Spørsmål og svar

Hvor lang tid tar det å få sixpack?

Jente, 14

Hei, jeg er en jente på 14 år. Jeg bare lurte på hvor lang tid det tar å få pack. Jeg har litt fra før av, men fettet mitt skjuler det. Hva burde jeg spise og ikke spise? Jeg lurte også på om jeg er overvektig? Jeg er 170cm høy og veier 63 kg.

Svar

Hei!

Først og fremst så kan jeg si at du er ikke overvektig. Det er helt normalt å ha fett på kroppen, også på magen. Jenter får mer fett når de kommer i puberteten, og dette legger seg gjerne på mage, bryst, hofte, rumpe og lår. Å ha sixpack som tenåring er ikke normalen. Hvis man har veldig lite fett på kroppen, så vises magemusklene, og hvis man i tillegg trener mye mage så kan man få ganske tydelige muskler. Men en person som ikke er veldig tynn vil ikke få synlige magemuskler selv om man trener mye mage.

Det er ikke noe mål å få sixpack, fordi det krever at man går så mye ned i vekt at det ikke vil være bra for helsa di. Du kan heller ikke bestemme hvor fett skal fjernes fra kroppen, så man risikerer å miste mye fett fra andre steder på kroppen hvor man trenger det.

Jeg håper derfor du vil legge fra deg tanken om å få sixpack. Du har en helt normal vekt, og burde heller trene for å ha sunn helse og en frisk kropp. 

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Se gjerne på artiklene jeg legger ved under svaret også.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 28.1.2020

Oppdatert: 28.1.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål