Får du vonde følelser når du tenker på miljøet og på klimaproblematikken verden står overfor i dag? Vi har gode tips ved «klimaangst».

ANGST: Har du "klimaangst" og redd for hva som skjer med miljøet? Vi har noen tips som kan hjelpe deg. Foto: Joshua Reddekopp/Unsplash

Det er nok ganske vanlig å bekymre seg litt. Men mye bekymring kan være veldig slitsomt. Å gå med bekymringene alene er ingen god ide.

Under finner du gode tips til hva du kan gjøre hvis du er redd for hva som skjer med klimaet og ikke klarer å legge bort tankene.

Møt andre som ønsker å gjøre noe

Et godt tips er å snu det ubehagelige til noe meningsfullt. Det kan for eksempel være å bli aktiv i en organisasjon eller gruppe som jobber mot et mer miljøvennlig samfunn. Jobber du i et fellesskap mot et felles mål, vil det skape en følelse av mening og sosial tilhørighet. Det i seg selv vil hjelpe mot de vonde følelsene.

I tillegg vil du møte andre som har samme interesser som deg selv. Det gjør det lettere å dele og snakke om de tankene og følelsene du har. Sammen kan dere også fokusere hva kan gjøres og jobbe samme om det.

Tenk på alt som gjøres allerede

Forsøk å fokusere på alle de som faktisk jobber for en mer miljøvennlig verden. Det er veldig mange i verden som bryr seg om- og jobber med klimaproblematikken hver eneste dag.

Forskningen viser dessuten at kun 3,5% av befolkningen i et land behøver å engasjere seg og protestere for at politiske endring skal skje.

Ditt engasjement og det du gjør er av betydning.

Framtidig jobb?

Hvis du er klima- og miljøengasjert finnes det en rekke muligheter for spennende og meningsfulle jobber.

Kanskje kan du se på det å engasjere seg for klimaet som en mulighet til en jobbkarriere? Å finne en jobb som du brenner for og som oppleves meningsfylt og engasjerende, er viktig for å ha det bra.

Bruk tid ute i naturen

Forskning viser at det å være ute i naturen hjelper mot vonde følelser. Spesielt følelser knyttet til klimaproblematikken. Trekk inn frisk luft, vær aktiv og vær oppmerksom på det rike plante- og dyrelivet rundt deg.

Hvis følelsene blir for sterke

For noen kan bekymringene ta overhånd og gjør at de ikke fungerer i hverdagen. Vanskelige følelser kan bli enda verre hvis du bærer på dem alene - det kan føles ensomt og overveldende.

Da vil det være viktig å snakke med noen. Det kan for eksempel være foreldrene dine, en god venn, en lærer, helsesykepleier eller fastlegen din.

Skrevet av Mette Espe Myrmæl, høyskolelektor i psykologi, i samarbeid med redaksjonen i ung.no

Sist oppdatert: 18.08.2021

Kilder:

BBC future og Ro, C. (2019): "The harm from worrying about climate change".

Offentlig og kvalitetssikret
ANGST: Har du "klimaangst" og redd for hva som skjer med miljøet? Vi har noen tips som kan hjelpe deg. Foto: Joshua Reddekopp/Unsplash

Fakta

Fire tips som kan hjelpe mot klimaangst:

1. Bli med i en miljøorganisjasjon og treff andre som er opptatt av klima

2. Tenk på alle som jobber for et bedre klima rundt omkring i verden

3. Kan engasjementet ditt bli til en jobb for deg?

4. Kom deg ut i naturen selv - det hjelper mot vonde følelser

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Har du slitsomme tanker, grubling og tankekjør?

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Her får du råd som kan hjelpe.

Enkle tips som er bra for klimaet

Hva kan du gjøre for å være mer miljøvennlig? Vær miljøbevisst og bryt en uvane - det er lettere enn du tror.

Pant på flasker (colourbox.com)

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Jente som holder megafon og plakat. Foto: Colourbox.

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?

Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox