Gavekort og bytterett – dette bør du vite

Mange vil gi og få gavekort til jul, konfirmasjon og bursdag. Les om hvilke rettigheter du har med gavekort og ting du vil bytte.

HUSK: På de aller fleste gavekortene er det en utløpsdato. Husk å bruke kortet ditt før det er for seint. Illustrasjon: ung.no

På denne siden:

Det finnes ingen lovfestede rettigheter når det gjelder gavekort og bytte av varer. Her er noen tips for å unngå krangling i butikkene.

Gavekort

Det er mange grunner til å gi gavekort i gave, f.eks. at mottakeren får bestemme selv hva han eller hun vil ha, eller at man kan få mer for pengene når det er salg. Men kan butikken bestemme at gavekort ikke gjelder på salgsvarer?

 • Vi har ingen lovregler om gavekort.
 • Se alltid etter om gavekortet har noen begrensninger. F.eks. om det bare er gyldig i en kort periode eller ikke gjeld for alle varer i butikken.
 • Spør selgeren om gavekortet kan brukes på salgsvarer eller ikke.
 • Gavekortene er gyldige i 3 år hvis det ikke står noe annet.
 • Hvis du ikke handler for hele summen på kortet, kan vanligvis ikke få kontanter tilbake, men en tilgodelapp.
 • Les alt med liten skrift på gavekortet.

Se Forbrukerrådets tips om gavekort.

Å bytte varer

Man treffer ikke alltid like godt med gavene. Noen ganger er buksa for stor eller genseren har feil farge. Hvilke rettigheter har du egentlig til å bytte gaver du har fått? Vi har ingen lovbestemt bytterett, men mange forretninger tilbyr en bytteordning. De kan bestemme reglene for bytteretten selv.

 • Det er alltid lurt å be om byttelapp, ta vare på kvitteringen og bytte i butikk så fort som mulig.
 • Varen må være ubrukt og uten skader. I noen tilfelle får du ikke bytta varen dersom du har brudt emballasjen (f.eks. tatt av plasten).
 • Hygieniske artikler, kroppsnære klært (f.eks. undertøy, badedrakt), særlig ømfintlige varer eller varer som taper seg fort i verdi får man ofte ikke bytta. Avtal derfor spesielt med selgeren når du kjøper slike gaver.
 • Dersom det er noe i veien med varen, kan du kreve en ny vare eller reparasjon. I noen tilfeller kan du ha krav på avslag i prisen eller heving av kjøpet (pengene tilbake.
 • I hovedsak kan du bare kreve å få bytta i samme butikk eller kjede, og til en annen vare.
 • Oftest må en selger godta at du bytter til en dyrere vare dersom du betaler mellomlegget.
 • Du kan ikke kreve å få penger tilbake dersom varen du bytter til er mye billigere enn den du hadde.. Da kan du kreve en tilgodelapp som er gyldig i tre år (om ikke noe annet er sagt).
 • Kjøper du varen utenfor et fast utsalgssted (f.eks. dørsalg, messe, postordre, internett), gjelder angrerettsloven. Da har du 14 dagers angrerett.

Sjekk også ut Forbrukerrådets tips om angrerett.

Skrevet av redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 26.02.2020

Offentlig og kvalitetssikret
HUSK: På de aller fleste gavekortene er det en utløpsdato. Husk å bruke kortet ditt før det er for seint. Illustrasjon: ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Bytting av varer

Har du kjøpt en vare som likevel ikke falt helt i smak? Eller kanskje størrelsen eller fargen ikke ble helt riktig likevel? Da kan du ha rett til å bytte varen der du kjøpte den.

Genser (colourbox.com)
Aktuelt

Små og store penisplager

Ser du noe på penis som ikke har vært der før? Noen plager er ufarlige og forsvinner av seg selv, andre er mer alvorlige og må behandles. Her er en oversikt.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox

Er det toll på gaver fra utlandet?

Får du tilsendt en gave fra en privatperson bosatt i utlandet, er den toll- og avgiftsfri hvis verdien på varen er 1 000 norske kroner eller mindre.

Pakke leveers ut fra posten (colourbpx.com)

Be om hjelp hvis du strever psykisk

Livet består av både oppturer og nedturer. Det er normalt å ha vanskelige tanker og følelser i perioder. Noen ganger kan du trenge litt hjelp for å takle det.

Tenåringsgutt lener seg på tenåringsjente mens han holder rundt henne.