Har partneren din vært utro?

Hva er utroskap? Hvilke reaksjoner er mest vanlig, og er det mulig å fortsette forholdet?

Sist oppdatert: 09.06.2021 Av: Sexolog i samarbeid med ung.no

""
TILLITSBRUDD: Utroskap kan føre til en stor belastning for parforholdet. Noen greier å redde forholdet, men for andre er det best å avslutte forholdet

Kanskje hadde du en liten mistanke? Kanskje oppførte partneren seg annerledes? Kanskje presset du på for å finne ut om det hadde skjedd noe? Hvis du oppdager at partneren har vært utro, kan det bli en stor utfordring og belastning for parforholdet.

Hva definerer utroskap?

Hvilke handlinger som regnes som utroskap defineres forskjellig. Noen mener at å klemme en annen er utroskap, mens andre mener det må seksuelle handlinger til for å regnes som utroskap. Noen mener at det er kun samleie som regnes som utroskap og at man dermed kan gjøre alt annet.

Mange par snakker ikke om hvor grensene går. Hvis dere ikke snakker om hva en kan og ikke kan tillate seg i forholdet, kan grensene oppleves som utydelige og misforståelser kan oppstå.

Et tillitsbrudd

Hvis partneren din har vært lite flink til å gi gode tilbakemeldinger i forholdet og har vært lite tilgjengelig emosjonelt, har du kanskje følt deg usikker på forhånd. Jo mer usikkerhet du føler, desto sterkere kan en reagere på utroskap.

Det kan føles som om verden faller i grus hvis partneren er utro. Du kan føle deg forrådt og sveket, tilliten er brutt og alt forandres. En kan stille spørsmål ved seg selv og den andre, opplevelsen kan rokke ved ens grunnleggende antakelser om seg selv og den andre. Et trygt og godt forhold føles plutselig utrygt, tilliten smuldres opp.

Utroskap er en form for bedrag. Tillitsbruddet kan gjøre at du mister følelsen av kontroll og at livet føles vanskelig og uforutsigbart.

Det er vanlig at man blir lei seg, trist og nedstemt, og du kan bli urolig og veldig følsom. Sinne er også vanlig.

Ulike reaksjoner på utroskap

Forskning viser at de som opplevde at partneren var utro kan oppleve redusert selvtillit, en lurer på om det er seg selv det er noe galt med. Selvfølelsen svekkes. Man kan bli redd for å bli såret igjen. Bekymringer om hva andre tenker om en kan også dukke opp.

Det er viktig at du vet at det ikke er din feil. Det er partneren som har gjort noe galt. Du kan gå med rak rygg og sterkt blikk. Dette skal ikke gå ut over din selvfølelse. Du er deg og du skal stå for den du er.

Det er forskjell på hvordan jenter/kvinner og gutter/menn kan reagere, i følge forskning. Jenter er oftere bekymret og engstelig for den følelsesmessige involveringen partneren kan ha. Ble partneren fascinert, ble partneren litt forelsket i den andre, er spørsmål som kan dukke opp. Gutter kan oftere bekymre seg for de seksuelle handlingene partneren hadde. En kan lage seg tankebilder om hvordan det var, som kan være plagsomme og vanskelige å komme over.

Er det mulig å fortsette forholdet?

Det er mulig å komme gjennom utroskap. Det å bearbeide utroskap tar ofte tid, og du kan slite med vonde følelser lenge. Derfor er det helt avgjørende med tålmodighet og evne til å holde ut de vanskelige følelsene.

Å gjenoppbygge tillit og nærhet krever innsats fra begge. Det er viktig at du får mulighet til å snakke om hva du tenker, føler og mener. Du skal få rom og tid til å reagere. Det kan være at du ikke orker å se eller snakke med partneren en periode.

Hvis du mener at det kan være mulig å fortsette forholdet, er det viktig at dere setter av tid til å snakke med hverandre. Dere kan sette av tid daglig til å begynne med, og deretter ikke ha det som tema resten av dagen. Når du kommer på ting du vil si, snakke om eller spørre om, kan du skrive det ned, og så ta det med til neste gang dere skal snakke om det. På denne måten gir du deg selv og partneren pusterom.

Etterhvert kan dere snakke om det annen hver dag, deretter hver tredje, så hver uke og etterhvert blir det en sjelden samtale.

Hvis du stadig kommer tilbake til utroskapen, kan det på sikt svekke forholdet. Den som var utro kan føle at det ikke hjelper, uansett hva han/hun sier eller gjør.

Vil ikke fortsette parforholdet

Hvis du finner ut at du ikke vil eller orker å fortsette parforholdet, må du avslutte forholdet. Selv om det er du som gjør det slutt kan du få kjærlighetssorg. Alt dere hadde drømt om og planlagt forsvinner. Det tar tid å definere seg selv fra å være en som er i et parforhold, til å forstå og godta seg selv som singel.

Snakk med helsepersonell

Det kan hjelpe å snakke med noen man stoler på i en slik situasjon. Når du sier ting høyt, forstår du mer av deg selv og det kan være lettere komme fram til hva du bør gjøre. Helsesykepleier på skolen eller en fagperson på helsestasjon for ungdom er tilgjengelig hvis du trenger det. Fastlegen er også aktuell. Da kan du også få tatt nødvendige tester for kjønnssykdommer/SOI.

De som er litt eldre, kanskje samboere, kan få hjelp av kommunens Familievernkontor. Se kommunens hjemmeside. Dette er også et gratistilbud, men det kan være litt ventetid.

""
TILLITSBRUDD: Utroskap kan føre til en stor belastning for parforholdet. Noen greier å redde forholdet, men for andre er det best å avslutte forholdet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?