Er stabiliseringsmiddel trygt?
Jente, 18
Jeg vet jo at kunstige stoffer i mat ikke er bra, men jeg lurer på om stabiliseringsmiddel er dårlig å få i meg. Jeg ønsker å spise mest mulig naturlig, men går det fint om jeg drikker en plantebasert proteinmelk som inneholder dette?
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Dette skjønner jeg godt at du lurer på! I dag er det mye fokus på det å spise «naturlig», noe som også blir brukt mye for å markedsføre matvarer, og det virker som at mange oppfatter slike matvarer som sunnere og av høyere kvalitet. Det er viktig å merke seg at dette ikke alltid trenger å være sant.
Tilsetningsstoffer, også kalt E-stoffer, er en samlebetegnelse på nesten 400 ulike, godkjente stoffer som brukes i produksjon av mat og drikke for å gi produktene spesielle egenskaper - ofte bedre holdbarhet og redusert kaloriinnhold.
Enkelte kan bekymre seg for innholdet av E-stoffer i drikke- og matvarer, og kan oppfatte dette som kunstig eller farlig. Heldigvis finnes det strenge regler og vurderinger som regulerer hva som kan tilsettes i maten/drikke og i hvilke mengder, noe som gjør at bruken av E-stoffer (i Norge) skal være trygg. Det at noe er kunstig trenger med andre ord ikke å være synonymt med at det er negativt.
For å gjøre det enklere å merke matvarer har hvert enkelt godkjent tilsetningsstoff en kode (E + tre siffer). Når et tilsetningsstoff har fått dette siffertegnsetting, så betyr det at det har gått gjennom de strenge reglene og vurderingene, og at det er godkjent for bruk i norsk og europeisk matproduksjon.
Før et tilsetningsstoff kan godkjennes må det ha vært undersøkt at det ikke utgjør noen helserisiko, men det skal heller ikke kunne brukes for å kunne skjule dårlig kvalitet på mat- og drikkevarene, eller lure kjøperen på noen måte. Det er samtidig angitt i hvilke mengder E-stoffet kan brukes, slik at det skal være trygt. Disse grenseverdiene baseres på bakgrunn av vitenskapelige risikovurderinger. I Norge er det Mattilsynet som godkjenner tilsetningsstoffene/E-stoffene.
Mange tenker at tilsetningsstoffer/E-stoffer er kunstige, men mange av E-stoffene som vi bruker i dag finnes også i naturen. Noen eksempler på tilsetningsstoffer som vi finner i naturen inkluderer:
- Lykopen E160d, et fargestoff fra røde grønnsaker, finnes blant annet i tomat
- Eddiksyre E260-63, konserveringsmiddel
- Alfa-tokoferol E307, en form av E-vitamin, antioksidant
- Xanthan gum E415, karbohydrat fra soya eller mais, konsistensmiddel
Det er ingen forskjell på naturlige og industrielt fremstilte tilsetningsstoffer når det gjelder hvor trygge de er å bruke, og de går igjennom de samme vurderingene og kriteriene før de kan brukes i mat- og drikkevarer. Om et tilsetningsstoff er naturlig eller industrielt fremstilt betyr ikke det at det har forskjeller i den kjemiske strukturen eller funksjonen i kroppen.
Med andre ord skal det gå helt fint å drikke plantebasert melk som inneholder dette. Noe annet det er greit å tenke over er at mange plantebaserte drikker kan inneholde en del tilsatt sukker. Det kan derfor være lurt å velge den varianten som inneholder minst mulig tilsatt sukker, men som samtidig er proteinrik og tilsatt kalsium og jod for å få mest mulig næringsstoffer.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 4.1.2025
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
