Hvis du er i en konflikt, kan du få hjelp til å finne en løsning ved å kontakte Konfliktrådet.

Straffbare saker fra politiet som løses i Konfliktrådet fører ikke til registrering på den ordinære politiattesten (rullebladet).

Hvem kan bruke konfliktrådet?

Konfliktrådet er for alle som har en konflikt de ønsker å løse. Eksempler på dette kan være hvis du har begått hærverk, stjålet noe, utøvd vold mot noen, eller hvis du har blitt mobbet eller har mottatt trusler.

Meglere i Konfliktrådet hjelper dere med å løse konflikten ved å la begge parter være med på å finne en løsning og inngå en avtale.

FAKTA

KORT FORTALT

 • Konfliktrådet er gratis, frivillig og for alle aldersgrupper
 • Straffbare saker fra politiet som løses i konfliktrådet fører ikke til registrering på den ordinære politiattesten (rullebladet).
 • Du har innflytelse på hva avtalen skal inneholde.
 • Etter at avtalen er fullført, er saken ute av verden.

Hva slags avtaler blir inngått?

Som regel er det 3 ulike typer avtaler som kan inngås i megling. Erstatningsavtale, forsoningsavtale og arbeidsavtale. Avtalene kan ha forskjellig innhold fra sak til sak.

 • arrow_drop_down_circle  Erstatningsavtale - Eksempel: Tyveri
  Lea har stjålet på Hennes & Mauritz. Lea forklarer seg om tyveriet. Hun sier det ikke var planlagt og det var veldig dumt. Bente fra Hennes & Mauritz forklarer alvoret i situasjonen og forsikrer seg om at Lea har forstått at hun ikke skal stjele mer.

  Avtalen er at Lea skal betale 250 kroner. Hun skal også skrive en stil om hendelsen og levere dette på Hennes & Mauritz mandag 2.3.

 • arrow_drop_down_circle  Forsoningsavtale - Eksempel: Slosskamp
  Kjetil og Arne har sloss. Kjetil og Arne diskuterer saken. De er enige om at Arne slo først. Kjetil innrømmer at han slo i ansiktet.

  Partene har snakket sammen og mener saken er opp og avgjort. Arne vil ikke ha erstatning for utgiftene til lege. Kjetil ber om unnskyldning for det han gjorde.

 • arrow_drop_down_circle  Arbeidsavtale - Eksempel: Innbrudd
  Ola og Ali har brutt seg inn hos Kari.

  Guttene ber om unnskyldning for det de har gjort. De har blitt enige om at guttene skal jobbe hos Kari for å erstatte de tap som hun har hatt i forbindelse med innbruddet de gjorde.

  Guttene skal jobbe i 2 timer hver dag. Arbeidsoppgavene vil blant annet være bilvask og husrengjøring. Dette skal de gjøre hver for seg, Ola i de to første månedene, og Ali de to neste. Hvis guttene fullfører arbeidet trekker forsikringsselskapet kravet de har mot dem på 8000 kroner.

  Partene har snakket sammen og mener saken er opp og avgjort. Arne vil ikke ha erstatning for utgiftene til lege. Kjetil ber om unnskyldning for det han gjorde.

Upartiske meglere

Meglerne i konfliktrådet har kompetanse innen konflikthåndtering, men gir ikke juridisk hjelp. I de aller fleste saker som megles, blir partene enige.

Meglere fra konfliktrådet er upartiske, og skal hjelpe deg og den du har en konflikt med, med å komme frem til en løsning som dere begge er enige om.

Eksempler på saker

 • Båtbrann: Gutt lekte med fyrstikker i båthavna og det oppsto brann i en av båtene.

  Avtale: Gutten skal gjøre dugnad på havna i til sammen tjue timer.

 • Hærverk på bil: En gutt lagde store riper i bilen til en i nabolaget.

  Avtale: Gutten skal erstatte skaden på 5700 kroner ved at han betaler tilbake av konfirmasjonspengene. Gutten ber om unnskyldning for det som skjedde.

 • Mobbing/trusler: En jente ble sterkt plaget av en jevnaldrende gutt som sa stygge ord til henne og sendte trusler via mobiltelefon.

  Avtale: Jenta skal få være i fred. Gutten lover at han ikke skal plage jenta mer. De ønsker begge å ha en hyggelig tone seg imellom når de møtes på skolen og i fritiden. Gutten ba om unnskyldning.

 • Tyveri: Tyveri av 4000 kroner ved innbrudd i privathus.

  Avtale: Jenta som tok pengene skal betale tilbake gjennom diverse arbeid - blant annet beising av terrassegulv og diverse hagearbeid. Beløpet er utregnet med 100 kroner timen i til sammen 40 timer.

 •