Hvem bestemmer over pengene dine?

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Penger til konfirmasjonen (ung.no)
PENGEGAVER: Mindreårige som har fylt 15 år kan bestemme over penger de har tjent ved eget arbeid, men det er ikke sikkert at du kan bestemme selv hva store pengegaver skal brukes på.

I ungdomsårene er det mange som tar seg en deltidsjobb, konfirmerer seg eller får større pengesummer i bursdags- og julegaver.

Det kan være veldig mye du har lyst til å bruke penger på når du får slike store pengesummer, men foreldre kan ofte sette en stopper for disse drømmene.

Du ønsker deg kanskje en pc, en mobil, et kamera eller lignende, mens foreldrene dine synes at du bør sette pengene inn på sparekonto eller bruke dem på å ta lappen. Kjenner du deg igjen?

Du bestemmer, men...

Ifølge Vergemålsloven § 12 råder en mindreårig selv over midler som han eller hun har tjent ved eget arbeid eller virksomhet etter fylte 15 år. Dette gjelder også midler som vergen eller andre har latt den mindreårige få til egen rådighet.

Selv om det i utgangspunktet er sånn at du bestemmer over dine penger etter at du har fylt 15 år, finnes det noen unntak. Foreldrene dine, eller vergene dine, har rett til å nekte deg å bruke pengene hvis du for eksempel har tenkt til å bruke dem på noe som er klart til skade for deg selv.

Det er også uklare grenser for akkurat hva som ligger i «egen rådighet». Ved pengegaver, som ved for eksempel konfirmasjon, må det vurderes konkret om gaven er ment å være til egen rådighet, eller om midlene inntil videre skal forvaltes på den mindreårige sine vegne. I juridisk teori er det antatt at den mindreårige som utgangspunkt ikke kan råde over større pengegaver gitt til konfirmasjonen, hvis ikke annet er uttrykkelig bestemt.

Velmenende råd

Det kan også være greit å huske på at foreldre stort sett gir velmenende råd fordi de mener at noe er til det beste. De har alle vært både 15, 18 og 25 år, og har en del erfaring du antakelig ikke har ennå. Forsøk derfor å høre på hva foreldrene dine har å si, og ta det med i vurderingen før du bestemmer deg for å bruke masse penger på det ene eller det andre.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 02.01.2019

Kilder:

Lovdata

Offentlig og kvalitetssikret
Penger til konfirmasjonen (ung.no)
PENGEGAVER: Mindreårige som har fylt 15 år kan bestemme over penger de har tjent ved eget arbeid, men det er ikke sikkert at du kan bestemme selv hva store pengegaver skal brukes på.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Under 18 og på jakt etter jobb?

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Beiser en benk (colourbox.com)

Tjen penger på småjobber

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.

Småjobber (colourbox.com)
Aktuelt

Nudes av meg er delt, hva gjør jeg?

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet intime bilder eller videoer av deg som er blitt delt.

Jente som ser bekymringsfullt på telefonen sin.

Lukt fra underlivet

Alle, både gutter og jenter, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen er fullstendig luktfri, men det skal ikke lukte vondt.

Undertøy til tørk (colourbox.com)

Hva er informasjonskapsler (cookies)?

Hva brukes de til, er de farlige og hvordan kan du slette dem?

Illustrasjon av en cookie som ligger på et tastatur.