Hva betyr det å være pedo?

Visste du at barn og ungdommer ikke kan være pedo?

Sist oppdatert: 25.11.2022 Av: Utarbeidet i samarbeid med HelsedirektoratetPå

Illustrasjon av vanskelige tanker, forvirring, skam og usikkerhet
KAN FÅ HJELP: Pedofili kan behandles og voksne som har seksuelle tanker om barn kan lære seg å leve med tankene på en sånn måte at de ikke begår overgrep. (Illustrasjon: ung.no)

Pedofili betyr nemlig at en selv er voksen, men at en blir kåt av eller har sex med barn og unge som ikke har begynt å utvikle seg enda, eller som akkurat har kommet i puberteten. 

Hvordan utvikles pedofili? 

For å forstå mer om hvordan en kan få diagnosen pedofili, må vi først vite noe om hvordan vi utvikler oss fra å være barn til å bli voksne. 

Noen tror at barn ikke har en seksualitet, men det stemmer ikke. Vi har en seksualitet allerede fra vi er små babyer og kjenner at det er deilig å ta på oss selv. 

Når vi begynner i barnehagen synes de fleste at det er spennende å se på andre barn eller leke doktor for å utforske andre barns kropp. Alt dette er både normalt og sunt.

Hjernen og kroppen, i rykk og napp

Små barn er som oftest mest interessert i andre små barn. Etter hvert som de de blir eldre fortsetter de fleste å være interessert i andre omtrent på sin egen alder.

Men hjernen og kroppen utvikler seg ikke alltid i samme tempo. Hos noen blir hjernen fortere voksen enn kroppen. De ser kanskje selv ut som et barn, men synes at de litt eldre ungdommene er mer spennende enn barn på sin egen alder. 

Dette er ikke så uvanlig og så lenge man ikke gjør noe seksuelt med noen som er mye yngre enn seg selv, trenger ikke disse tankene å være skadelige. Det betyr uansett ikke at en har eller vil få diagnosen pedofili.

Utviklingen stopper opp 

De fleste trenger bare litt tid før hjernen modnes og de begynner å like de på sin egen alder. Men for noen skjer ikke denne utviklingen av seg selv.

En grunn kan være at en har sett på voksensex, ulovlig porno med barn, eller har opplevd overgrep da en selv var barn. Det kan også være fordi en har det bedre sosialt med yngre barn enn med dem på sin egen alder. 

Noen begynner på videregående og blir studenter, men er fortsatt interessert i barn og unge som ikke er utviklet, eller som er helt i starten av puberteten. 

Når disse personene er blitt helt voksne og fortsatt blir kåte på barn, kan de få diagnosen pedofili.

Voksne som har seksuell interesse for barn kan få hjelp hos detfinneshjelp.no

Kan en med pedofili slutte å være det?

Noen tror at pedofili er en legning. Det er ikke så rart, det har jo et navn som likner på heterofili, homofili og bifili. 

Selv om navnene likner er ikke pedofili en legning, men en diagnose. Legninger kan en ikke gjøre noe med, men heldigvis finnes det behandling for pedofili.

I behandlingen snakker en for eksempel om hvorfor en blir kåt av barn, kanskje fordi en opplevde overgrep da en selv var barn. Under samtalene prøver en å finne ut hvordan dette påvirket seksualiteten sin.

Etter behandlingen opplever mange at de ikke lenger blir kåte av de som er mye yngre, eller de lærer seg måter å leve med sine seksuelle tanker og følelser, uten å begå overgrep mot barn og unge.

Overgrep skader barn

Av de som har diagnosen pedofili er det mange som aldri gjør fantasiene til virkelighet. Men det finnes også de som overtaler, lurer eller tvinger barn og unge til å gjøre seksuelle handlinger.

Dette kan skje både over nett og i fysiske møter. Dette kan være skadelig for barna som utsettes for det, og er noe en kan få lange fengselsstraffer for å gjøre mot andre. 

Hvordan får man hjelp?Detfinneshjelp.no er en en onym chattetjeneste

detfinneshjelp.no kan personer over 18 år med en seksuell interesse for barn chatte anonymt med en psykolog.

Har du spørsmål som du ikke fikk svar på? Husk at du stille anonyme spørsmål her på ung.no.

Helsesykepleieren på skolen din har taushetsplikt og har kanskje møtt andre med liknende tanker. Helsesykepleieren kan henvise deg videre hvis du trenger og har lyst til å få behandling.

Ungdommer som blir kåte på barn som er mye yngre enn seg selv kan få hjelp hos Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP).

Åpen

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet


Illustrasjon av vanskelige tanker, forvirring, skam og usikkerhet
KAN FÅ HJELP: Pedofili kan behandles og voksne som har seksuelle tanker om barn kan lære seg å leve med tankene på en sånn måte at de ikke begår overgrep. (Illustrasjon: ung.no)

Åpen

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?