Er det farlig å spise rå kjøttdeig?
Jente, 16
Hei! Vi hadde hjemmelaget kjøttkaker i går til middag. Jeg spise de som vanlig men så merket jeg at de var rosa/rød og det var liksom ikke helt inni kjøttkaken det var liksom overalt. Jeg vet de var både stekt og kokt før vi spiste de. Mamma sa at de var rosa inni pga hun hadde brukt karbonadedeig istedenfor kjøttdeig denne gangen hun sa at kjøttdeigen bli mer grå når den er stekt og karbonadedeig ikke. Stemmer dette jeg er litt redd for at jeg har spist rått kjøtt.. jeg går helse på skolen og vi har lært om dette og jeg vet at det ikke er bra.. jeg har ikke merket noe symptomer, men du vet jo aldri tenker jeg. Og vi skal ha restene i dag og er dette trygg for meg og spise? De skal jo varmes opp igjen
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Det kan høres ut som kjøttkakene ikke var helt gjennomstekte, da gjennomstekt karbonadedeig vil bli brun, og skal ikke være rosa.
Det er ikke anbefalt å spise kjøttdeig eller karbonadedeig som ikke er helt gjennomstekt, da de kan inneholde bakterier som kan gjøre deg syk. Disse bakteriene drepes når kjøttet blir gjennomstekt og godt varmebehandlet.
Dersom du har fått i deg slike bakterier vil du mest sannsynlig oppleve mageplager ila de neste timene. Hvis du opplever alvorlige symptomer etter å ha spist rått kjøtt, bør du oppsøke lege. Dersom du ikke har opplevd plager innen et døgn har det nok gått helt fint og du trenger ikke tenke noe mer på det.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 10.12.2025
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål