Spørsmål og svar

Hva kan jeg gjøre for å gå opp i vekt?

Gutt, 20

Hei! Eg har siden februar 2020 gått ifra å vere 85kg og helt ned til 56 som eg er no. I 3 mnd har eg prøvd å spise meir, spiser som oftest 4 ganger om dagen, spiser ikkje så mye men spiser veldi mye mer enn før! Før var det kanskje 2 ganger om dagen, og det var veldi små porsjoner. Har vore stabil 56-60 disse 3 mnd. Eg er no veldi redd pga eg ikkje klarer å gå opp i vekt som eg vil, og lurer på om dette er pga spiseforstyrrelse eller sykdom. Eg låg i senga eller satt i ro 90% av tiden siden dette begynnte, ikke skule eller jobb. Har egentlig god nok grunn til å tru at det kun er spiseforstyrrelser, men klarer ikkje å slå meg til ro med det. Ellers har eg det veldi bra og føler meg masse bedre! Manglet b12, folsyre, d-vitamin, men etter en tid med vitamininntak, så er dette bedre enn noen gang! Har og begynnt å trene 2 ganger i uka og gå tur sjelden men av og til. Så eg lurer på kva eg kan gjere for komme meg opp i vekt igjen! Tusen takk for svar, det setter er veldi stor pris på! :)

Svar

Hei

Takk for spørsmålet ditt! For det første er det godt å høre at du er på bedringens vei og har begynt å spise mer igjen. Når man har gått så mye ned i vekt på over kort tid som du har, er det ikke så uvanlig at man har tullet det litt til med forbrenningen sin og at kroppen trenger tid på å komme seg tilbake til normalen igjen. 

Hvis du ikke allerede er i et behandlingsopplegg for spiseforstyrrelsen din, vil jeg råde deg til å oppsøke det slik at du kan komme tilbake på en sunn og trygg måte. Jeg vil derfor anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din som kan hjelpe deg videre.

Ellers er prinsippet for å gå opp i vekt at man må tilføre kroppen mer kalorier enn man forbrenner. Dette innebærer generelt at man spiser litt oftere og litt mer til hvert måltid og at man velger matvarer med mye energi. Det vil først og fremt si matvarer som inneholder mer fett, fortrinnsvis av den sunne typen.

  • Bruk et tykt lag myk margarin på brødet
  • Bruk mye pålegg, helst kaloririke: majones, rekesalat, italiensk salat o.l, remulade, peanøttsmør, makrell i tomat. Eller proteinrike: leverpostei, ost, kjøttpålegg, fiskepålegg, egg.
  • Bruk lettmelk eller helmelk som drikke til måltidene
  • Rør inn 1-2 ss raps-/olivenolje i yoghurt og havregrøt
  • Lag supper og sauser med ekstra smør/margarin, matolje eller fløte
  • Ha raps-/olivenolje på salaten
  • Ha raps-/olivenolje i smoothie
  • Bruk ofte fet fisk (laks, makrell, ørret, kveite) i stedet for mager fisk (torsk, sei)
  • Ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid
  • Spis kveldsmat hver dag
  • Unngå å bruke lettprodukter
  • Nøtter er veldig kaloririke, og kan spises som et mellommåltid eller på slutten av et måltid. Spis gjerne 2 never nøtter (mandler, valnøtter) flere ganger om dagen
  • Matolje kan tilføres i overraskende mye mat. Velg rapsolje eller olivenolje, da disse har det sunneste fettet.

Jeg legger også ved noen nyttige artikler som du kan titte på. Lykke til videre!

 

Vennlig hilsen,

ernæringsfysiologen

Besvart: 16.5.2021

Oppdatert: 16.5.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål