Er du politisk engasjert? Bli med i et ungdomsparti
Ungdomspartiene er en viktig arena for deg som vil engasjere deg i politikk. Her møter du andre unge som deler ditt politiske syn, og du kan være med å bestemme hva partiet ditt skal jobbe for.
Fra du er 15 år, kan du selv velge om du vil melde deg inn og ut av foreninger og organisasjoner. Dette gjelder også politiske partier.
Mange fordeler
Å bli med i en organisasjon eller politisk parti kan gi mange fordeler. Du møter andre unge med samme interesser som deg, og dere kjemper sammen for saker dere er opptatt av.
Du lærer mye om arbeidet i organisasjoner, men også om hvordan samfunnet fungerer, om demokrati og hvordan vi bestemmer ting. Og så er det veldig sosialt, og du kan få venner for livet.
Partier og ungdomspartier
I Norge er det 20 registrerte politiske partier. Mange av disse har også en politisk ungdomsorganisasjon. De norske ungdomspartiene er egne organisasjoner, og er for ungdom som deler partiets ideologiske syn. De fleste unge som har lyst til å engasjere seg i partipolitikk, melder seg inn i et ungdomsparti.
Ungdomspartiene samarbeider tett med moderpartiet, og kan nå fram med det de syns er viktig. Selv om ungdomspartiene deler ideologisk ståsted med, og støtter opp om mye av politikken til moderpartiet, kan ungdomspartiene utfordre den vedtatte politikken.
Det finnes flere eksempler på at ungdomspartier vedtar politikk som skiller seg fra moderpartiet. Hvis du blir med i et ungdomsparti, kan du med andre ord være med på å sende et budskap til de voksne om hva ungdom mener er viktig.
-
arrow_drop_down_circle
Lenke til ungdomspartier
Alle partiene som er på Stortinget i perioden 2017-2021, har egne ungdomspartier. Klikk på lenkene for å lese mer.
Arbeiderpartiet Arbeidernes ungdomsfylking (Auf)
Fremskrittspartiet Høyre Kristelig folkeparti Kristelig folkepartis ungdom (Krfu)
Miljøpartiet de grønne Rødt Senterpartiet Sosialistisk venstreparti Venstre Gode grunner til å bli medlem i et politisk parti
- Du lærer om politikk, samfunn og demokrati.
- Du kan være med og påvirke politikk og politikere.
- Det er sosialt, og du møter andre som er engasjert i det samme som deg.
- Du får opplæring og kurs, og du lærer om debatt, organisering og politikk. Dette kan være veldig nyttig hvis du vil drive med politikk senere.
FAKTAKort fortalt
- Du kan melde deg inn i et politisk parti fra du er 15 år.
- De fleste unge som vil engasjere seg i politikk, melder seg inn i et ungdomsparti.
- I noen ungdomspartier kan du melde deg inn fra du er 13 år.
Du må ikke ha erfaring fra før
Du trenger ikke å ha erfaring fra politikken for å melde deg inn i et politisk ungdomsparti. Det holder at du er nysgjerrig og engasjert!
Det kan være en fordel å lese om de ulike partiene før du melder deg inn, så du vet hva som passer deg best.
Ungdomspartiene er en viktig arena for å rekruttere nye medlemmer til moderpartiene. Det betyr at de legger vekt på å gi deg opplæring underveis.
Skrevet av Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert: 21.09.2020
Kilder: Stortinget.no, Bufdir.no og Barneombudet.noPOLITISK KARRIERE: Mange stortingspolitikere startet karrieren sin i ungdomspartier. Sandra Borch var leder i Senterungdommen fra 2011 til 2013. I dag er hun representant for Sp på Stortinget. Foto: Stortinget.Er du medlem i et ungdomsparti?
Å registrere et politisk parti
Savner du et politisk parti som passer for deg? Kanskje ønsker du å starte ditt eget parti? Det er noen krav du må fylle først.
Strever du med konsentrasjonen?
Synes du det er vanskelig å konsentrere deg? Det kan være mange grunner til det. Se hva det kan skyldes og hva du kan gjøre.
Engasjert? Bli med i en organisasjon!
Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.
Seks tips for å trives når du er mye hjemme
Synes du det er vanskelig nå som du må holde deg mye hjemme? Ungdomsjournalist Konstanse har samlet sine tips til hva du kan gjøre for å trives bedre i denne perioden.
Hvordan kan du påvirke?
Er du engasjert i en sak som du mener får for lite oppmerksomhet? Eller synes du politikerne burde prioritere annerledes? Du har muligheten til å påvirke dette. Her får du noen tips til hvordan.