18-års aldersgrense på solarium
Solarium øker risikoen for føflekkreft, særlig når man begynner å bruke det tidlig og hvis man tar solarium ofte. Det er 18-års aldersgrense for bruk av solarium i Norge.

På denne siden:
18-års aldersgrense
Solarium er en kunstig lyskilde som brukes for å bli brun.
Solarium øker risikoen for føflekkreft. Risikoen er størst når man starter i ung alder og når man tar solarium ofte over en lengre periode. Det er derfor 18-årsgrense i solarier.
Noen grupper frarådes å ta solarium
I tillegg til at det er 18-års aldersgrense på å ta sol frarådes følgende personer å bruke solarium:
• de som ikke blir brune, eller som først må bli brent før de blir brune
• de som er solbrente
• de som har eller har hatt hudkreft eller har hudkreft i familien
• de med mye fregner
• de med mange og/eller unormale føflekker eller pigmentflekker
• rødhårede
• de som har opplevd alvorlige solforbrenninger som barn
• brukere av medisiner som har som bivirkning at huden blir følsom for sollys
Kontakt lege hvis du er i tvil.
Unngå solarium før sydenturen
Mange bruker solarium rett før sydenturen for å «forberede huden». Det er ikke å anbefale. Soler du deg både i solarium og i Syden, blir den totale belastningen på huden stor.
Råd ved bruk av solarium
Dersom du som er over 18 år velger å sole deg har Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet disse rådene:
• Se etter anbefalte solingstider. Hvis dette ikke finnes, start med 6 minutter og øk gradvis til maksimalt 20 minutter.
• Solariet skal være merket med UV-type 3.
• Følg anbefalinger om solingstider.
• Bruk alltid beskyttelsesbriller.
• Fjern kosmetikk i god tid før soling, og ta heller kortere solingstid fremfor å bruke solkrem.
• Ikke bruk solarium hvis du bruker medisin som kan gjøre deg ekstra lysømfintlig. Er du i tvil, oppsøk lege.
• Vent minst 48 timer mellom de to første gangene du tar solarium.
• Ikke sol deg ute og i solarium på samme dag.
• Oppsøk lege hvis føflekker forandrer seg, eller det oppstår hevelser, klumper eller sår.
• Betjente solstudioer anbefales fremfor ubetjente, slik at du kan søke råd og veiledning.
Krav til solarium
Hvis du velger å ta solarium, er det viktig at solariet er godkjent av Statens strålevern. De som jobber der man kan ta sol, skal ha kunnskap og kunne veilede kundene. Ansatte i solstudio må ha tatt en kunnskapsprøve, solarieprøven. Hensikten er at du som solkunde skal få best mulig råd om hvor lenge du bør sole deg, avhengig av hudtypen din. Du skal også få riktig informasjon om helserisikoen ved å ta solarium.
Kravet om at de ansatte har tatt Solarieprøven gjelder på alle steder man kan ta sol: I solstudio, på et treningssenter, hos frisøren, i en hudsalong eller på jobben.
Målet er at solingen din skal foregå så fornuftig som mulig. Har du lys hud og blondt eller rødblondt hår, er du ekstra utsatt for å bli solbrent, og da må du ta mindre solarium enn de med mørkere hud.
Farligere med solarium enn ute i solen?
Vi får i prinsippet de samme UV-strålene fra et solarium som fra sola. Men UV-strålingen fra et solarium er mye mer intens enn norsk sommersol. Et solarium kan gi opp til 50 % mer UVB enn norsk sommersol og 2-4 ganger så mye UVA.
Bør jeg bruke solkrem i solarium?
Hensikten med å gå i solarium er for de fleste å bli brune. Solkrem hindrer bruning og solforbrenning. De anbefalte maksimaldosene som er gitt for hvert solarium og som kunden skal finne oppslått i solstudioene, tar utgangspunkt i hudens følsomhet når den ikke er smurt. Om du bruker kosmetikk eller solkrem, vil ikke anbefalingene gjelde, og man kan oppleve for lav bruningseffekt. Noen vil derfor kompensere ved å øke dosen neste gang man går i solarium. Det er ikke anbefalt. Om man benytter et annet solarium som er sterkere eller man ikke har smurt seg i samme grad som sist, vil det være svært lett å få forbrenning av huden.
Vitamin D
Du trenger ikke bruke solarium for å få nok vitamin D. Det kan du få gjennom kosten om vinteren og ved å være ute om sommeren.
Sist oppdatert: 06.01.2019
Basert på tekst på Helsenorge som er levert av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Nyt sola, men pass på huden!
Sommer og sol er deilig og gjør at du føler deg bra. Men sola kan også være skadelig. For sterk sol kan gjøre deg solbrent og gi deg hudskader.

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite
Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?
Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Gutt og utsatt for overgrep?
Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.
