Hvem bestemmer over pengene dine?

Er det du eller foreldrene dine som bestemmer over konfirmasjonspengene? Og hva kan du gjøre for å unngå krangling om penger? Her får du noen gode råd.

Sist oppdatert: 24.11.2022 Av: Redaksjonen, ung.no i samarbeid med jurist

Pengesedler, 200-lapper (Foto: Colourbox.com)
UENIGE? Hvis foreldrene dine er trygge på at du klarer å ta ansvar, vil de kanskje la deg bestemme mer over pengene dine. Prøv å tenke på hvordan du kan vise dem at du er ansvarlig. (Foto: Colourbox.com)

Når du får tilgang på egne penger gjennom en deltidsjobb, konfirmasjonspenger eller gaver til jul og bursdag, kan det fort oppstå diskusjoner med foreldre eller verge om hva pengene skal brukes på.

Kanskje ønsker du deg en ny mobil, mens foreldrene dine synes at du bør bruke dem på å ta lappen? Hvem bestemmer egentlig over penger du har fått eller tjent?

Hvis du er under 15 år: Foreldrene dine bestemmer

Er du yngre enn 15 år gammel, er det foreldrene dine eller vergen din som til syvende og sist bestemmer over pengene dine.

Dette gjelder selv om du har tjent pengene selv, gjennom småjobber eller annet arbeid.

Foreldrene dine kan likevel gi deg lov til å bestemme over pengene dine selv.

Fra du er tolv år gammel, skal også foreldre eller verge høre din mening før de tar avgjørelser som gjelder deg.

Hvis du er mellom 15 og 17 år: Du bestemmer, men …

I utgangspunktet har ungdom over 15 år rett til å bestemme selv (ha råderett) over penger de har tjent, eller penger de har fått til egen rådighet.

Dette kan også inkludere pengegaver.

Selv om det i utgangspunktet er slik at du bestemmer over dine penger etter at du har fylt 15 år, finnes det noen unntak:

Er det du vil bruke pengene på til skade for deg selv?

Det første viktige unntaket er at foreldrene eller vergen din kan nekte deg å bruke pengene dine hvis du har tenkt å bruke dem på noe som er klart til skade for deg selv.

Dette gjelder også penger du har tjent, for eksempel gjennom en deltidsjobb.

De kan bare nekte deg å bruke pengene hvis det er helt klart at det er til ditt eget beste.

Den som ga deg pengene bestemmer

Det andre viktige unntaket gjelder penger du har fått i arv eller gave – typisk pengegaver til konfirmasjon eller bursdag.

Her er det viktig hva den som har gitt gaven (giveren) har ønsket og ment.

Regelen er at du bare får råderett over disse pengene hvis den som ga dem til deg har bestemt det.

Et eksempel på dette er hvis den du får pengene av, skriver i konfirmasjonskortet at «disse pengene skal du få bruke på akkurat det du vil».

Her har giveren sagt at du skal få bestemme hvordan pengene skal brukes.

Hvis giveren ikke har sagt at du skal få bestemme over pengegaven, og det er vanskelig å finne ut av hva han/hun har ment, er utgangspunktet det motsatte – nemlig at du ikke fritt får bestemme hvordan disse pengene skal brukes.

Dette gjelder særlig større pengegaver.

Men, husk at foreldrene dine eller vergen din likevel kan velge å gi deg lov til å bestemme over pengene.

Foreldre kan ikke bruke pengene på seg selv

Det er viktig å understreke at det fremdeles er dine penger, selv om du ikke får lov til å bestemme fritt hva de skal brukes til.

Det betyr blant annet at foreldrene dine ikke kan bruke disse pengene til seg selv eller andre personer.

Etter at du har fylt 18 år, er utgangspunktet at har du full råderett (rett til å bestemme) over egne penger.

Hva kan dere gjøre for å bli enige?

Hvis du vil snakke med foreldrene dine eller vergen din om penger, er det lurt å gjøre det når dere er venner, og når det er rolig rundt dere. Det er nemlig lettere å både snakke og lytte til hverandre når man ikke er midt i en krangel om penger fra før av.

De fleste foreldre vil la ungdommene sine bestemme mer over penger hvis de er trygge på at ungdommen klarer å ta ansvar.

Tenk derfor etter hvordan du kan vise foreldrene dine eller vergen din at du er ansvarlig.

Du kan for eksempel vise at du er villig til å jobbe for å tjene penger ved å tilby å gjøre tjenester hjemme, eller ved å skaffe deg en ekstrajobb. Du kan også vise at du klarer å spare penger og at du tar godt vare på tingene du allerede eier.

Lytt også til rådene foreldrene dine eller vergen din kommer med, og ta dem med i vurderingen før du bestemmer deg for å bruke penger på det du har mest lyst på.

De har jo en del erfaring med penger, så kanskje har de noen innspill til deg som er lure å ta med?

Pengesedler, 200-lapper (Foto: Colourbox.com)
UENIGE? Hvis foreldrene dine er trygge på at du klarer å ta ansvar, vil de kanskje la deg bestemme mer over pengene dine. Prøv å tenke på hvordan du kan vise dem at du er ansvarlig. (Foto: Colourbox.com)
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Økonomien din

Les mer

Familie

Les mer