Bruk konfliktrådet - unngå merknad på rullebladet

Har du havna i en konflikt? Konfliktrådet kan hjelpe deg med å finne en løsning - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Overvåkingskamera inne på et shoppingsenter (colourbox.com)
MEGLER: Tatt for å stjele i butikken? Da kan det hende at du kan møte butikken i et konfliktråd og unngå merknader på rullebladet

Hvis du er i en konflikt, kan du få hjelp til å finne en løsning ved å kontakte Konfliktrådet.

Straffbare saker fra politiet som løses i Konfliktrådet fører ikke til registrering på den ordinære politiattesten (rullebladet).

Hvem kan bruke konfliktrådet?

Konfliktrådet er for alle som har en konflikt de ønsker å løse. Eksempler på dette kan være hvis du har begått hærverk, stjålet noe, utøvd vold mot noen, eller hvis du har blitt mobbet eller har mottatt trusler.

Meglere i Konfliktrådet hjelper dere med å løse konflikten ved å la begge parter være med på å finne en løsning og inngå en avtale.

Hva slags avtaler blir inngått?

Som regel er det 3 ulike typer avtaler som kan inngås i megling. Erstatningsavtale, forsoningsavtale og arbeidsavtale. Avtalene kan ha forskjellig innhold fra sak til sak.

Upartiske meglere

Meglerne i konfliktrådet har kompetanse innen konflikthåndtering, men gir ikke juridisk hjelp. I de aller fleste saker som megles, blir partene enige.

Meglere fra konfliktrådet er upartiske, og skal hjelpe deg og den du har en konflikt med, med å komme frem til en løsning som dere begge er enige om.

Eksempler på saker

  • Båtbrann: Gutt lekte med fyrstikker i båthavna og det oppsto brann i en av båtene.

Avtale: Gutten skal gjøre dugnad på havna i til sammen tjue timer.

  • Hærverk på bil: En gutt lagde store riper i bilen til en i nabolaget.

Avtale: Gutten skal erstatte skaden på 5700 kroner ved at han betaler tilbake av konfirmasjonspengene. Gutten ber om unnskyldning for det som skjedde.

  • Mobbing/trusler: En jente ble sterkt plaget av en jevnaldrende gutt som sa stygge ord til henne og sendte trusler via mobiltelefon.

Avtale: Jenta skal få være i fred. Gutten lover at han ikke skal plage jenta mer. De ønsker begge å ha en hyggelig tone seg imellom når de møtes på skolen og i fritiden. Gutten ba om unnskyldning.

  • Tyveri: Tyveri av 4000 kroner ved innbrudd i privathus.

Avtale: Jenta som tok pengene skal betale tilbake gjennom diverse arbeid - blant annet beising av terrassegulv og diverse hagearbeid. Beløpet er utregnet med 100 kroner timen i til sammen 40 timer.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 24.05.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Overvåkingskamera inne på et shoppingsenter (colourbox.com)
MEGLER: Tatt for å stjele i butikken? Da kan det hende at du kan møte butikken i et konfliktråd og unngå merknader på rullebladet

Fakta

KORT FORTALT

  • Konfliktrådet er gratis, frivillig og for alle aldersgrupper
  • Straffbare saker fra politiet som løses i konfliktrådet fører ikke til registrering på den ordinære politiattesten (rullebladet).
  • Du har innflytelse på hva avtalen skal inneholde.
  • Etter at avtalen er fullført, er saken ute av verden.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal følge deg livet ut, og derfor finnes det strenge regler for hvilke opplysninger politiet kan gi om deg til andre.

Jente som tagger. Foto: Unsplash.
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)