Ikke la deg lure av slankemidler

Dropp slankemidler som lover deg raske resultater.

Hånd som velger mellom epler og piller.
STYR UNNA: Vi har ennå til gode å se dokumentasjon på at slankemidler virker. Foto: Colourbox

Det kan være vanskelig å gå ned i vekt, og det er derfor lett å la seg friste av ulike slankeprodukter.

Dersom noe virker for godt til å være sant, så er det som regel nettopp det. Om du blir tilbudt slankemidler er det god grunn til å være skeptisk og takke nei.

Useriøs reklame

Slankemidler blir ofte markedsført som at de øker forbrenningen, senker appetitten eller gir økt følelse av metthet.

Ofte er det bilder av personer som har gått ned i vekt og kanskje er det også et bilde av en lege eller en kjent person i reklamen eller på pakningen.

Det er også vanlig at de lokker med premier eller bonus om du kjøper produktet.

Forhåndskontrollerte og godkjente medikamenter

Legemidler er forhåndskontrollerte og godkjente. Det finnes noen få legemidler som kan brukes for å få hjelp til å gå ned i vekt.

Disse må man ha resept for å få. De brukes bare når helsepersonell har gjort nøye undersøkelser og vurderinger. Det er nemlig ikke alle som får riktig effekt av å ta disse medisinene.

Kosttilskudd til vektreduksjon

Kosttilskudd er derimot ikke forhåndskontrollert og godkjent. De som selger kosttilskudd har selv ansvar for at produktet ikke inneholder helsefarlige ingredienser og blir markedsført med lovlige påstander.

Ofte lover produsenten at kosttilskuddet er naturlig og ufarlig. Men ved flere tilfeller har det vist seg at de inneholder legemidler uten at dette står på pakningen.

Slankemidler er en produktkategori som har vist seg å være særlig utsatt for slike ulovlige tilsetninger.

Handle slankemidler eller kosttilskudd på nett

Mattilsynet har tilsyn på kosttilskudd og helsekostpreparater som selges i helsekostbutikker. De har derimot liten mulighet til å kontrollere det som blir solgt på internett. Særlig fra utenlandske nettsider.

Det finnes en risiko for at kosttilskudd inneholder dopingmidler eller narkotiske stoffer. Du kan altså gjøre noe ulovlig hvis du bestiller slike produkter.

Skrevet av Ernæringsfysiologen, ung.no

Sist oppdatert: 05.10.2020

Offentleg og kvalitetssikra
Hånd som velger mellom epler og piller.
STYR UNNA: Vi har ennå til gode å se dokumentasjon på at slankemidler virker. Foto: Colourbox
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvordan kan jeg gå ned i vekt?

Er du overvektig og har behov for å gå ned i vekt? Det viktigste er å ta alle de små stegene mot en sunnere livsstil. Her er noen tips og råd.

VÆR GREI MED DEG SELV: Mange tror de er overvektige uten at de er det. Snakk med helsesykepleier om du er usikker. Foto: Colourbox

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

GODT: Et sunt og variert kosthold gir deg de næringsstoffene kroppen trenger og får deg til å føle deg bra. Foto: Colourbox
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente