Verneplikt
Hvert år har Forsvaret mange vernepliktige inne til førstegangstjeneste. Her kan du lese om veien fra innkalling i posten til tjeneste.

- Høsten 2014 gjorde Stortinget verneplikten kjønnsnøytral. Lovendringen trådde i kraft 1.januar 2005, og 1997-årskullet er det første kullet som blir en del av allmenn verneplikt.
- Verneplikten varer dermed for tjenestedyktige menn og kvinner (født i 1997 eller senere) fra det året de fyller 19 til og med det året de fyller 44 (55 for vernepliktig befal).
- Verneplikten innebærer i denne perioden en tjenesteplikt på inntil 19 måneder, der de 12 første normalt fullføres som førstegangstjeneste. Frivillig tjeneste inngår ikke i tjenesteplikten.
- Resten av tjenesteplikten kan gjennomføres som repetisjonstjeneste eller årlig trening i Heimevernet. Over halvparten av de som fullfører førstegangstjenesten blir etter en stund overført til Heimevernet.
- Utdanning i Forsvaret godskrives med inntil 12 måneder.
Innkalling det året du fyller 17
Før man blir erklært tjenestedyktig, må man gjennom sesjon 1 og 2. Innkalling til sesjon del 1 sendes som regel til deg det året du fyller 17 år, og innkalling til sesjon del 2 (dersom du går videre) siste året på videregående skole. Når du får en innkalling til førstegangstjeneste er du i utgangspunktet klarert for en militærtjeneste. I noen tilfeller kan det likevel hende at Forsvaret avlyser innkallingen din hvis de avdekker at du ikke lenger oppfyller kravene for militærtjeneste (f.eks. endring i helsesituasjonen din eller du har noe på vandelsattesten Forsvaret ikke tolererer).
Personer som er fylt 24 år vil normalt ikke bli innkalt til sesjon og blir derfor ikke pålagt verneplikt. Dette kan gjelde personer som har flyttet tilbake fra utlandet, nye statsborgere og så videre.
Les mer om verneplikten på forsvaret.no.
Sesjon 1
Første steg på veien til tjeneste eller utdanning i Forsvaret er sesjon del 1, som er et skjema som skal fylles ut på nettet. Brukernavn og passord får du i posten. Selv om militærtjeneste er frivillig for jenter, så er sesjon obligatorisk for alle.
Sesjon del 1 inneholder blant annet spørsmål om:
- Helse
- Skole
- Sosialt liv
- Motivasjon
- Ønsker for tjenesten
Forsvaret bruker informasjonen du gir til å vurdere om du skal gå videre til sesjon del 2. Det er først etter sesjon del 2 at det blir bestemt hvem som blir innkalt til tjeneste i Forsvaret.
Er du norsk statsborger, får du vanligvis et brev med brukeanvn og passord fra Forsvaret i det året du fyller 17 år. De som blir norsk statsborger etter fylte 17 år kan få brev fra Forsvaret på et seinere tidspunkt.
Les mer om sesjon del 1 på forsvaret.no.
Sesjon 2
Andre del av sesjon skjer på et av Forsvaret sine sesjonssentre. På selve sesjonsdagen skal du gjennom en teoretisk prøve og en fysisk prøve. I tilleg skal du prate med sesjonslege om du er medisinsk egnet for tjeneste, og en sesjonsoffiser for å snakke om hvordan du kan tjenestegjøre med bakgrunn i dine ønsker og egenskaper.
Les mer om hva som skjer på sesjon del 2 og se informasjonsvideo på forsvaret.no.
Les også om hvordan du bør forberede deg til sesjonsdagen.
Tjenestedyktig?
På sesjon klassifiseres man som tjenestedyktig eller ikke tjenestedyktig (UD). De som er tjenestedyktige er vernepliktige fra det året de fyller 19 år. De som ikke er tjenestedyktige blir ikke vernepliktige og slettes i Vernepliktsverkets ruller. For de som blir erklært tjenestedyktige på sesjon, er det tre mulige utfall av sesjonsdagen:
- Du får vite når og hvor du skal møte til førstegangstjeneste
- Du og sesjonsoffiseren lager en liste med tre alternativer for førstegangstjenesten
- Det blir bestemt at du ikke blir kalt inn til førstegangstjeneste i fredstid
Kjønnsnøytral verneplikt?
Fra 2016 er det verneplikt for kvinner, akkurat som for menn.
Les mer om kvinner og verneplikt på forsvaret.no.
Etter førstegangstjenesten
Etter førstegangstjenesten kan du blant annet bli innkalt til Heimevernet, repetisjonsøvelser eller Sivilforsvaret.
Les mer på forsvaret.no
Kilde: Forsvaret.no
Aktuelle artikler