Hvilke regler gjelder for gavekort?

Hvor lenge varer egentlig et gavekort, og hva skjer hvis det utgår på dato? Kan gavekort byttes til penger? Her er alt du trenger å vite.

Sist oppdatert: 31.01.2024 Av: Redaksjonen, ung.no

Illustrasjon av et gavekort med påminnelse om å bruke det før det er for sent
SJEKK UTLØPSDATOEN: Hvert år glemmer nordmenn gavekort for flere milliarder kroner. Husk å bruke ditt før det er for sent! (Illustrasjon: ung.no)

Kort fortalt finnes det ikke noen bestemte regler for digitale eller fysiske gavekort.

Hver enkelt butikk har sine retningslinjer, men her er noen tips for å unngå krangling og misforståelser når du skal handle.

Hvor lenge varer gavekortet?

Butikkene bestemmer hvor lenge gavekortet er gyldig. Noen har korte frister, mens andre har flere år.

Som regel finner du denne informasjonen på selve gavekortet, sammen med datoen gavekortet ble kjøpt. Det er denne datoen varigheten regnes fra.

Hvis ikke noe annet er nevnt, skal gavekortet være gyldig i tre år. Det er lurt å sjekke med butikken, hvis du er usikker.

Hva skjer med gavekort som er utgått på dato?

De fleste butikker er ganske strenge når det gjelder utgåtte gavekort.

Pengene er nesten alltid tapt, men du kan høre om det lar seg gjøre å fornye gavekortet eller få en tilgodelapp.

Gavekortet mitt utgår snart – hva gjør jeg?

Har du et gavekort du ikke rekker å bruke før fristen? Eller vet du kanskje ikke hva du skal kjøpe for gavekortet?

Her er noen forslag:

  • Noen butikker tillater at du fornyer gavekortet – altså at du får en ny frist som gjelder fra datoen du ber om fornyelse. Dette må du gjøre innen den originale utløpsdatoen!
  • Noen butikker tillater også at du bruker gavekortet til å kjøpe et nytt gavekort. Dette er på mange måter det samme som fornyelse.
  • Finner du ikke noe du trenger? Hva med å bruke gavekortet til å kjøpe en julegave til en venn eller en presang til et familiemedlem som snart har bursdag? Da går ikke pengene tapt, og du sparer utgifter.

Kan gavekort byttes til penger?

Svaret er nei. Delvis brukte gavekort utløses som regel heller ikke i kontanter.

Restbeløpet (pengene du har til overs) får du som regel i form av en tilgodelapp, som også må brukes i samme butikk som gavekortet.

Sjekk om gavekortet har begrensninger

Noen ganger legges det føringer for hva du kan – og ikke kan – kjøpe med gavekort. Enkelte butikker tillater for eksempel ikke at du kjøper varer som er på salg.

Derfor bør du alltid sjekke om det står noe med liten skrift på gavekortet. For å være helt sikker, kan du spørre en ansatt i butikken før du handler. Da blir du ikke overrasket når du står klar til å betale.

Les også:

Illustrasjon av et gavekort med påminnelse om å bruke det før det er for sent
SJEKK UTLØPSDATOEN: Hvert år glemmer nordmenn gavekort for flere milliarder kroner. Husk å bruke ditt før det er for sent! (Illustrasjon: ung.no)

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?