Bruk konfliktrådet - unngå merknad på rullebladet

Har du havna i en konflikt? Konfliktrådet kan hjelpe deg med å finne en løsning - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Overvåkingskamera inne på et shoppingsenter (colourbox.com)
MEGLER: Tatt for å stjele i butikken? Da kan det hende at du kan møte butikken i et konfliktråd og unngå merknader på rullebladet

Hvis du er i en konflikt, kan du få hjelp til å finne en løsning ved å kontakte Konfliktrådet.

Straffbare saker fra politiet som løses i Konfliktrådet fører ikke til registrering på den ordinære politiattesten (rullebladet).

Hvem kan bruke konfliktrådet?

Konfliktrådet er for alle som har en konflikt de ønsker å løse. Eksempler på dette kan være hvis du har begått hærverk, stjålet noe, utøvd vold mot noen, eller hvis du har blitt mobbet eller har mottatt trusler.

Meglere i Konfliktrådet hjelper dere med å løse konflikten ved å la begge parter være med på å finne en løsning og inngå en avtale.

Hva slags avtaler blir inngått?

Som regel er det 3 ulike typer avtaler som kan inngås i megling. Erstatningsavtale, forsoningsavtale og arbeidsavtale. Avtalene kan ha forskjellig innhold fra sak til sak.

Upartiske meglere

Meglerne i konfliktrådet har kompetanse innen konflikthåndtering, men gir ikke juridisk hjelp. I de aller fleste saker som megles, blir partene enige.

Meglere fra konfliktrådet er upartiske, og skal hjelpe deg og den du har en konflikt med, med å komme frem til en løsning som dere begge er enige om.

Eksempler på saker

  • Båtbrann: Gutt lekte med fyrstikker i båthavna og det oppsto brann i en av båtene.

Avtale: Gutten skal gjøre dugnad på havna i til sammen tjue timer.

  • Hærverk på bil: En gutt lagde store riper i bilen til en i nabolaget.

Avtale: Gutten skal erstatte skaden på 5700 kroner ved at han betaler tilbake av konfirmasjonspengene. Gutten ber om unnskyldning for det som skjedde.

  • Mobbing/trusler: En jente ble sterkt plaget av en jevnaldrende gutt som sa stygge ord til henne og sendte trusler via mobiltelefon.

Avtale: Jenta skal få være i fred. Gutten lover at han ikke skal plage jenta mer. De ønsker begge å ha en hyggelig tone seg imellom når de møtes på skolen og i fritiden. Gutten ba om unnskyldning.

  • Tyveri: Tyveri av 4000 kroner ved innbrudd i privathus.

Avtale: Jenta som tok pengene skal betale tilbake gjennom diverse arbeid - blant annet beising av terrassegulv og diverse hagearbeid. Beløpet er utregnet med 100 kroner timen i til sammen 40 timer.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 24.05.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Overvåkingskamera inne på et shoppingsenter (colourbox.com)
MEGLER: Tatt for å stjele i butikken? Da kan det hende at du kan møte butikken i et konfliktråd og unngå merknader på rullebladet

Fakta

KORT FORTALT

  • Konfliktrådet er gratis, frivillig og for alle aldersgrupper
  • Straffbare saker fra politiet som løses i konfliktrådet fører ikke til registrering på den ordinære politiattesten (rullebladet).
  • Du har innflytelse på hva avtalen skal inneholde.
  • Etter at avtalen er fullført, er saken ute av verden.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal følge deg livet ut, og derfor finnes det strenge regler for hvilke opplysninger politiet kan gi om deg til andre.

Jente som tagger. Foto: Unsplash.
Aktuelt

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

LAG EN PLAN: Tegn med grønn farge de dagene du klarer målet ditt. På den måten kan du se at du blir litt flinkere hver dag/uke. Foto: Estée Janssens/Unsplash

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Finn ut hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg, utveksling, læreplass og ungdomsrett.

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Promping, rumling og luft i magen

De fleste opplever ulike former for plager i magen og fordøyelsen i blant. Men hva skyldes det egentlig, hva er normalt og hva kan du gjøre med det?