Hva skjer ved gynekologisk undersøkelse?

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Hvordan foregår undersøkelsen? Når bør man ta den? Gjør det vondt? I denne artikkelen får du svar.

Sist oppdatert: 07.03.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

Gynekologstol
SPESIALSTOL: Når du kommer inn hos legen, kler du av deg nedentil, og legger deg i stolen med beina på beinholderne. Det hele er over på noen få minutter. Foto: Colourbox.

En gynekologisk undersøkelse er en undersøkelse av de kvinnelige kjønnsorganene. Det er en lege som gjør undersøkelsen, og den betegnes ofte med forkortelsen GU.

Hvor kan jeg ta en underlivssjekk?

Du kan gjøre det hos fastlegen din, eller hos en annen lege dersom du heller ønsker det. Snakk med helsesykepleier på skolen om hvor du kan henvende deg.

Helsestasjoner for ungdom er også et godt alternativ for deg som er under 20 år. Fordelen med å gå til helsestasjonen er at tjenestene er gratis. I tillegg er de som jobber der vant til at det er første gang for mange, og er opptatt av at du skal føle deg trygg. Les mer om Helsestasjon for ungdom her.

Når bør man ta underlivssjekk?

Det kan være mange grunner til å ta seg en underlivssjekk hos legen.

  • Kanskje er det noe du lurer på, eller bare forsikre deg om at alt er ok.
  • Hvis du har smerter eller plager i underlivet bør du ta en sjekk snarest.
  • Du trenger ikke GU for å begynne på p-piller.
  • For voksne kvinner over 25 år er det anbefalt at man tar en kreftprøve fra livmorhalsen hvert tredje år.

Det er lurt å gå til underslivssjekk når man ikke har menstruasjon. Det er mest av praktiske årsaker, mange prøver kan ikke tas ved blødninger.

Hva gjør man når man kommer til legen?

Først prater man litt med legen. Legen spør gjerne om din menstruasjon og hvilke plager du eventuelt har.

Så ber legen om at du tar av deg klærne nedentil. Du kan beholde sokker og genser på. Det kan føles enklere om du for eksempel har skjørt på deg, da føler du deg mindre naken.

Mange synes det er litt flaut å være naken nedentil foran en fremmed. Det kan hjelpe å tenke på at for legen er dette dagligdags og ikke noe rart. For ham eller henne er det like vanlig å kikke noen i underlivet som i halsen.

Hvordan foregår selve undersøkelsen?

Undersøkelsen foregår i en gynekologisk stol, der man ligger i stolen med bena i to benholdere. Legen bruker alltid hansker. De fleste leger forklarer hele tiden hva de gjør sånn at du skal føle deg trygg.

Selve undersøkelsen tar vanligvis ikke mer enn et par minutter. Først kikker legen om slimhinnene ser friske ut og om det er tegn til irritasjon eller infeksjon.

Deretter fører legen et spekel forsiktig inn i skjeden. Spekel er et instrument som utvider skjedegangen slik at både skjedeveggen og livmortappen blir synlige for legen. Dette kan føles litt kaldt og rart, men skal ikke gjøre vondt. Legen tar på en glidegel på spekelet før bruk, slik at det skal gli inn lettere.

Etter å ha fjernet spekelet, fører legen to fingre inn i skjedeåpningen og legger en hånd på magen for å kjenne på de indre kjønnsorganene: livmor, eggledere og eggstokker.

Hvilke prøver tar legen?

Hvilke prøver som tas varierer. Det er legen som bestemmer hvilke som er nødvendig å ta. Hvis du vil bli sjekket for kjønnssykdommer, tar legen en vattpinne inn i skjeden for å ta ut litt utflod. Du får ikke vite der og da om du har noen kjønnssykdom. Prøvene som tas må sendes inn til analyse ved et laboratorium, og det tar gjerne 1–2 uker før svarene kommer tilbake til legekontoret.

Legen kan også se på sekret fra skjeden i mikroskop for å se etter infeksjon. Hvis du ikke har hatt samleie behøver du ikke å ta prøver for kjønnssykdommer.

Gjør det vondt?

Underlivsundersøkelser gjør som regel ikke vondt. Det er i verste fall litt ubehagelig. Slapper man av og ikke spenner seg er det vanligvis smertefritt.

Er man veldig anspent går det an å be om pauser eller si fra at det er ubehagelig. Det er viktig å prøve så godt man kan å slappe av. Den kan bli litt mer ubehagelig om du er veldig anspent, men heller ikke da gjør det skikkelig vondt.

Hele undersøkelsen er over på under 5 minutter.

Kan man ta en sjekk hvis man er jomfru?

Ja, det kan man. Men da er det lurt å si fra om det til legen, slik at hun kan være ekstra forsiktig.

Trenger man si fra til foreldre?

Du trenger ikke si det til foreldrene dine om du ikke har lyst. Legen har taushetsplikt, og kan derfor ikke fortelle til andre at du har vært til GU eller si noe videre om det dere har pratet om.

Gode råd

  • Ta gjerne med en venninne eller venn.
  • Øv deg på å slappe av i underlivet på forhånd.
  • Pust dypt med magen under undersøkelsen.
  • Snakk med legen og si fra dersom du føler ubehag.

Fakta

Det er anbefalt å ta gynekologisk undersøkelse hvert tredje år fra du er 25 år. Det er ikke nødvendig å ta det før, med mindre du har plager eller mistenker en infeksjon.

Gynekologstol
SPESIALSTOL: Når du kommer inn hos legen, kler du av deg nedentil, og legger deg i stolen med beina på beinholderne. Det hele er over på noen få minutter. Foto: Colourbox.

Fakta

Det er anbefalt å ta gynekologisk undersøkelse hvert tredje år fra du er 25 år. Det er ikke nødvendig å ta det før, med mindre du har plager eller mistenker en infeksjon.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?