Hvordan få slutt på baksnakkingen?

Baksnakking er et vanlig problem. Det kan oppfattes som uskyldig, men være veldig ødeleggende og føre til dårlig miljø i klassen eller vennegjengen. Ungdomsjournalist Julie forklarer hvorfor.

Sist oppdatert: 18.04.2021 Av: ungdomsjournalist Julie, i samarbeid med redaksjonen, ung.no

To jenter hvisker til hverandre og ler
SMITSOMT? Baksnakking er smittsomt. Vær den som ikke gidder å lytte til eller spre videre rykter og usannheter. Foto: Colourbox.

Baksnakking kan føre til at du sårer noen mer enn hva du er klar over.

Selv om du kanskje tenker at det er uskyldig prat mellom deg og vennene dine, så er det ikke sikkert det oppfattes slik av andre.

Baksnakker du andre?

Først og fremst; tenk litt på hvordan du hadde følt deg om du ble baksnakket selv.

Det er ikke vanskelig å forstå at dette kan være trist for den som blir utsatt for baksnakkingen. Det kan også være lurt å tenke over hvordan andre kan oppfatte deg om du ofte baksnakker andre.

Behovet for å snakke ned andre handler ofte om dårlig selvtillit hos den som baksnakker.

En person som liker seg selv og behandler seg selv med respekt, sørger også for å behandle andre mennesker på samme måte. Tenk over hvem du vil være.

Hva kan du gjøre for å unngå å baksnakke?

  • Tenk på den du baksnakker og prøv å finne noen positive ting med vedkommende. Det hjelper å ha fokus på det positive og det er ofte slik at du blir i bedre humør av dette selv også.
  • Prøv å være bevisst på å ikke henge deg på når andre begynner å baksnakke. Ved å være oppmerksom på at baksnakking er smittsomt, kan det bli enklere å ikke henge seg på når det først skjer.
  • Ta en prat med noen av vennene dine om baksnakkingen. Kanskje kan dere jobbe sammen for å få en slutt på baksnakkingen i klassen eller vennegjengen.
  • Prøv å bytte ut baksnakkingen med å si positive ting til hverandre. Gi komplimenter til de som er til stede. Dette også gir dere mer positiv energi, og antagelig vil dere føle dere mye bedre selv.

Opplever du at vennene din baksnakker andre?

Kanskje du er flink til å ikke henge deg på, men fortsatt hører at vennene dine baksnakker. Kanskje snakker de til og med om en venn som ikke er tilstede?

Det er ikke ditt ansvar alene å stoppe baksnakkingen, men du kan hjelpe til på flere måter.

Om noen velger å snakke stygt om andre som ikke er til stede, prøv og si ifra på en ordentlig og rolig måte.

Du kan si at du ikke har lyst til å høre på at de snakker om andre, med mindre de har noe positivt å si.

Si at du syntes det er hyggeligere og snakke om andre ting, at du blir i dårlig humør av å høre på baksnakkingen.

Som nevnt over kan det også være en god idé og ta en prat om hva dere synes om baksnakking. Kanskje tenker de seg om en ekstra gang, og ønsker å hjelpe til for å få en slutt på problemet.

Blir du baksnakket?

Det er aldri en god følelse at noen du snakker stygt om deg bak ryggen din.

Er det venner av deg som baksnakker deg? Hvem har fortalt deg om baksnakkingen? Kan du stole på at det stemmer?

Ta opp problemet direkte med vennene dine. Forklar de på en ordentlig måte hva du har hørt, og forklar at det sårer følelsene dine.

Si gjerne at du ikke er ute etter å starte en krangel, men at om det er noe de ønsker å si om deg, så ønsker du heller at de skal ta opp problemene direkte med deg.

Kanskje viser det seg også at informasjonen du hadde ikke stemte? Ta en prat, og finne ut av om dere kan løse dette på en god måte!

Hold avstand til de som sårer deg

Fortsetter baksnakkingen over en periode? Blir den verre? Noen ganger er det best å holde litt avstand til de som sårer deg.

Det er ikke nødvendig å la hverdagen bli ødelagt av noen som gang på gang behandler deg stygt. Hev deg over de som er kjipe mot deg.

Det kan være enklere sagt en gjort, men prøv heller å pleie forhold med venner som behandler deg bra, eller prøv og stift nye bekjentskap.

Har baksnakking gått så langt som at noe sprer stygge rykter om deg, og at flere går i mot deg. Dette er en vond situasjon. Det som kan hjelpe er å ha noen å snakke med.

Om du ikke ønsker å ta opp dette med foreldrene dine kan det kanskje hjelpe å snakke med helsesykepleier ved skolen, eller en lærer du stoler på?

Stengt

MobbingVennskapSkolehverdagLikestilling og diskriminering
To jenter hvisker til hverandre og ler
SMITSOMT? Baksnakking er smittsomt. Vær den som ikke gidder å lytte til eller spre videre rykter og usannheter. Foto: Colourbox.

Stengt

MobbingVennskapSkolehverdagLikestilling og diskriminering

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?