Dette krever Forsvaret av deg

Hva kreves for å komme inn i Forsvaret? Les om de medisinske, fysiske og formelle kravene som må innfris for å tjenestengjøre.

Løper på tredemølle (colourbox.com)
KRAV: For å komme inn i Forsvaret må du bestå militærets fysiske-, formelle- og medisinske krav.

Helsekrav

Forsvaret stiller helsekrav til alle som skal tjenestegjøre i militæret, enten det er førstegangstjeneste, utdanning i Forsvaret eller en militær karriere.

På​ sesjon får du opprettet en egen militær helseprofil. Denne danner grunnlaget for hvilke tjenester du er kvalifisert til.

Les mer om helsekravene på forsvaret.no. Der finner du også oversikt over diagnoser som gir fritak eller som vurderes individuelt med tanke på førstegangstjeneste.

Fysiske krav

For vanlig førstegangstjeneste stilles det generelt sett ingen fysiske krav (med noen få unntak). Alle soldater har likevel testplikt på øvelsene 3.000 meter, kroppshevinger (hang-ups), armhevinger (push-ups) og magebøyninger (sit-ups). Du kan lese mer om de fysiske krav på forsvaret.no.

Formelle krav

For å tjenestegjøre i Forsvaret kreves det ​at du er norsk statsborger. Forsvaret stiller dessuten strenge krav til vandel og rulleblad. Du må også ha sikkerhetsklarering for å tjenestegjøre i Forsvaret.

Les mer om formelle krav på forsvaret.no.

Narkotika og doping

Tjeneste i Forsvaret og bruk av rusmidler hører ikke sammen. Det tas ikke prøver for å avdekke bruk av narkotika på sesjon, men du kan bli spurt ut om ditt forhold til narkotika. Hvis du en dag blir innkalt til førstegangstjeneste tas det narkotikaprøver under sikkerhetssjekken.

Brudd på narkotika- og dopinglovene er straffbart for personell i Forsvaret. Misbruk av narkotika i Forsvaret fører til melding til politiet og eventuell straff etter legemiddelloven og/eller straffeloven. Forholdet kommer da som merknad på det sivile rullebladet.

Forandringer i helsa etter sesjon?

Hvis du har fått nyoppståtte plager/skader/sykdom etter at du har vært på sesjon, som kan påvirke din tjenestedyktighet, er det viktig at du oppdaterer Forsvaret på dette.

Send inn en forklaring og legg ved dokumentasjon (attest fra lege, psykolog e.l.) til: forsvaret@mil.no​, eller til Forsvarets personell- og vernepliktssenter
Postboks 800, postmottak
2617 Lillehammer

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 28.06.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Løper på tredemølle (colourbox.com)
KRAV: For å komme inn i Forsvaret må du bestå militærets fysiske-, formelle- og medisinske krav.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Sesjon - ditt første fysiske møte med Forsvaret

Først må ale gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge fylle ut en egenerklæring. På bakgrunn av denne, plukker Forsvaret ut hvem som må møte opp på sesjon.

Mann i militæruniform (colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente