Har du plager og vondt etter samleie?

Mange spør ung.no om ulike plager de har fått etter samleie. Noe er vanlig og har sin naturlige forklaring. Annet kan skyldes smitte eller være noe du bør sjekke hos en lege.

Jente ligger i senga (Foto: Vladislav Muslakov på Unsplash.com)
GOD TID: Det beste dere kan gjøre for å forsøke å hindre fysiske plager etter samleie, er å bruke god til på forspill slik at spesielt jenta er opphisset og våt nok i skjeden før samleiet starter.

Kløe og svie

Å få kløe og svie etter et samleie er ikke uvanlig, særlig de første gangene to personer har samleie. Den normale bakteriefloraen som er unik hos hver person, kan skape ubalanse hos hverandre. Kroppene trenger mange ganger litt tid til å venne seg til hverandres flora. Dette er ofte noe kroppen ordner opp i selv i løpet av noen dager, uten at dere trenger å gjøre noe spesielt selv.

Men en slik ubalanse kan også føre til soppinfeksjon eller skjedekatarr. Blir den kraftig nok, kan det være nødvendig med behandling. Soppinfeksjon kan i tillegg til svie og kløe, gi rikelig hvit og tykk utflod som lukter syrlig hos jenter, og røde prikker eller flassing på penishodet hos gutter. Sopp behandles med reseptfritt soppmiddel du får kjøpt på apotek.

Skjedekatarr gir gjerne rikelig utflod som er gul- eller gulgrønnaktig, og som kan lukte fiskeaktig. Skjedekatarr må påvises av lege, som kan gi deg resept på behandling.

Sår og rifter

Det er ikke uvanlig at jenter kan få små sår og rifter i skjeden/skjedeåpningen, og gutter blir irritert på penishodet. Det kan komme av at samleiet for eksempel har vært for tørt eller at jenta har strammet bekkenbunnsmuskulaturen, slik at det blir friksjonsskade på slimhinnene.

Så lenge det ikke er sår som blør, kan det hjelpe at du holder området rent (dusj deg i rent vann to ganger per dag) og smører med en parfymefri olje eller fuktighetskrem som beskytter mot uttørking. Det gjør hud og slimhinner mer glatt og elastisk. Det er også viktig at du ikke har samleie igjen før slimhinnen er hel og fin igjen.

Ser du at det er blod på dopapiret etter samleiet, har du sannsynligvis fått en litt større/dypere rift. Dette kan også gro helt fint av seg selv. Men hvis du derimot fortsetter å blø og ikke gror av seg selv i løpet av noen dager, kan det være lurt å oppsøke en lege som kan vurdere behandling.

Gutter kan få rift i penisstrengen (der forhuden er festet til penishodet). Selv små rifter i dette området kan gi relativ stor blødning, men det er ufarlig, og vil gro av seg selv med god hygiene og ro.

Blødninger etter samleie

Bortsett fra eventuelle rifter, er det ikke normalt å blø etter samleie. Småblødninger eller menslignende blødning hos jenter etter samleie, og utenom menstruasjonsperioden, kan være tegn på kjønnssykdom. Da er det anbefalt at du tester deg. Vier testen at du ikke har noen kjønnssykdom og du fortsetter å blø etter samleie, er det lurt å få tatt en underlivsundersøkelse hos legen din.

Gutter kan oppleve blod i sæden/urinen. Dette er ikke uvanlig, og skyldes ofte at ereksjonen og den seksuelle aktiviteten har sprengt et lite blodkar i urinveiene. Også dette er ufarlig, men om det fortsetter å komme blod hver gang du har sædutløsning, er det anbefalt at du tar dette opp med fastlegen din. Blodet kan også hos gutter skyldes kjønnssykdom.

Smerter og annet ubehag

Hvis samleiet har vært for tørt eller dere har hatt hyppige, langvarige samleier, kan det føre til smerter i skjeden/penis etter samleiet. Noen opplever også at kjønnslepper eller forhuden blir hoven. Dette er i utgangspunktet helt ufarlig, men ubehagelig.

Men, som ved sår og rifter, hvis smertene eller hevelsen ikke går tilbake av seg selv etter en viss tid, er det lurt å få en lege til å se på det. Særlig for gutter kan en hevelse i forhuden være et tegn på infeksjon.

Svie ved tissing

Hvis slimhinnen er blitt sår og irritert, er det helt naturlig at det kan svi når du tisser etterpå. Jenter er fra naturens side utstyrt med et kortere urinrør enn gutter, og er derfor mer utsatt for urinveisinfeksjon. De er fordi bakterier presses inn i urinrøret under samleie.

Det er derfor anbefalt at særlig jenter forsøker å tisse rett etter et samleie for å få skylt ut eventuelle bakterier. Kjenner du at plagene ikke går over, eller kanskje til og med forverres i de neste dagene, er det greit å sjekke om det faktisk kan ha blitt en urinveisinfeksjon.

Bruk god tid og glidemiddel

Det beste dere kan gjøre for å forsøke å hindre fysiske plager etter samleie, er å bruke god til på forspillet slik at spesielt jenta er opphisset og våt nok i skjeden før samleiet starter.

Blir det tørt underveis, kan det være lurt å bruke litt glidekrem eller avbryte hvis det begynner å gjøre vondt. Det er viktig at du ikke opplever mye smerter ved samleie, for da kan du bli mer nervøs og redd for å få vondt neste gang. Det gjør igjen at du ikke klare å bli våt og opphisset nok, eller at du ubevisst strammer muskulaturen i bekkenet - noe som kan forverre det hele.

Test deg - og bruk kondom

Hvis plagene du har fått ikke går over i løpet av noen dager, er det fint om du snakker med fastlegen din eller en lege ved helsestasjonen for ungdom.

Har du hatt samleie uten kondom, og du ikke vet om den du hadde sex med er smittet med en kjønnssykdom, anbefales det at du sjekker deg for kjønnssykdom (seksuelt overførbare infeksjoner) ca. to uker etter det ubeskyttete samleiet.

Denne anbefalingen gjelder uansett om du får plager eller ikke, fordi du kan bli smittet av enkelte kjønnssykdommer uten å få noen symptomer på det. Det er kun kondom som kan beskytte mot både graviditet og mot seksuelt overførbare infeksjoner.

Noen kan få ubehag, kløe, svie og smerter av andre årsaker som eksem eller andre hudsykdommer. Det er derfor viktig å snakke med en lege hvis plagene ikke går over.

Skrevet av sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 18.11.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Jente ligger i senga (Foto: Vladislav Muslakov på Unsplash.com)
GOD TID: Det beste dere kan gjøre for å forsøke å hindre fysiske plager etter samleie, er å bruke god til på forspill slik at spesielt jenta er opphisset og våt nok i skjeden før samleiet starter.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Kan jeg ha en kjønnssykdom?

Har du hatt ubeskyttet sex? Klør eller svir det i underlivet? Her finner du oversikt over de ulike kjønnssykdommene (soi) som kan smitte ved sex.

Tegning av en gutt med buksene ned og en arm med varselskilt kommer opp (ung.no)

Alt om fitte, vulva og vagina

Vulva er den ytre, synlige delen av kjønnsorganet, mens vagina er den indre delen. Fitte er det ordet som best beskriver hele området.

BLI KJENT: Ikke vær redd for å utforske kjønnsorganet ditt. Illustrasjon: Colourbox

Små og store penisplager

Ser du noe på penis som ikke har vært der før? Noen plager er ufarlige og forsvinner av seg selv, andre er mer alvorlige og må behandles. Her er en oversikt.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor aldersforskjell? Ungdomsjournalist Hege har sett litt på hvilke utfordringer dere kan møte.

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)