Hva betyr e-stoffene i matvarene jeg spiser?
Jente, 14
Hei, mange ganger ser jeg disse ingredienser symbol (e471, e472e, e282) på flere mat varer som brødog is. Men jeg kjenner ikke hva er de og hva er kilden deres. Og jeg fant ikke svar for mitt spørsmål på nettet, så kan du si til meg hva er kilden til disse ingredienser (spiselt i brød og is) og hvorfor brukes de?
Svar
Hei!
Jeg kan godt forstå at du lurer på dette.
E-nummer (tilsetningsstoffer også kalt e-stoffer) er en fellesbetegnelse på stoff som blir tilsatt mat- og drikkevarer for å øke holdbarhet, erstatte sukker eller gi bestemte farger, smak eller konsistens. Bokstaven E står for at stoffene er EU-godkjent. Det finnes omtrent 340 godkjente e-stoffer.
Her har du en oversikt over alle e-stoffene.
Når det gjelder de konkrete e-stoffene du spør om, står det følgende:
E471: Mono- og diglyserid av næringsfettstoffer - Emulgator, melbehandlingsmiddel. I bakverk har stoffet vekselvirkninger med produktets stivelse, dette fører til at fuktigheten blir bundet lenger og bakverket blir ikke så raskt gammelt.
E472e: Mono- og diacetylvinsyreester av MDG - Emulgatorer. Disse esterforbindelsene har stor betydning i fremstillingen av bakverk fordi de inngår forbindelser med proteiner, særlig hvetegluten.
E282: Kalsiumpropionat - Propionsyre motvirker bestemte bakterie-, gjær- og muggarter. Kun for å konservere oppskåret brød og annet bakverk.
De fleste e-stoffer er altså tilsatt for å forbedre matvarenes utseende, konsistens, smak eller holdbarhet.
Ønsker deg alt godt og håper dette var oppklarende!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 5.8.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
