Gavekort og bytterett – dette bør du vite
Mange vil gi og få gavekort til jul, konfirmasjon og bursdag. Les om hvilke rettigheter du har med gavekort og ting du vil bytte.
Sist oppdatert: 26.02.2020 Av: redaksjonen, ung.no

På denne siden:
Det finnes ingen lovfestede rettigheter når det gjelder gavekort og bytte av varer. Her er noen tips for å unngå krangling i butikkene.
Gavekort
Det er mange grunner til å gi gavekort i gave, f.eks. at mottakeren får bestemme selv hva han eller hun vil ha, eller at man kan få mer for pengene når det er salg. Men kan butikken bestemme at gavekort ikke gjelder på salgsvarer?
- Vi har ingen lovregler om gavekort.
- Se alltid etter om gavekortet har noen begrensninger. F.eks. om det bare er gyldig i en kort periode eller ikke gjeld for alle varer i butikken.
- Spør selgeren om gavekortet kan brukes på salgsvarer eller ikke.
- Gavekortene er gyldige i 3 år hvis det ikke står noe annet.
- Hvis du ikke handler for hele summen på kortet, kan vanligvis ikke få kontanter tilbake, men en tilgodelapp.
- Les alt med liten skrift på gavekortet.
Se Forbrukerrådets tips om gavekort.
Å bytte varer
Man treffer ikke alltid like godt med gavene. Noen ganger er buksa for stor eller genseren har feil farge. Hvilke rettigheter har du egentlig til å bytte gaver du har fått? Vi har ingen lovbestemt bytterett, men mange forretninger tilbyr en bytteordning. De kan bestemme reglene for bytteretten selv.
- Det er alltid lurt å be om byttelapp, ta vare på kvitteringen og bytte i butikk så fort som mulig.
- Varen må være ubrukt og uten skader. I noen tilfelle får du ikke bytta varen dersom du har brudt emballasjen (f.eks. tatt av plasten).
- Hygieniske artikler, kroppsnære klært (f.eks. undertøy, badedrakt), særlig ømfintlige varer eller varer som taper seg fort i verdi får man ofte ikke bytta. Avtal derfor spesielt med selgeren når du kjøper slike gaver.
- Dersom det er noe i veien med varen, kan du kreve en ny vare eller reparasjon. I noen tilfeller kan du ha krav på avslag i prisen eller heving av kjøpet (pengene tilbake.
- I hovedsak kan du bare kreve å få bytta i samme butikk eller kjede, og til en annen vare.
- Oftest må en selger godta at du bytter til en dyrere vare dersom du betaler mellomlegget.
- Du kan ikke kreve å få penger tilbake dersom varen du bytter til er mye billigere enn den du hadde.. Da kan du kreve en tilgodelapp som er gyldig i tre år (om ikke noe annet er sagt).
- Kjøper du varen utenfor et fast utsalgssted (f.eks. dørsalg, messe, postordre, internett), gjelder angrerettsloven. Da har du 14 dagers angrerett.
Sjekk også ut Forbrukerrådets tips om angrerett.
