Hva er utholdenhet og hva er kondisjon?

23.03.2020 Trenings- og fysioterapisvarer, ung.no

Vi bruker ofte ordene utholdenhet og kondisjon om hverandre. Begge deler handler om evnen til å holde på med en aktivitet over tid. Og det kan trenes opp!

utholdehnhetstrening (colourbox.com)
TRAPP OPP: Husk å ha et visst treningsgrunnlag før starter med tøffere økter. Etter 1-2 måneder med rolig trening 3-7 ganger i uka, kan du prøve å innføre en hardøkt i uka for å kjenne hvordan det fungerer.

Helt enkelt forklart bestemmes kondisjonen av hjertets evne til å pumpe blod ut til musklene, og musklenes evne til å bruke dette oksygenet. Utholdenhet kan defineres som evnen vår til å arbeide med relativt høy intensitet over lengre tid, og er mer spesifikk for aktiviteten du driver med. Kondisjonen vil altså ha mye å si for utholdenheten. Akkurat hva begrepene betyr er ikke det viktigste. Det som er interessant for mange er heller hvordan man kan trene opp utholdenheten.

Fysisk funksjonsevne, for eksempel muskelstyrke og kondisjon, kan forbedres ved styrke- eller utholdenhetstrening. I et helseperspektiv er det viktig å være oppmerksom på effektene på beinmasse, kroppsfett og framtidige risikofaktorer, f. eks. i forhold til hjerte-/karsykdom og kreft.

Intensitet

Intensitet er et mål for hvor hard treningen vi driver med er. Intensitetsnivået kan deles inn på ulike måter, men en måte er å dele det inn i lav intensitet, moderat intensitet og høy intensitet.

 • Lav intensitet vil si at aktiviteten føles lett. Du kan holde en samtale gående, og holde på med aktiviteten over lengre tid.
 • Moderat intensitet vil si at du i større grad merker at du trener. Du blir varm og svett, og puster mer. Du kan fortsatt snakke i korte setninger samtidig som du trener. Denne intensiteten klarer du ikke opprettholde like lenge som lavere intensitet.
 • Høy intensitet er skikkelig slitsomt! Her «hiver» du etter pusten, og klarer så vidt å si enkeltord. Ved veldig høy intensitet kan du kjenne at du blir stiv i musklene (får melkesyre), og du klarer bare opprettholde denne intensiteten en kort periode.

Akkurat hvor grensen går mellom de ulike intensitetsnivåene går er litt individuelt, så her må du kjenne etter. Noen bruker pulsklokke for å få en mer nøyaktig oversikt over intensiteten. Pulsklokke kan være et nyttig verktøy hvis man har kunnskap om hvordan man bruker den, og oversikt over makspuls og hvilepuls. Men man kan også helt fint trene utholdenhetstrening uten pulsklokke.

Vi får bedre kondisjon både av å trene med høy og lav/moderat intensitet. Men trening med høy intensitet er svært effektivt. Denne typen trening gjennomføres gjerne som intervalltrening, ettersom vi som sagt ikke klarer å opprettholde høy intensitet over lang tid.

Intervalltrening

Med dette menes å dele treningen inn i arbeidsperioder hvor du jobber hardt, og hvileperioder hvor du slapper av, men fortsatt holder deg i bevegelse for å raskere bli klar til neste arbeidsperiode. Intervaller kan trenes på mange måter. Her er noen forslag:

4x4

4x4-intervall er et eksempel og en 4x4 økt gjennomføres slik: Varm opp i 10-15 minutter. Deretter gjennomføres 4 harde arbeidsperioder, hver periode på 4 minutter, med 2 minutter hvileperiode mellom arbeidsperiodene. Målet er å holde omtrent samme intensitet i alle 4 periodene, og tempoet må tilpasses deretter.

Pyramide

Pyramideintervall er en annen morsom intervalltreningsform, hvor arbeidsperiodenes varighet varierer som i en pyramide. Varigheten kan f.eks. være 1. minutt – 2 minutter – 3 minutter -4 minutter – 3 minutter – 2 minutter – 1. minutt. Mellom arbeidsperiodene tar du en pause på 1. minutt. Husk å varme opp i forkant.

45/15

Etter at du har varmet godt opp løper du 45 sekunder med høy intensitet, og 15 sekunder rolig. Gjenta dette 10-20 ganger.

Ikke all trening skal være hard

Intervalltrening er hardt, og det er lurt å ha et visst treningsgrunnlag før du begynner med denne typen trening. Etter 1-2 måneder med rolig trening 3-7 ganger i uka (avhengig av eget ønske) kan du prøve å innføre en hardøkt/intervalløkt i uka for å kjenne hvordan det fungerer. Det er heller ikke sånn at du skal trene intervall hver økt. De som er aller best i utholdenhetsidretter trener faktisk aller mest på lavere intensitet. Hvis du kun har et par økter i uken, kan begge gjerne være med høy intensitet. Men hvis du har mange økter i uken, bør resten være på lavere intensitet.

Hvordan skal jeg trene?

Hvor mye utholdenhetstrening du skal trene avhenger av målet ditt. Men generelle anbefalinger er å trene utholdenhet 3-5 ganger i uken, med en varighet på 20-60 minutter. Aktiviteten bør være med både moderat og høy intensitet. Aktivitetsformer for å forbedre utholdenheten kan blant annet være disse: Jogge/løpe, sykle, gå på ski/rulleski, gå på skøyter/rulleskøyter, svømme, ro eller padle, kampsport, ballsport, dans og gåturer. Akkurat hvilken treningsform du velger må være opp til deg og dine interesser. Hold på med noe du synes er morsomt og givende, og tenk ikke nødvendigvis på effektene av aktiviteten, men på gleden av å bedrive den i seg selv. Effektene kan være en bonus som kommer i tillegg. Aktiviteter i friluft kan også trekkes frem som et godt alternativ, for eksempel en fjelltur med fiskestang og sekk på ryggen.

Gradvis økning og hvile er viktig!

Dersom du ikke er vant til å trene utholdenhetstrening, er det viktig at du begynner forsiktig, og lar kroppen bli vant til treningen. For eksempel kan to økter i uken være en fin start, og så kan du etter hvert økte mengden og intensiteten. Se tips til hvordan du gradvis kan øke treningsmengden og unngå belastningsskader på skadefri.no

Husk også å ha en roligere dag mellom to harde treningsøkter. Dersom du for eksempel trener intervalltrening på mandag, bør du ikke trene samme type økt tirsdag. Men du kan for eksempel ha en rolig løpetur på 30 minutter på tirsdag og så trene hardt igjen på onsdag. Kroppen trenger tid til å restituere seg etter trening, og det er viktig å finne en balanse mellom trening og hvile for å oppnå ønskede resultater, samt å unngå skader.

Noen tips til deg som vil begynne med kondisjonstrening:

Sting, eller hold, i siden er et plagsomt ubehag like under ribbeina. Noen kjenner det også opp mot krageben og skulder. Det oppstår når man er fysisk aktiv og oftest ved jogging. Noen ganger forsvinner holdet litt ut i økten mens andre ganger kan det føre til at man må justere tempo eller avbryte økten. Man er ikke helt sikker på hva som er årsaken til at hold oppstår, men her er noen tips til forebygging som er verdt å prøve: Som regel er ikke hold et tegn på underliggende sykdom, men dersom smerten ikke reduseres eller går over når den fysiske aktiviteten avsluttes bør undersøkes av lege.

 • Sett deg mål og lag en ukeplan så du vet hva du skal trene.
 • Finn aktiviteter du synes er morsomme, og få gjerne med deg venner eller familie.
 • Ikke begynn for hardt! Kroppen trenger tid til å venne seg til trening. Start med noen få økter i uken, og øk gradvis mengde øk intensitet. Vær tålmodig! Det tar tid å få bedre utholdenhet, men hvis du trener jevnlig, vil du merke at den gradvis blir bedre.
 • Hvis du driver med en bestemt aktivitet og ønsker å få bedre utholdenhet i denne aktiviteten, bør treningen legges opp slik at den ligner aktuelle aktiviteten.
 • Tren variert. Både styrketrening, bevegelighetstrening og annen trening er nyttig i tillegg til utholdenhetstrening, og kan være med på å forebygge skader.

Plages du med hold eller sting når du trener?

 • Unngå å spise rett før trening: du kan gjerne vente 2-4 timer før treningen starter etter et større måltid, men her kan du prøve deg litt frem og se hva som fungerer best for deg
 • Drikk små mengder vann eller sportsdrikk flere ganger under økten heller enn mye om gangen
 • Sørg for god oppvarming
 • Følg et treningsopplegg der du gradvis øker intensitet og varighet

Fakta

Helsedirektoratet anbefaler 60 minutters daglig moderat til hard fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet utover dette gir ytterligere helsegevinster.

Minst tre ganger i uka bør aktiviteten være med høy intensitet, og inkludere aktiviteter som gir økt muskelstyrke og styrker skjelettet.

utholdehnhetstrening (colourbox.com)
TRAPP OPP: Husk å ha et visst treningsgrunnlag før starter med tøffere økter. Etter 1-2 måneder med rolig trening 3-7 ganger i uka, kan du prøve å innføre en hardøkt i uka for å kjenne hvordan det fungerer.

Fakta

Helsedirektoratet anbefaler 60 minutters daglig moderat til hard fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet utover dette gir ytterligere helsegevinster.

Minst tre ganger i uka bør aktiviteten være med høy intensitet, og inkludere aktiviteter som gir økt muskelstyrke og styrker skjelettet.

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Trening og idrett

Les mer