Nyttig å vite om verneplikt

Hvert år har Forsvaret mange vernepliktige inne til førstegangstjeneste. Her kan du lese om veien fra innkalling i posten til tjeneste.

Militær med gevær (colourbox.com)
VERNEPLIKT: Første møte med Forsvaret er en egenerklæring som du må fylle ut på nett.

Innkalling det året du fyller 17

Før du blir erklært tjenestedyktig, må du fylle ut en egenerklæring og møte på sesjon. Det året du fyller 17 år får du innkalling til å fylle ut egeneerklæingen på nett, og dersom du går videre innkalles du til sesjon siste året på videregående skole.

Når du får en innkalling til førstegangstjeneste er du i utgangspunktet klarert (godkjent) for en militærtjeneste. I noen tilfeller kan det likevel hende at Forsvaret avlyser innkallingen din hvis de finner ut at ikke lenger oppfyller kravene for militærtjeneste (f.eks. endring i helsesituasjonen din eller du har noe på vandelsattesten Forsvaret ikke tolererer).

Personer som har fylt 24 år vil normalt ikke bli innkalt til sesjon, og blir derfor ikke pålagt verneplikt. Dette kan gjelde personer som har flyttet tilbake fra utlandet, nye statsborgere og så videre.

Les mer om verneplikten på forsvaret.no.

Egenerklæring

Første steg på veien til tjeneste eller utdanning i Forsvaret er en egenerklæring, som er et skjema som skal fylles ut på nett. Brukernavn og passord får du digitalt. Selv om militærtjeneste er frivillig for jenter, så er sesjon obligatorisk for alle.

Egenerklæringen inneholder blant annet spørsmål om:

  • helse
  • skole
  • sosialt liv
  • motivasjon
  • dine ønsker for tjenesten

Forsvaret bruker informasjonen du gir til å vurdere om du skal gå videre til sesjon. Det er først etter sesjon at det blir bestemt hvem som blir innkalt til tjeneste i Forsvaret.

Er du norsk statsborger, får du vanligvis et brev med brukeanvn og passord fra Forsvaret i det året du fyller 17 år. De som får norsk statsborgerskap etter fylte 17 år kan få brev fra Forsvaret på et seinere tidspunkt.

Les mer om egenerklæringen på forsvaret.no.

Sesjon

Andre del av sesjon skjer på et av Forsvarets sesjonssentre. På selve sesjonsdagen skal du gjennom en teoretisk prøve og en fysisk prøve. I tilleg skal du prate med sesjonslege om du er medisinsk egnet for tjeneste, og en sesjonsoffiser for å snakke om hvordan du kan tjenestegjøre med bakgrunn i dine ønsker og egenskaper.

Les mer om hva som skjer på sesjon og se informasjonsvideo på forsvaret.no.

Tjenestedyktig?

På sesjon klassifiseres du enten som "tjenestedyktig" eller "ikke tjenestedyktig" (UD). De som er tjenestedyktige er vernepliktige fra det året de fyller 19 år. De som ikke er tjenestedyktige blir ikke vernepliktige, og slettes i Vernepliktsverkets ruller. For de som blir erklært tjenestedyktige på sesjon, er det tre mulige utfall av sesjonsdagen:

  • Du får vite når og hvor du skal møte til førstegangstjeneste
  • Du og sesjonsoffiseren lager en liste med tre alternativer for førstegangstjenesten
  • Det blir bestemt at du ikke blir kalt inn til førstegangstjeneste i fredstid

Kjønnsnøytral verneplikt?

Fra 2016 ble det bestemt at verneplikt også skulle gjelde for kvinner, akkurat som for menn. Du kan lese mer om kvinner og verneplikt på forsvaret.no.

Etter førstegangstjenesten

Etter førstegangstjenesten kan du blant annet bli innkalt til Heimevernet, repetisjonsøvelser eller Sivilforsvaret.

Les mer på forsvaret.no

Fakta

Allmenn verneplikt er en forpliktelse som står i Grunnlovens paragraf 119:"Enhver statens borger er i alminnelighet like forpliktet til i en viss tid å verne om sitt fedreland, uten hensyn til fødsel eller formue."

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 25.09.2019

Offentleg og kvalitetssikra
Militær med gevær (colourbox.com)
VERNEPLIKT: Første møte med Forsvaret er en egenerklæring som du må fylle ut på nett.

Fakta

Allmenn verneplikt er en forpliktelse som står i Grunnlovens paragraf 119:"Enhver statens borger er i alminnelighet like forpliktet til i en viss tid å verne om sitt fedreland, uten hensyn til fødsel eller formue."

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Dette krever Forsvaret av deg

Hva kreves for å komme inn i Forsvaret? Les om de medisinske, fysiske og formelle kravene som må innfris for å tjenestengjøre.

Løper på tredemølle (colourbox.com)

Sesjon - ditt første fysiske møte med Forsvaret

Først må ale gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge fylle ut en egenerklæring. På bakgrunn av denne, plukker Forsvaret ut hvem som må møte opp på sesjon.

Mann i militæruniform (colourbox.com)
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)