Spørsmål og svar

Er dette normalt å spise? Klarer ikke tanken på å spise mer!

Jente, 15

Hei. Jeg vil høre om dette er normalt å spise. Jeg spiser 3 knekkebrød med skinkeost med er glass iste. Til lunsj 175g youghurt med litt rosiner eller en Riskake. Til middag eks fire fiskepinner og vet ikke vanlig porsjon med sånne potetbåter. Til kveldsmat en Riskake og et glass med bulijong. Mamma synest dette er for lite. Siden jeg går på mølla på høyeste stigning i 50 min 3 ganger i uka, prøver PG trene styrke. Ellers til vanlig går jeg til trenigssenteret. Jeg bare har ikke samvittighet til å spise mer. Får allerde dårlig samvittighet av å spise kveldsmaten jeg spise nå. Jeg regner kalorier i det meste nå. Nå som vi er så mye hjemme tenker jrg enda mer på inntak av mat, hvor mye det veier og kalorier. Når vi har skole kan jeg glemme det litt. Skal ha tlf samtale mee bup snart og mamma har tatt opp dette med maten. Jrg bare klarer ikke tanken på hvis de mener jeg må spise mer. Får allerede dårlig samvittighet sv det jeg spiser nå. Føler for å trene det av mer

Svar

Hei!

Du spør oss om det du spiser er normal mengde. Svar på et er nei, det er for lite mat. Jeg er helt enig med mammaen din at du nå spise mer.

Det er godt å høre at du skal få hjelp og oppfølging via BUP, fordi det at du spiser lite, har dårlig samvittighet, teller kalorier og føler for å trene av deg maten, er en skummel utvikling. Det er viktig at du får hjelp til å håndtere følelsene dine rundt mat og kropp, før det går så langt at det blir en spiseforstyrrelse ut av det.

Les mer:Tidlige tegn på en spiseforstyrrelse

Vær klar over at riskaker og buljong ikke er næringsrik mat. Det er viktig at den maten du faktisk spiser er næringsrik. Riskaker inneholder lite næring, og buljong inneholder heller ikke mye næring, bare mye salt (som ikke er bra for oss). Det er viktig at du spiser normal mat, slik som grove brødskiver, knekkebrød, melkeprodukter, fiskepålegg, egg, frukt, grønt og nøtter.

Les mer:Dette skjer med kroppen når du spiser for lite

Her er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Inntil du skal i samtale med BUP, vil jeg råde deg til å forsøke å bytte ut riskaker og buljong med noe mer næringsrikt (velg fra denne lista). I tillegg bør du få inn mer mat, og gjerne noe frukt også. I yoghurten kan du for eksempel ha litt musli og bær, det vil gjøre måltidet mer næringsrikt.

Håper du får hjelp til dette!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 27.3.2020

Oppdatert: 27.3.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål