Nyttig å vite om avføring, fordøyelse og dovaner

Avføring er en naturlig del av hverdagen, men det kan være svært plagsomt når avføringen ikke fungerer som den skal. Hva er normalt og når burde du kontakte lege?

VANER: Sørg for å ha gode vaner, så tar du godt vare på tarmen din. Ikke hold igjen, men gå på do når kroppen sier ifra.
VANER: Sørg for å ha gode vaner, så tar du godt vare på tarmen din. Ikke hold igjen, men gå på do når kroppen sier ifra.

Normal avføring

En normal avføring er lys til mørk brun i farge. Presses ut greit uten smerter og kommer omtrent en gang om dagen som en lang pølse. Akkurat som mennesker er forskjellige, er også avføringsmønster forskjellige, og de færreste vil nok kjenne seg igjen i det mønsteret som er beskrevet ovenfor.

Hos noen kan avføringen komme ut som knudrete og oppstykket, eller litt løs, eller en blanding av disse uten at dette trenger å være unormalt. Alt mellom tre avføringer om dagen og en-to ganger i uken er også normalt og trenger ikke å bety at noe er galt.

Hvordan kroppen fordøyer mat

Fordøyelsen starter i det du putter maten inn i munnen. Enzymer i spyttet starter å bryte ned maten til enklere stoffer. Maten moses av tennene som gjør næringstoffene mer tilgjengelige når de skal suges opp senere. Maten svelges, går gjennom spiserøret og ned i magesekken.

I magesekken er det magesyre som videre bryter ned proteiner til enklere stoffer som lettere tas opp. Fra magesekken går maten videre til tynntarmen. Det er her det aller meste av oppsugingen av næringsstoffer skjer. Fett, sukker, proteiner og mineraler og alt kroppen trenger suges opp gjennom tarmveggen og går videre til lever før det går ut i blodet og transporteres dit det trengs.

Fra tynntarmen går maten videre til tykktarmen. Tykktarmens hovedoppgave er å ta til seg vann, slik at man ikke mister mye væske ut med avføringen. Mot slutten av tykktarmen havner maten i rektum, som er en lagringsplass for avføring. Når det har kommet nok avføring hit sendes signaler til hjernen som gjør at du må på do. Normalt sett tar det ca 24 timer for mat å passere gjennom fordøyelsessystemet, men også her er det store variasjoner i hva som er normalt.

Gode vaner

Det er viktig å ta vare på tarmen på samme måte som man tar vare på resten av kroppen. Dette kan man gjøre ved å ha et sunt og variert kosthold, samt å ha gode dovaner.

Med gode dovaner menes at du burde gå på toalettet når du føler trang til avføring, ikke hold igjen. Om du holder igjen vil tykktarmen trekke til seg enda mer væske, og avføringen kan bli veldig hard.

Har du ingen rytme i tømmingene, må dette øves inn. Gå på toalettet på et bestemt tidspunkt etter et måltid - for eksempel etter frokost. Gjør du det konsekvent dag etter dag, vil tarmen begynne å samarbeide.

Kosthold og trening påvirker tarmen

Det du spiser skal også ut i den andre enden, så et sunt og variert kosthold er viktig for at også tarmen skal fungere godt. Fiber som det finnes mye av i frukt, grønnsaker og grovbrød binder opp vann i tarmen. Dette vil gjøre bløt avføring hardere, og hard avføring bløtere, og er bra uansett hvordan avføringen er.

Fysisk aktivitet øker bevegelsen i tarmen. Stillesitting og lite mosjon øker derfor risikoen for forstoppelse og hard avføring.

Hard avføring

De fleste vil oppleve å ha hard avføring til tider. Vanlige årsaker til dette er om du har et kosthold som inneholder lite fiber, hvis du drikker dårlig, eller er lite i bevegelse. Hvis avføringen blir så hard at du ikke klarer å presse den ut og det har gått mye lenger tid enn normalt siden sist du kom på do, kan det være lurt å oppsøke fastlegen, men først kan du forsøke noen ting selv:

Ved hard avføring er det viktig å drikke mye vann, få i seg mat med mye fiber(grønnsaker, frukt, grovbrød) og være i bevegelse. Dette vil i de aller fleste tilfeller være nok til å få tarmen i gang. Dersom du fortsatt ikke kommer i mål, kan det være lurt å kontakte fastlegen. Da kan du få kort kur med avføringsmidler eller annet som kan hjelpe.

Løs avføring

Som med hard avføring, kan de fleste oppleve løs avføring en gang i blant, uten at det trenger å bety at noe er galt. Noen opplever også litt løs avføring til vanlig.

Stress er en faktor som kan virke på magen og gjøre at du plutselig må på do og kan ha litt løs avføring. Diaré er avføring med økt væskeinnhold, volum eller hyppighet av tømminger, og kan ha veldig mange forskjellige årsaker.

Omgangssyke er vanlig sykdom mange kjenner til. Det er en veldig smittsom virussykdom som ofte gir feber, oppkast og vanntynn diaré. Oppkastet og feberen gir seg ganske raskt, men diareen blir ofte igjen noen dager ekstra.

Diaré kan ha veldig mange forskjellige årsaker. Dårlig kosthold med lite fiber, infeksjoner, medisiner, allergi, laktoseintoleranse og cøliaki kan alle gi diaré, men som oftest går løs avføring over av seg selv. Når du har diaré mister du mye vann i avføringen, så det viktigste tiltaket er å drikke mye væske.

Ellers burde du så raskt du orker starte å spise vanlig kost. Stivelsesrike matvarer som ris, havre, gulrot, mais og liknende har en positiv effekt. Hvis diareen varer lenge (over en uke) og du begynner å føle deg veldig syk og slapp eller det kommer blod i diareen bør du kontakte fastlege.

Rød, grønn og hvit avføring

Noen ganger kan avføringen få nye farger som gjør at man blir bekymret.

Dersom man har blod i avføringen, kan denne enten være fersk og rød, eller så kan blodet gjøre avføringen mørk og seig med en spesiell litt søtlig lukt. Ved ferskt blod er det hos unge ofte små rifter eller hemoroider i endetarmen som er årsaken, dette ses ganske ofte hvis man er plaget av hard avføring. Ved seig og mørk avføring er kilden til blodet lenger oppe i tarmsystemet. Blod i avføring kan hos eldre være et tegn på tarmkreft, men dette er ekstremt sjeldent hos unge.

Ved blod i avføringen kan det uansett være lurt å ta en tur til fastlegen for å se om man finner årsaken. Ofte kan også rød avføring komme av sterke fargestoffer i det man har spist, som f.eks rødbeter.

Grønn avføring kommer som oftest av irritasjon i tarmen. Dette kan ses ganske hyppig hos små barn, og litt sjeldnere hos eldre. Det kan være et tegn på bakterie- eller virussykdom i tarmen, og trenger ikke å bety at det er noe alvorlig galt.

Helt hvit avføring kan være tegn på lever- eller gallesykdom. Opplever du hvit avføring, må du gå til legen.

Smerter ved avføring

Vanlige årsaker til smerter ved avføring er hemoroider, rifter i anus, infeksjon i endetarmen eller irritabel tarm. Dersom man har veldig hard avføring kan dette føre til rifter som gjør det vondt å gå på do. Noen ganger trenger man medisiner for å bli bra av dette, men som oftest går det over av seg selv når avføringen er blitt normal igjen.

Biter av mat i avføring

Noen ganger kan man se biter av hva man har spist i avføringen - dette er ganske vanlig, spesielt om man er litt løs i magen og maten ikke har fått like lang tid i tarmen til å brytes ned som normalt. Dette kan også være mat som ikke enkelt brytes ned, slik som de gule skjellene i Mais.

Hvite streker som beveger seg på avføringen

Hvis man ser små hvite streker som beveger seg, dreier det seg sannsynligvis om småmark. Dette er også ganske vanlig, spesielt om man har småbarn i familien. Når man har fått mark, er det viktig at man forteller det til de andre i familien - selv om det kan være litt flaut ettersom man oftest må behandle hele familien og kokvaske håndkler og sengetøy for å bli helt kvitt dem sammen med medisiner.

VANER: Sørg for å ha gode vaner, så tar du godt vare på tarmen din. Ikke hold igjen, men gå på do når kroppen sier ifra.
VANER: Sørg for å ha gode vaner, så tar du godt vare på tarmen din. Ikke hold igjen, men gå på do når kroppen sier ifra.

Fakta

Kontakt lege dersom:

  • Du har hard mage og ikke får ut avføring tross mye vann, fiber og aktivitet i flere dager
  • Du har løs mage som har vart lengere enn en uke, eller tidligere om du samtidig har smerter, feber, eller samtidig blod i avføringen
  • Du ser synlig blod i avføringen, eller har seig svart avføring som lukter rart
  • Du har hvit avføring
  • Sterke smerter ved avføring som ikke går bort
  • Du ser hvite streker som beveger seg i avføringen
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Alt du trenger å vite om næringsstoffer

Kroppen din trenger proteiner, karbohydrater og mange andre næringsstoffer for å virke som den skal. Her kan du lese om hva næringsstoffene gjør, og i hvilken mat du finner dem.

Alt om næringsstoffer (colourbox.com)

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

GODT: Et sunt og variert kosthold gir deg de næringsstoffene kroppen trenger og får deg til å føle deg bra. Foto: Colourbox

Fysisk aktivitet i hverdagen - viktig og sunt

Helst bør du være aktiv minst en time hver dag. All aktivitet er bedre enn ingen aktivitet!

Studenter går opp trapp (Colourbox.com)
Aktuelt

Små og store penisplager

Ser du noe på penis som ikke har vært der før? Noen plager er ufarlige og forsvinner av seg selv, andre er mer alvorlige og må behandles. Her er en oversikt.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox

Er det toll på gaver fra utlandet?

Får du tilsendt en gave fra en privatperson bosatt i utlandet, er den toll- og avgiftsfri hvis verdien på varen er 1 000 norske kroner eller mindre.

Pakke leveers ut fra posten (colourbpx.com)

Be om hjelp hvis du strever psykisk

Livet består av både oppturer og nedturer. Det er normalt å ha vanskelige tanker og følelser i perioder. Noen ganger kan du trenge litt hjelp for å takle det.

Tenåringsgutt lener seg på tenåringsjente mens han holder rundt henne.