På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)
HJELP: Kanskje har du møtt noen fra BUP som har snakket om psykisk helse på skolen din? BUP driver også forebyggende arbeid, som for eksempel undervisning og veiledning. Foto: Colourbox

Er du rasende eller trist? Føles alt galt? Skulle du ønske du kunne snakke med noen? Eller kanskje er du i tvil om det er noe hjelp i å prate?

Du er ikke alene om å ha det vanskelig og det er mulig å få hjelp.

Hva er BUP?

BUP er forkortelse for Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk og hjelper barn under 18 år med sin psykiske helse. At det er en poliklinikk betyr at du får timeavtaler der, men du er ikke innlagt.

På BUP kan du snakke om alt. Du kan snakke om mobbing, ensomhet, konflikter, problemer hjemme, vanskelige tanker og følelser, vonde opplevelser eller andre ting som er vanskelig i livet.

Du kan ikke ta direkte kontakt med BUP. Du må få en henvisning. Det er et skriv som forklarer hvorfor du trenger hjelp. Det er som regel fastlegen som sender et slikt skriv. Du kan også få hjelp med slik henvisning på helsestasjon for ungdom

Hva skjer på BUP?

Aller først blir de kjent med deg. Da får de en oversikt over situasjonen din, og hvorfor du trenger hjelp. De bruker også spørreskjema og tester.

Deretter blir de sammen med deg, enige om hva dere skal jobbe videre med, og hvordan dere skal gjøre det sammen.

Den vanligste arbeidsmåten i BUP er gjennom samtale. Der snakker dere om det som er vanskelig, men også om mulighetene dine. Noen ganger er foreldre med på samtalen.

Samtaler kan også inneholde øvelser, rollespill, skriving, maling, lek eller tegning. Noen ganger deltar man i gruppe med jevnaldrende.

Noen får tilbud om medisiner i tillegg.

Hvordan vi har det psykisk kan variere

Alle har en psykisk helse. Noen ganger kan den være god. Noen ganger kan den være dårlig.

Det er lurt å ha litt kunnskap om psykisk helse. Da kan du hjelpe både deg selv og andre med å ta godt vare på den, og det er det også lettere å be om hjelp, om man trenger det.

Dine rettigheter

  • BUP er frivillig og gratis.
  • BUP har taushetsplikt. De forteller ikke videre det du eller foreldrene dine sier til dem. Det finnes noen få unntak. BUP forteller mer om dette.
  • Er du fylt 16 år er det vanligvis du som velger om foreldrene dine skal vite om kontakten med BUP.
  • Du har rett til å lese din egen journal (Det BUP skriver om deg). Er du mellom 12 og 16 år vurderer BUP om det er noe i journalen som foreldrene dine ikke skal kunne få innsyn i. Er du over 16 år bestemmer du det selv.
  • Du har rett til å være med på å bestemme hva som skal skje på BUP.
  • Du kan klage hvis du ikke er fornøyd med hjelpen fra BUP. Ta kontakt med BUPs leder. Så kan du klage til Helsetilsynet.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 23.08.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Jente prater med en psykolog (colourbox.com)
HJELP: Kanskje har du møtt noen fra BUP som har snakket om psykisk helse på skolen din? BUP driver også forebyggende arbeid, som for eksempel undervisning og veiledning. Foto: Colourbox

Fakta

På BUP jobber det psykologer, barnepsykiatere, familieterapeuter, kliniske pedagoger, kliniske sosionomer, psykiatriske sykepleiere eller andre yrkesgrupper. Noen ganger jobber flere sammen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Sånn kan fastlegen hjelpe deg

Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Tegning av en gutt som er hos fastlegen sin (illustrasjon: ung.no)

Psykologisk førstehjelp når følelsene er vanskelige

Følelsene påvirker hvordan du tenker og tankene påvirker hvordan du føler. Tankekraften kan hjelpe deg til å få det bedre med følelsene.

Hjelpehånd klar til å fylles ut.
Aktuelt

Å be om unnskyldning

Hvordan kan man få sagt unnskyld på best mulig måte? Her får du tips.


Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Unnskyld på mobil (ung.no)

Angrer du etter ”one-night stand” og tilfeldig sex?

Har du opplevd å ha sex med noen uten at det ble noe mer? Du er ikke alene. Tilfeldig sex, eller "one-night stand", er relativt vanlig.

Jenter sitter i senga og angrer (colourbox.com)

Slik takler du stress

Det er tungt for kroppen å være stressa over lang tid. Derfor er det lurt å lære seg teknikker for å mestre det.

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)