Er du bekymret for klimaet?
Får du vonde følelser når du tenker på klimaproblematikken verden står overfor i dag? Det er helt normalt. Vi har gode tips mot «klimaangst».
Under finner du gode tips til hva du kan gjøre hvis du er redd for hva som skjer med klimaet og ikke klarer å legge bort tankene.
Møt andre som ønsker å gjøre noe med det
Et godt tips er å snu det ubehagelige til noe meningsfullt. Det kan for eksempel være å bli aktiv i en organisasjon eller gruppe som jobber mot et mer miljøvennlig samfunn. Jobber du i et fellesskap mot et felles mål, vil det skape en følelse av mening og sosial tilhørighet. Det i seg selv vil hjelpe mot de vonde følelsene.
I tillegg vil du møte andre som har samme interesser som deg selv. Det gjør det lettere å dele og snakke om de tankene og følelsene du har.
Tenk på alt som gjøres allerede for å redde klimaet
Forsøk å fokusere på alle de som faktisk jobber for en mer miljøvennlig verden. Det er veldig mange i verden som bryr seg om og jobber med klimaproblematikken hver eneste dag.
Forskningen viser dessuten at kun 3,5% av befolkningen i et land behøver å engasjere seg og protestere for at politiske endring skal skje.
Framtidig jobb?
Se på det å engasjere seg for klimaet som en mulighet til en jobbkarriere. Å finne en jobb som du brenner for og som oppleves meningsfylt og engasjerende, er viktig for god psykisk helse. Hvis du er klima- og miljøengasjert finnes det en rekke muligheter for spennende og meningsfulle jobber.
Bruk tid ute i naturen
Forskning viser at det å være ute i naturen hjelper mot vonde følelser. Spesielt følelser knyttet til klimaproblematikken. Trekk inn frisk luft, vær aktiv og vær oppmerksom på det rike plante- og dyrelivet rundt deg.
Fire tips som kan hjelpe mot klimaangst:
1. Bli med i en miljøorganisjasjon og treff andre som er opptatt av klima
2. Tenk på alle som jobber for et bedre klima rundt omkring i verden
3. Kan engasjementet ditt bli til en jobb for deg?
4. Kom deg ut i naturen selv - det hjelper mot vonde følelser
Hvis følelsene blir for sterke
For noen kan bekymringene ta overhånd og gjør at de ikke fungerer i hverdagen. Vanskelige følelser kan bli enda verre hvis du bærer på de alene - det kan føles ensomt og overveldende. Da vil det være viktig å snakke med noen. Det kan for eksempel være foreldrene dine, en god venn, en lærer, helsesykepleier eller fastlegen din. Les mer om det i artikkelen vår "Hvorfor hjelper det å snakke med noen".
Sist oppdatert: 13.05.2020
Kilder: BBC future og Ro, C. (2019): "The harm from worrying about climate change".
