Er det farlig eller usunt å spise den samme middagen én gang hver uke?
Gutt, 18
Hei, hvis man spiser feks Findus pasta bolgonese 1 gang i uka, er det farlig eller usunt fordi man har det 1 gang i uka å det er samme type mat?
Svar
Hei!
Vi anbefaler at man spiser 4-6 måltider om dagen. La oss si at du spiser 5 måltider om dagen (inkludert mellommåltid). Totalt på én uke blir det 5 x 7 = 35 måltider. Vi anbefaler å ha et variert kosthold. Hvis 1 av 35 måltider i uka består av pasta bolognese, så synes ikke jeg at det blir for mye av den samme maten. Enig?
Pasta bolognese er hvit pasta med kjøtt, uten noe særlig grønnsaker (utenom tomat i tomatsausen). Det er viktig å ha litt grønnsaker til middagen, så det er eventuelt noe å tenke på. Du kan for eksempel tilsette raspet gulrot, eller bare spise en gulrot ved siden av. Det er også fint å lage pasta bolognese selv, der du bruker mye løk, hvitløk, ferske tomater, selleri og gulrot. Til hverdags er det best å bruke fullkornspasta, og husk at magert kjøtt er det vi anbefaler (for eksempel karbonadedeig over vanlig kjøttdeig).
Men i forhold til det konkrete du spør om, så er det helt greit å spise den samme middagen fast én dag i uka, man kan fortsatt ha et variert kosthold.
Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 27.1.2020
Oppdatert: 27.1.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål