med? Ønsker du å finne trygge og gode møteplasser?

I tillegg til disse telefon- og chattetjenestene finnes det andre organisasjoner som du kan kontakte:

Stengt

Kjønnsidentitet

Stengt

KjønnsidentitetSkeivForelskelse

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?